cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

Highlighted
Newbie
Posts: 3
Registered: ‎21-12-2016

Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

I’m just purchased 2862n and cannot get it to connect to the internet.

Any ideas?
18 REPLIES 18
Highlighted
Moderator
Moderator
Posts: 24,031
Thanks: 4,224
Fixes: 1,080
Registered: ‎11-01-2008

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL


Moderators Note


This topic has been moved from Fibre to My Router

Customer / Moderator
If it helped click the thumb
If it fixed it click 'This fixed my problem'
Highlighted
Plusnet Alumni (retired)
Plusnet Alumni (retired)
Posts: 1,325
Fixes: 63
Registered: ‎09-10-2018

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

Thanks for your post, @adutton.

 

Whilst we're not able to give a step by step guide for 3rd party routers, we can certainly give you the relevant settings. Please see the help page via this link.

 

Let us know how it goes.

Highlighted
Dabbler
Posts: 14
Registered: ‎09-03-2013

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

Yes, it does work although I have found the the VDSL and 5g WiFi connection very unreliable.

I would be interested in knowing how you get on.

 

Screenshot 2019-09-25 at 22.06.13.png

Highlighted
Superuser
Superuser
Posts: 8,721
Thanks: 2,028
Fixes: 139
Registered: ‎30-07-2007

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

@klemm  those look like Adsl settings, I thought the OP was on an Fttc connection.

@adutton  apart from entering your username & password , for fttc you need to ensure that the enable vlan tag insertion is enabled and set to 101

Highlighted
Anonymous
Not applicable

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL


@MisterW wrote:

..., for fttc you need to ensure that the enable vlan tag insertion is enabled and set to 101


@MisterW, can I ask why that is? In my Draytek 2925 I have this:

WAN One VLAN Settings

For both of my connections and it works for me and has done for years? Am I missing a trick here?

Highlighted
Superuser
Superuser
Posts: 8,721
Thanks: 2,028
Fixes: 139
Registered: ‎30-07-2007

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

@Anonymous  you have a modem in front of your 2925 which is doing the VLAN tagging

I'm assuming the op wants to use the VDSL capabilities of the 2862 and therefore will need to enable the VLAN tagging

Highlighted
Anonymous
Not applicable

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

I do indeed, and I see it's default set to 101. Thumbs_Up

Highlighted
Newbie
Posts: 3
Registered: ‎21-12-2016

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

Hi 

Thanks for replies

Seems to connect to the internet now but get theses messagesIMG_2820.jpgIMG_2822.JPG

Highlighted
Superuser
Superuser
Posts: 8,721
Thanks: 2,028
Fixes: 139
Registered: ‎30-07-2007

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

Sounds like you haven't got the username correct. It should be of the format username@plusdsl.net where username is the same as you use to logon to the member centre at www.plus.net

Highlighted
Pro
Posts: 370
Thanks: 54
Fixes: 8
Registered: ‎17-07-2016

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

@adutton 

The Draytek 2862 will work, I'm connected using a 2860 typing this.

Try this guide from Draytek  for BT with your Plusnet username and password instead of the BT one.

https://www.draytek.co.uk/support/guides/vigor-2860-vdsl-setup

You need (harmless) registration to see it.

 

I am the satisfied customer....
Highlighted
Pro
Posts: 370
Thanks: 54
Fixes: 8
Registered: ‎17-07-2016

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

Plusnet.jpg

These are my settings for VDSL.

The username and password are set on the page that looks like it is doing ADSL.

I am the satisfied customer....
Highlighted
Dabbler
Posts: 14
Registered: ‎09-03-2013

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

They are the pppoe settings which are also used for vsdl.
Highlighted
Pro
Posts: 370
Thanks: 54
Fixes: 8
Registered: ‎17-07-2016

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL

@klemm 

I did have a run of instability on the 2860 which went when I upgraded the firmware. I'm currently on 3.8.9.5_BT which seems OK and I think 3.8.9.3_BT was OK as well.

 

I am the satisfied customer....
Highlighted
Community Veteran
Posts: 5,603
Thanks: 364
Fixes: 6
Registered: ‎11-08-2007

Re: Draytek Vigor 2862n works with Plusnet / Forec 9VDSL


@MisterW wrote:

Sounds like you haven't got the username correct. It should be of the format username@plusdsl.net where username is the same as you use to logon to the member centre at www.plus.net


 

From the title of this topic, it implies that @adutton is on an old Force9 account,

If that is the case the username format for Force9 was - username@f9.co.uk

 

@adutton  login to the Plusnet Member Centre,

and then check your username format on this page - Connection Details - shown as "Login name"

Plusnet FTTC 80/20 IPv4/30, Hurricane Electric 6in4 IPv6/48, Pulse8 landline & calls, SamKnows 600N
Vigor 130 modem, pfSense 2.4.5-p1 router, 5 WAPs, Devolo dLAN 500, Gigaset N300A-IP VoIP DECT