cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Netgear D7000v2 Setup

FIXED
Jord9857
Newbie
Posts: 3
Fixes: 1
Registered: ‎13-03-2021

Netgear D7000v2 Setup

Hi there,

I followed this - https://community.plus.net/t5/Fibre-To-The-Premises-trial/Netgear-Nighthawk-D7000-V2-VDSL-Set-Up-Ins...
And also used the Netgear Genie 'autosetup' but just can't seem to get the internet to work, it provides the SSID's but no internet 'internet not available'.
I've got the DSL line going straight into the back of the Netgear D7000v2 router DSL port and the lights are glowing white, no orange lights.

I'm using the DSL email address which we was given on the bottom of the letter from Plusnet which I've put into the field for the ISP details
*******@plusdsl.net and password

https://imgur.com/a/2r4izcR

https://imgur.com/a/7I72Ocf

https://imgur.com/a/4MQwO8t


Any suggestions will be appreciated, thank you

5 REPLIES 5
MisterW
Superuser
Superuser
Posts: 9,519
Thanks: 2,438
Fixes: 183
Registered: ‎30-07-2007

Re: Netgear D7000v2 Setup

@Jord9857 those setup instructions are for FTTP, where the router is connected via its ethernet wan port. Im assuming you have FTTC since you are connecting via the DSL port. You need to set the WAN preference either to 'auto detect' or 'must use dsl wan' https://kb.netgear.com/29325/How-to-change-D6220-D7000-s-WAN-Preference

You also need the vlan id set to 101

Jord9857
Newbie
Posts: 3
Fixes: 1
Registered: ‎13-03-2021

Re: Netgear D7000v2 Setup

Hi
Thank you for your quick response.
I've got FTTC so yes connecting via DSL port which it is, it's also already set to 'Must use DSL WAN' in the WAN Setup > WAN Preference

Where do I set this VLAN 101? It's already set as that in the Internet Setup
MisterW
Superuser
Superuser
Posts: 9,519
Thanks: 2,438
Fixes: 183
Registered: ‎30-07-2007

Re: Netgear D7000v2 Setup

@Jord9857  It wasn't clear from your original post, but that sounds like you have it setup correctly for FTTC.

This thread https://community.plus.net/t5/Tech-Help-Software-Hardware-etc/Nether-Nighthawk-D7000-Router/m-p/1308... might be worth a look, as they had problems connecting initially.

Jord9857
Newbie
Posts: 3
Fixes: 1
Registered: ‎13-03-2021

Re: Netgear D7000v2 Setup

Fix
Hi,
I managed to sort it out by completely resetting it which also updated the firmware to the latest.
So the WiFi is now working & providing internet.
However I've got 3 ethernet cables which used to go into my Plusnet router now needing to go into the Netgear one, when plugging them into the 3 LAN(not WAN port), 2 of them show a orange/red light, the other 1 shows nothing, is that right/expected?

Cheers
MisterW
Superuser
Superuser
Posts: 9,519
Thanks: 2,438
Fixes: 183
Registered: ‎30-07-2007

Re: Netgear D7000v2 Setup

@Jord9857 according to the manual https://www.downloads.netgear.com/files/GDC/D7000/D7000_UM_01July2015.pdf

The LAN port LEDs should either be white for a Gigabit connection or amber for a 10/100M connection. Off is when an unpowered device is connected.  So if you are sure the cable is ok and the connected device is powered then there is a problem!. Try connecting the device to another port to see if the problem is a failed router port