cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Slow line speed

rob1user
Grafter
Posts: 51
Registered: 09-05-2009

Slow line speed

Hello,
Saturday evening we were trying to watch iplayer and the streaming was awful.
had a dig in things and found my speed had fallen, details below:-
Saturday
hello just run three speed tests:-
results:-
Date Download Speed Upload Speed
Today 22:10 183 kbps (22.9kB/s) 375 kbps (46.9kB/s) Share
Today 21:58 223 kbps (27.9kB/s) 373 kbps (46.6kB/s) Share
Today 21:57 276 kbps (34.5kB/s) 376 kbps (47kB/s) Share
rubbish for a 5 meg line!!!
going to try switching router off and on now!
Yes its in the master - no extensions and connected via a cable.

Your comment 11:54pm, Saturday 12th December 2009
tried a different router
speed test still very slow - so not a router problem.
will switch off and try again to-morrow

Your comment
11:43am, Sunday 13th December 2009

ok - different router made little or no difference.
I am connected to the master socket with a new filter.
Done the speed test Sunday am:-
Date Download Speed Upload Speed
Today 11:35 595 kbps (74.4kB/s) 376 kbps (47kB/s) Share
Today 11:33 384 kbps (48kB/s) 376 kbps (47kB/s) Share
Today 11:32 546 kbps (68.3kB/s) 375 kbps (46.9kB/s) Share

Also got router stats:-
upstream 448 kbps downstream 7328 kbps
upstream downstream
noise margin 7db 22db
57db --- db
Are youthrottling my connection? If so why?
Before the weekend I would see 3 - 5 meg line speeds.

---------------------------------------------------------------------
I have tried the quiet line test 17070 option 2 - Perfect silence.
My router is getting old > 15 months. its a Belkin G wireless modem router. Ver 7000uk.
I generally leave the router switched on al the time.
It is quite good, but will sometimes resink once twice a day if I have been working from home.
Have lived with this, and have thought about changing the router.
Generally I am very pleased with PlusNet and i hope this is just a temporary glitch.
regards
rob

70 REPLIES
Community Veteran
Posts: 26,695
Thanks: 918
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: Slow line speed

What does https://portal.plus.net/my.html?action=data_transfer_speed say for your current line speed?
What account type are you on?
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
rob1user
Grafter
Posts: 51
Registered: 09-05-2009

Re: Slow line speed

Jelv,
Thanks for the quick response  Smiley
This is the info:-
Phone exchange:
ECKINGTON
Estimated line speed:
5 - Checked on 2009-05-10 14:31:09
Current line speed:
4500
I am on UNLIMITED package.
Community Veteran
Posts: 26,695
Thanks: 918
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: Slow line speed

Your account type is not the same as the PRO users who are reporting similar problems which is what I was wondering.
None of the gateways are showing drops, but have you tried a different gateway?
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
Community Veteran
Posts: 26,695
Thanks: 918
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: Slow line speed

Which ECKINGTON are you in - the one near Sheffield?
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
rob1user
Grafter
Posts: 51
Registered: 09-05-2009

Re: Slow line speed

Yes.
Community Veteran
Posts: 26,695
Thanks: 918
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: Slow line speed

There's another user reporting dire speeds who is in Tibshelf who is reporting dire speeds - I'm beginning to wonder if there's something on the BT network running hot around the Chesterfield area.
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
rob1user
Grafter
Posts: 51
Registered: 09-05-2009

Re: Slow line speed

Hello Jelv,
I ran :- tracert www.plus.net and i assume the below is the gateway?
lo0-plusnet.pcl-ag03.plus.net
Community Veteran
Posts: 26,695
Thanks: 918
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: Slow line speed

Yes, that's the gateway (you can also go to http://usertools.plus.net/@gateway to find out which you are on). If you disconnect/reconnect through the router interface (it doesn't need a full reboot) you might find better performance on a different gateway.
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
rob1user
Grafter
Posts: 51
Registered: 09-05-2009

Re: Slow line speed

Ok,
Other than getting the router to reboot I am not sure how to disconnect, reconnect (do i just pull the phone line out AND PLUG BACK IN?)
Taken more stats at 18:21 ish on Sunday 13th December:-
Date Download Speed Upload Speed 
Today 18:22 93 kbps (11.6kB/s) 375 kbps (46.9kB/s) Share
Today 18:20 97 kbps (12.1kB/s) 376 kbps (47kB/s) Share
Today 14:08 1170 kbps (146kB/s) 376 kbps (47kB/s)
It was getting better at 14:08 but has since died again.
I am not sure, if the problem lies with just my line or is it more general, is there any way of telling ?
Community Veteran
Posts: 19,101
Thanks: 443
Fixes: 21
Registered: 31-08-2007

Re: Slow line speed

Hi,
It could be a bit of both. Pulling the line plug like that is not a good idea, it may make the exchange Dynamic Line Management (DLM) think you have a more intermittent line problem than you've hinted you may have.
Could you post your latest ADSL line stats DS & US sync speed, Noise Margin, Attenuation & power & I'll see if some further advice can be offered.
rob1user
Grafter
Posts: 51
Registered: 09-05-2009

Re: Slow line speed

Anotherone,
Went into the router stats:-
Is this the info you require?

