cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

monkeyexpressPF
Grafter
Posts: 100
Thanks: 5
Registered: ‎09-02-2008

Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

Hello.

I'm sill on ordinary up to 8mb and am not interested in upgrading to fibre / my hardware. My hardware is old but reliable. I was just having a quick check up on various utilities and see that "standard" broadband now seems to offer "up to 17mb". Even PlusNet's standard came up as "up to 17mb".

 

I've just tried the "change your package" link in my account but I only have the option to keep what I have or upgrade to a fibre product.

Can I not have the 17mb option for the same cost as I pay now?

Thank you.

 

 

 

 

15 REPLIES
Community Veteran
Posts: 1,641
Thanks: 298
Fixes: 35
Registered: ‎13-08-2015

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

Put your phone number in the DSL Checker, it will let you know what options you have.

monkeyexpressPF
Grafter
Posts: 100
Thanks: 5
Registered: ‎09-02-2008

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

thank you.

having just done a bit of reading I assume I need to have ADSL2? and this result shows that isn't available?

 

 

 

Community Veteran
Posts: 1,641
Thanks: 298
Fixes: 35
Registered: ‎13-08-2015

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

@monkeyexpressPF alas yes, you are correct, guessing you are on a rural exchange that has not yet been upgraded to 21CN/ADSL2, and as you could get good speeds on FTTC, you may have to wait a while to get ADSL2, if ever.

 

Superuser
Superuser
Posts: 13,051
Thanks: 4,347
Fixes: 26
Registered: ‎22-08-2007

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

BTw are supposed to be committed to retire 20CN (ADSL1) everywhere...but it’s a slow process.
Superuser
Superuser
Posts: 3,501
Thanks: 1,953
Fixes: 12
Registered: ‎10-04-2007

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

 

Just to put this in context, check this ISPReview article from 2013.  We were lucky our exchange was upgraded in mid 2017!  FTTP 'planned' by 2020 Undecided  BT does indeed move very slowly in some areas.

Moderator's note by Mike (Mav): Full quote of preceding post removed as per Forum rules.

limpopobongo
Dabbler
Posts: 10
Registered: ‎09-02-2018

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

I'm on a main exchange (Stockport) and it isnt showing ADSL2 there either so i guess location doesnt always have much to do with it..?

Superuser
Superuser
Posts: 13,051
Thanks: 4,347
Fixes: 26
Registered: ‎22-08-2007

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

Stockport - know it well used to live in Reddish. I’m surprised there’s no ADSL 2 - it might though be labelled as 21CN.
Community Veteran
Posts: 26,746
Thanks: 959
Fixes: 10
Registered: ‎10-04-2007

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

Stockport will have had ADSL2 for years!

https://availability.samknows.com/broadband/exchange/MRSTO

jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
Superuser
Superuser
Posts: 13,051
Thanks: 4,347
Fixes: 26
Registered: ‎22-08-2007

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

Superuser
Superuser
Posts: 13,051
Thanks: 4,347
Fixes: 26
Registered: ‎22-08-2007

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

Just for clarity, why do you think that you are on up to 8Mbps?

Depending on the length of your line, there's more than a fair chance that you cannot get more than 8Mbps even if on ADLS2.

Checking back to the availability checker screen grab (no exchange identified) it clearly does not show ADSL2 / 21CN offering.  Are you on the MRSTO exchange or some sub-exchange of Stockport?

Browni
Aspiring Hero
Posts: 2,299
Thanks: 790
Fixes: 47
Registered: ‎02-03-2016

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

Have a look at the attachment in post #3 of this thread.

eta posted at same time Tongue

I must have been really bad in a previous life as this was my 3rd ISP in a row that used lithium.
Now you're stuck with me because my new ISP doesn't run a forum Cheesy
limpopobongo
Dabbler
Posts: 10
Registered: ‎09-02-2018

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

Yes thanks, as you say !RSTO is adsl2 and having telnetted into my router it is saying it has an adsl2 connection. It's just line losses that are cutting it back to 8355 mb of which very little can be done .

Superuser
Superuser
Posts: 13,051
Thanks: 4,347
Fixes: 26
Registered: ‎22-08-2007

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

@Browni - looking back in the warm light of day ... I see that we both got confused by the "me too" posting here.  That screen grab was a different user - @monkeyexpressPF who has not returned to the topic.

@limpopobongo - I take it that your line attenuation is greater than 40dB?

Browni
Aspiring Hero
Posts: 2,299
Thanks: 790
Fixes: 47
Registered: ‎02-03-2016

Re: Still on upto 8mb - whats upto 17mb? Can I get it? (Not Fibre).

Drat! Forum suggestion time methinks!
I must have been really bad in a previous life as this was my 3rd ISP in a row that used lithium.
Now you're stuck with me because my new ISP doesn't run a forum Cheesy