cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

Community Veteran
Posts: 17,463
Thanks: 1,473
Fixes: 16
Registered: 06-11-2007

WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

Whilst using the Control Panel > programs and features bit... to do an uninstall, I noticed a program called WinPcap...
I have no idea what it is, nor where it came from.... so any ideas....?
Here is what a quick google came up with.....
Quote

WinPcap is the industry-standard tool for link-layer network access in Windows environments: it allows applications to capture and transmit network packets bypassing the protocol stack, ...........etc etc etc etc......................,

I don`t do "network" stuff, apart from the normal surfing the internet, and emails.....
so do I need it.... and is it safe to unistall it, if I don`t.....?
12 REPLIES
Community Veteran
Posts: 26,678
Thanks: 900
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

Wireshark!
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
Community Veteran
Posts: 17,463
Thanks: 1,473
Fixes: 16
Registered: 06-11-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

@Jelv.... you may just as well post  "cabbages"   for all the use that posting has to me...... Roll eyes
Community Veteran
Posts: 26,678
Thanks: 900
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

Have you ever installed Wireshark?
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
Community Veteran
Posts: 17,463
Thanks: 1,473
Fixes: 16
Registered: 06-11-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

No. Why should I..... what is it for..... is it necessary.... I haven`t installed google chrome... is that ok? I haven`t installed picasa either.... but I know what they do.... and I think they are unnecessary... so I haven`t installed them... Oh and another thing I haven`t installed is Skype... again... I know what it does,... but it isn`t necessary.. so I haven`t installed it... get my drift?  Undecided
Community Veteran
Posts: 26,678
Thanks: 900
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

http://community.plus.net/library/faults/using-wireshark-for-data-capture/
I wondered if you'd installed this when you were having speed issues - it's used for checking that traffic has been put in to the correct queue.
Wireshark requires WinPCap and this is the most obvious reason why you might have it installed.
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
Community Veteran
Posts: 17,463
Thanks: 1,473
Fixes: 16
Registered: 06-11-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

Ha!... now I see what you are getting at......
No I haven`t installed wireshark..... the only thing I installed when I had speed issues, and also since my new hdd a couple of weeks ago... is Routerstats...

has it anything to do with that?
...
Community Veteran
Posts: 26,678
Thanks: 900
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

No, it won't be RouterStats.
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
Community Veteran
Posts: 17,463
Thanks: 1,473
Fixes: 16
Registered: 06-11-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

So................. back to the original question then....
do I need it?  if not.... is it safe to uninstall it...?
  Undecided
Community Veteran
Posts: 26,678
Thanks: 900
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

I can't think what else it might be so I'd suggest removing it and see if anything stops working!
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
Community Veteran
Posts: 17,463
Thanks: 1,473
Fixes: 16
Registered: 06-11-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

Thanks.  Wink
Community Veteran
Posts: 5,472
Thanks: 292
Fixes: 4
Registered: 11-08-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

Here is a list of the programs that use "WinPcap"  http://www.winpcap.org/misc/links.htm#tools  -  do you recognize any of them ?
Community Veteran
Posts: 17,463
Thanks: 1,473
Fixes: 16
Registered: 06-11-2007

Re: WinPcap.... what is it ?,,,,,, Do I need it ? ? ?

Thanks Purleigh..... Wink
none of them on that list apply to my setup.... and I have already uninstalled it...