cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

tracert and Speedtouch 716v5

Community Veteran
Posts: 1,139
Thanks: 4
Registered: 20-07-2007

tracert and Speedtouch 716v5

I've recently changed my Netgear DG834G for a Thomson Speedtouch ST716WL (so that I can start making VOIP 'phone calls).
One thing I've noticed is that if I run a tracert, the first hop to the router is slow e.g.
C:\Documents and Settings\Owner>tracert plus.net
Tracing route to plus.net [212.159.9.2]
over a maximum of 30 hops:
  1    41 ms    99 ms    99 ms  speedtouch.lan [***.***.*.***]
  2    22 ms    24 ms    29 ms  lo0-plusnet.ptn-ag2.plus.net [195.166.128.53]
  3    21 ms    20 ms    21 ms  ge0-0-0-204.ptn-gw02.plus.net [84.92.3.93]
  4    22 ms    21 ms    21 ms  te2-2.pte-gw2.plus.net [212.159.1.106]
  5    27 ms    27 ms    27 ms  92.core.plus.net [212.159.1.92]
  6    35 ms    27 ms    28 ms  fhw-lb04.plus.net [212.159.1.146]
  7    27 ms    27 ms    26 ms  portal.plus.net [212.159.9.2]
Trace complete.

If I ping the router I get the expected response times e.g.
C:\Documents and Settings\Owner>ping speedtouch.lan
Pinging speedtouch.lan  [***.***.*.***] with 32 bytes of data:
Reply from 192.168.1.254: bytes=32 time<1ms TTL=64
Reply from 192.168.1.254: bytes=32 time<1ms TTL=64
Reply from 192.168.1.254: bytes=32 time<1ms TTL=64
Reply from 192.168.1.254: bytes=32 time<1ms TTL=64
Ping statistics for  ***.***.*.***:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 0ms, Maximum = 0ms, Average = 0ms

I think that the Netgear router always reported <1ms when running a tracert.
It doesn't seem to be causing any problem but I'm curious as to why this should be.
Thanks - Bob