cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

EdgeRouter 4 Poe DNS issues with Fibre and Openreach ONT

FIXED
JohnD76
Newbie
Posts: 7
Thanks: 5
Fixes: 1
Registered: ‎16-09-2023

EdgeRouter 4 Poe DNS issues with Fibre and Openreach ONT

Hi,

 

I have activated my Plusnet today having moved from SKY. I am expecting that I can simple use the Edgerouter 4 connected to the Openreach ONT, without needing to the use the plusnet router or a Draytek.

 

I appear to be connected to the Internet but cannot resolve anything for DNS issues.

 

Contents of PPPoE log from Edgerouter is:

 

Mon Sep 18 12:15:19 UTC 2023: PPP interface pppoe0 created
Mon Sep 18 12:15:22 UTC 2023: Stopping PPP daemon for pppoe0
Mon Sep 18 12:15:23 UTC 2023: Starting PPP daemon for pppoe0
Connected to MAC via interface eth0
using channel 1
Renamed interface ppp0 to pppoe0
Using interface pppoe0
Connect: pppoe0 <--> eth0
sent [LCP ConfReq id=0x1 <magic 0xf1672b4e>]
rcvd [LCP ConfReq id=0x2 <mru 1500> <auth chap MD5> <magic 0x254c1901>]
sent [LCP ConfAck id=0x2 <mru 1500> <auth chap MD5> <magic 0x254c1901>]
rcvd [LCP ConfAck id=0x1 <magic 0xf1672b4e>]
sent [LCP EchoReq id=0x0 magic=0xf1672b4e]
rcvd [CHAP Challenge id=0x1 <>, name = "acc-aln1.l-ri"]
sent [CHAP Response id=0x1 <>, name = "username@plusdsl.net"]
rcvd [LCP EchoRep id=0x0 magic=0x254c1901]
rcvd [CHAP Success id=0x1 "CHAP authentication success"]
CHAP authentication succeeded: CHAP authentication success
CHAP authentication succeeded
peer from calling number MAC authorized
sent [IPCP ConfReq id=0x1 <addr 0.0.0.0>]
rcvd [IPCP ConfReq id=0xaf <addr 172.x.x.x>]
sent [IPCP ConfAck id=0xaf <addr 172.x.x.x>]
rcvd [IPCP ConfNak id=0x1 <addr 91.x.x.x>]
sent [IPCP ConfReq id=0x2 <addr 91.x.x.x>]
rcvd [IPCP ConfAck id=0x2 <addr 91.x.x.x>]
Script /etc/ppp/ip-pre-up started (pid 3150)
Script /etc/ppp/ip-pre-up finished (pid 3150), status = 0x0
local IP address 91.x.x.x
remote IP address 172.x.x.x
Script /etc/ppp/ip-up started (pid 3202)
Script /etc/ppp/ip-up finished (pid 3202), status = 0x0

 

Excerpts from ER config showing Eth0 interface:

 

firewall {
all-ping enable
broadcast-ping disable
ipv6-receive-redirects disable
ipv6-src-route disable
ip-src-route disable
log-martians enable
name WAN_IN {
default-action drop
description "WAN to internal"
enable-default-log
rule 10 {
action accept
description "Allow established/related"
state {
established enable
related enable
}
}
rule 20 {
action drop
description "Drop invalid state"
state {
invalid enable
}
}
}
name WAN_LOCAL {
default-action drop
description "WAN to router"
enable-default-log
rule 10 {
action accept
description "Allow established/related"
state {
established enable
related enable
}
}
rule 20 {
action drop
description "Drop invalid state"
state {
invalid enable
}
}
}
options {
mss-clamp {
interface-type pppoe
mss 1492
}
}
receive-redirects disable
send-redirects enable
source-validation disable
syn-cookies enable
}
interfaces {
ethernet eth0 {
address dhcp
description Internet(PPPoE)
dhcp-options {
default-route update
default-route-distance 210
name-server no-update
}
duplex auto
mtu 1508
poe {
output off
}
pppoe 0 {
default-route auto
firewall {
in {
name WAN_IN
}
local {
name WAN_LOCAL
}
}
mtu 1500
name-server none
password redacted
user-id redacted
}
speed auto
}

 

any assistance is welcomed.

 

Thanks!

9 REPLIES 9
Baldrick1
Moderator
Moderator
Posts: 11,780
Thanks: 5,239
Fixes: 420
Registered: ‎30-06-2016

Re: EdgeRouter 4 Poe DNS issues with Fibre and Openreach ONT

@JohnD76   Welcome to the Plusnet Community Fora.

Why not start with connecting your Plusnet hub? This will make it easy to determine whether your service is yet up and running (this can take up until midnight for Plusnet to fully activate the service).

Once a running service is confirmed, look at swapping to your favoured device.