Data Rate:

Stream Type
Actual Data Rate

Up Stream
448 (Kbps.)

Down Stream
6112 (Kbps.)

[Go Top]

Operation Data / Defect Indication:
Operation Data
Operation Data
Upstream
Downstream

Noise Margin
8 dB
22 dB

Attenuation
59 dB
--- dB

Defect Indication
Indicator Name
Near End Indicator
Far End Indicator

Fast Path FEC Correction
0
0

Interleaved Path FEC Correc
479
1

Fast Path CRC Error
0
0

Interleaved Path CRC Error
2122
3

Loss of Signal Defect
0
0

Fast Path HEC Error
0
0

Interleaved Path HEC Error
1980
2

[Go Top]

Statistics:

Received Cells
98559

Transmitted Cells
124301

-----------------------------------------------------------------------
Can I just say a sincere thanks to you and Jelv for your kind help.
It seems there are some very good and helpful people round here  Smiley
Community Veteran
Posts: 19,101
Thanks: 443
Fixes: 21
Registered: 31-08-2007

Re: Slow line speed

Hi Rob,
Yes, those are the figures. I don't suppose you can see an Uptime for those error figures?
I see your sync speed has changed since earlier, just so that I'm aware, did you reboot, power down or was this a drop?
The reported attenuation figures are odd - some modem/routers do give odd figures, what is the alternative modem/router you have? (By the way I don't recommend the 585v7 !) I'll see if I can look up some info on your current one.
In the meantime if you could also do the follow -
Can you double check your phone line for noise? Who is your Telephone Line Rental provider?
Can you also post the results from http://www.speedtester.bt.com/ - (you need Java Runtime Environment installed for this to work - the latest version for your OS).
1) What filters do you have? Do they have the "rat's-tail" short lead?
2) Do you have a corded phone, do you have a cordless phone - if so what type - DECT or Analogue?
3) Is any other POTS (plain old telephone service) equipment (Faxes, Answer phones, Sky boxes or Alarms systems etc) plugged in/connected.
One final tip: When you need to swap things around for testing, powerdown your modem/router and wait several minutes before unplugging anything that disconnects it from the line eg. it's cable, the filter, master faceplate etc. Don't do this more than 5 times in an hour, and then leave it alone for the rest of the day. This is to help prevent the exchange DLM from thinking you have an intermittent line problem.
Sorry if this is all a bit tedious, but I can't make sensible comment without the info.
rob1user
Grafter
Posts: 51
Registered: 09-05-2009

Re: Slow line speed

Anotherone,
No problem at all. Thanks for the interest.
i think the router could be on its way out.
It can often re-sync itself during a day when i work from home. It will be fine all day and AT APPROX 17:00 it resyncs.
It seems happiest when it gets down to about 4.5 5 megabytes speed.
The other router is from plusnet its aThomson TG585 v7 - not moved to it yet, cos it hasn't got WPA2 wireless security which the BELKIN has.
Tried it Sat night and still got slow speeds.
My line provider is BT and I have just done the 17070 op. 2 test again and line is totally quiet.
here is the BT speed test results for test 1. It doesn;t work for test 2, it just sends me to a screen with no connection error!!!!
------------------------------------------------------------------
FAQ

Test1 comprises of Best Effort Test:  -provides background information.
Download  Speed
82 Kbps
 
0 Kbps 7150 Kbps
Max Achievable Speed
Download speedachieved during the test was - 82 Kbps
For your connection, the acceptable range of speeds is 600-7150 Kbps.
Additional Information:
Your DSL Connection Rate :6112 Kbps(DOWN-STREAM), 448 Kbps(UP-STREAM)
IP Profile for your line is - 4500 Kbps

This test was not conclusive and further testing is required.This might be useful for your ISP to investigate the fault.
If you wish to carry out further tests,please click on 'Continue' button.If not, please close the window using 'Exit' button and contact your ISP for further assistance with these results.

__________________________________________
once again, thank you for your kind help
rob
rob1user
Grafter
Posts: 51
Registered: 09-05-2009

Re: Slow line speed

on filters:-
I have put a new filter on the master socket, its a filter that came with the Thomsom so its rat tail.
The router is in the master socket, I am using ethernet cable connection to computer.
No sky equipment is on the line.
No cordless phones.
I have 3 other phones connected.
1 with this splitter. Had removed it most of the weekend.
2 on the extensions. both have filters - rat tail type.
thanks.
rob