cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Unifi USG and Draytek Vigor 130 connection dropping

mnotgninnep
Newbie
Posts: 3
Registered: ‎09-08-2016

Unifi USG and Draytek Vigor 130 connection dropping

I'm partially posting this for my own future reference and for anyone else having this problem. I'll also be re-posting this on the Ubiquity Unifi Networks Community Forums and forwarding my findings on to Draytek.

 

Over the weekend, I replaced my Plusnet Hub One (rebranded BT Homehub 5) and Cisco router with a Unifi USG and Draytek Vigor 130.

 

Prior to this, my line was stable, syncing at ~65Mb down and 19.99 up. Since installing the Draytek, I've been finding the connection drops out regularly, with the line failing, retraining and connecting once more. This isn't an uncommon problem it would seem, with lots of people having similar issues. Lots gave up and switched back to other hardware.

 

https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/Draytek-vigor-130-Can-t-hold-a-connection-for-long/td-...

https://community.plus.net/t5/Broadband/Draytek-Vigor-130-modem-Connection-Drops/td-p/1348428

https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/Config-for-Ubiquiti-ER-X-EdgeRouter-X-on-Plusnet-FTTC/...

https://community.ubnt.com/t5/UniFi-Routing-Switching/Vigor-130-amp-USG-WAN-drops/td-p/2255159

https://community.ubnt.com/t5/UniFi-Routing-Switching/WAN-drop-outs-USG-3P-Draytek-Vigor-130-Sky-Fib...

https://community.ubnt.com/t5/UniFi-Routing-Switching/VDSL-dropping-USG/td-p/1847005

 

I noticed that certain activity and events triggered the failure, particularly when I started my SSH tunnel to RDP to my server. This event would trigger the line drop within about 10-20 seconds of establishing the connection. Often the line wouldn't come back up until the modem was rebooted.

 

I realised I hadn't yet configured one thing I did have on the old setup - baby jumbo frames. For those who don't know, this is where the modem supports frames with an MTU of 1508, less the PPPoE portion 8bytes, less the header 28 bytes, you should be able to ping a server, e.g. www.yahoo.com with a packet of 1472.

 

C:\Users\michael>ping www.yahoo.com -f -l 1472

Pinging atsv2-fp.wg1.b.yahoo.com [87.248.98.7] with 1472 bytes of data:
Reply from 87.248.98.7: bytes=1472 time=34ms TTL=55
Reply from 87.248.98.7: bytes=1472 time=27ms TTL=55
Reply from 87.248.98.7: bytes=1472 time=27ms TTL=55
Reply from 87.248.98.7: bytes=1472 time=27ms TTL=55

Ping statistics for 87.248.98.7:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 27ms, Maximum = 34ms, Average = 28ms

 

After following the instructions in this post, I pasted the json code to my controller's /usr/lib/unifi/data/sites/default/config.gateway.json, provisioned and restarted the USG. The restart was key.

https://community.ubnt.com/t5/UniFi-Routing-Switching/config-gateway-json-review-USG-1508-pppoe-MTU-...

 

Following this, my thoroughput has stabilised and the issues with the line dropping out have gone away. At a guess, I would say something in the modem's firmware doesn't like having to fragment the packets and was causing the drop out. Certainly it was not a line issue.

 

Speed tests before and after:

20-06-2018 19:24:24 (GMT) 53.8 Mbps 18.1 Mbps Plusnet
20-06-2018 17:46:11 (GMT) 48.7 Mbps 18.4 Mbps Plusnet

 

Hope this helps someone. If I need to add anything else, I'll edit this.

2 REPLIES
Moderator
Moderator
Posts: 27,214
Thanks: 1,850
Fixes: 160
Registered: ‎14-04-2007

Re: Unifi USG and Draytek Vigor 130 connection dropping

Moderator's note:

Topic moved from 'Fibre Broadband' to 'My Router' for clarity.

Customer and Forum Moderator. Windows 10 Firefox 63.0 (64-bit)

Highlighted
cardioninja
Newbie
Posts: 2
Registered: ‎08-07-2018

Re: Unifi USG and Draytek Vigor 130 connection dropping

I had a similar problem.

 

I think vectoring was the issue. It was a post-hoc addition to the firmware and I think it causes problems.

 

Try turning it off.

 

Telnet to the Vigor 130

Issue the commands:

 

vdsl optn g.vector off

vdsl reboot

 

See if that improves stability