Moderator and Customer
If this helped - select the Thumb
If it fixed it,  help others - select 'This Fixed My Problem'

MisterW
Superuser
Superuser
Posts: 15,070
Thanks: 5,725
Fixes: 407
Registered: ‎30-07-2007

Re: EdgeRouter 4 Poe DNS issues with Fibre and Openreach ONT

@Baldrick1 the connection is live , its authenticated and got an IP address and gateway via pppoe

local IP address 91.x.x.x
remote IP address 172.x.x.x

@JohnD76 I'm no edgerouter expert but this

name-server none

In the pppoe config don't look right !! You either need to use the ISP provided ones from the pppoe or you need to set some manually...

 

 

Superusers are not staff, but they do have a direct line of communication into the business in order to raise issues, concerns and feedback from the community.

JohnD76
Newbie
Posts: 7
Thanks: 5
Fixes: 1
Registered: ‎16-09-2023

Re: EdgeRouter 4 Poe DNS issues with Fibre and Openreach ONT

Hi Baldrick, 

 

I spent most of the morning tethered from my phone whilst trying to get the ER working and have relented and connected the PlusNet router in and it is working well.

 

I have noticed the way the dns servers are set up in the plusnet router and will try that once I have logged off from work, but I have tried using the google dns servers and this also didn't work. 😞

JohnD76
Newbie
Posts: 7
Thanks: 5
Fixes: 1
Registered: ‎16-09-2023

Re: EdgeRouter 4 Poe DNS issues with Fibre and Openreach ONT

Hi MisterW,

Thanks for the swift reply.

 

I was running name-server auto previously and also configured it to use the google dns servers but got the same results, so something is amiss.

 

My sky fibre was set up and working without issue, but this needed ipv6 prefix delegation, so I have removed this from the config, removed the ipv6  firewall rules and added a pppoe interface which is connected to eth0. So there have been a few changes.

The connection appears to be established, but the dns issue is the next hurdle to get over....

 

 

I will keep trying and report back.

MisterW
Superuser
Superuser
Posts: 15,070
Thanks: 5,725
Fixes: 407
Registered: ‎30-07-2007

Re: EdgeRouter 4 Poe DNS issues with Fibre and Openreach ONT

I have noticed the way the dns servers are set up in the plusnet router

The Plusnet router will ALWAYS get the Plusnet DNS servers from the pppoe negotiation. The DNS server configuration settings on the Hub 2 ONLY configure which DNS servers to supply to LAN clients via the DHCP lease.

By default it will supply its own lan address ( 192.168.1.254 ) and it (the Hub 2) will forward DNS requests to the Plusnet DNS servers obtained from the pppoe. If you specify DNS servers , then the LAN clients will use these directly and bypass the router DNS forwarding.

Superusers are not staff, but they do have a direct line of communication into the business in order to raise issues, concerns and feedback from the community.

JohnD76
Newbie
Posts: 7
Thanks: 5
Fixes: 1
Registered: ‎16-09-2023

Re: EdgeRouter 4 Poe DNS issues with Fibre and Openreach ONT

I have 4 DHCP scopes on my edge router which use differnet dns servers based on the usecase, kids, parents, guests and IoT, and 2 vlans.

 

The pools have not changed for years and the clients are still getting the correct assignments and dns servers, but for some reason they are unable to resolve anything on the internet connected via the ER (which was working with SKY). I am a little reluctant to blat my ER config, since it has taken a while to get it to the stage and it has been working faultlessly for years. 

 

I might see how I can export and reimport it if needed.....

dvorak
Moderator
Moderator
Posts: 29,558
Thanks: 6,646
Fixes: 1,485
Registered: ‎11-01-2008

Re: EdgeRouter 4 Poe DNS issues with Fibre and Openreach ONT


Moderators Note


This topic has been moved from Full Fibre to My Router 

Customer / Moderator
If it helped click the thumb
If it fixed it click 'This fixed my problem'
JohnD76
Newbie
Posts: 7
Thanks: 5
Fixes: 1
Registered: ‎16-09-2023

Re: EdgeRouter 4 Poe DNS issues with Fibre and Openreach ONT

I have exported the config and run the basic wizard for PPPoE and this is working so there is something in my config (dns or lack thereof) which is causing the problem.

 

I am going to inspect the configs and get it working with my setup.

 

Thanks all, I will report back......

JohnD76
Newbie
Posts: 7
Thanks: 5
Fixes: 1
Registered: ‎16-09-2023

Re: EdgeRouter 4 Poe DNS issues with Fibre and Openreach ONT

Fix
I have reviewed my old config and the new bare bones basic pppoe config through the wizard and spotted the problem.

The services NAT config was sending all traffic to the eth0 interface still and not the newly created pppoe0 interface I had created....

Thanks for all the advice and pointers.