cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

openreach thinks i can only get adsl

Margaretzx
Dabbler
Posts: 12
Thanks: 1
Registered: ‎22-11-2019

openreach thinks i can only get adsl

I've got FTTC with Plusnet but because I'm coming to the end of my contract I'd thought I'd shop around but when I look at the offers on bt.com it says I can only get adsl broadband. I will soon be on a rolling contract with Plusnet which will cost me even more money, anything I can do about this? i would rather do things online then by phone. bit of a coincidence that this happens when my contract is about to end.
8 REPLIES 8
Baldrick1
Seasoned Hero
Posts: 6,258
Thanks: 2,740
Fixes: 186
Registered: ‎30-06-2016

Re: openreach thinks i can only get adsl

@Margaretzx 

It’s quite possible that your fibre cabinet is full, hence the non availability until it’s expanded. If there’s a waiting list then if you leave Plusnet the line may be given to someone else.

Margaretzx
Dabbler
Posts: 12
Thanks: 1
Registered: ‎22-11-2019

Re: openreach thinks i can only get adsl

but I already have fibre 🤔
Mustrum
Community Veteran
Posts: 2,485
Thanks: 557
Fixes: 55
Registered: ‎13-08-2015

Re: openreach thinks i can only get adsl

What does the BTW DSL checker say is available for your number? Post the results making sure you hide your number.

Margaretzx
Dabbler
Posts: 12
Thanks: 1
Registered: ‎22-11-2019

Re: openreach thinks i can only get adsl

Exchange WORCESTER is served by Cabinet 40
Featured Products Downstream Line Rate(Mbps) Upstream Line Rate (Mbps) Downstream Handback
Threshold(Mbps) WBC FTTC Availability Date WBC SOGEA Availability Date Left in Jumper
High Low High Low
VDSL Range A (Clean) 58.6 40 12.6 8 35 Unavailable Unavailable --
VDSL Range B (Impacted) 57.1 35 12.3 7.2 32.4 Unavailable Unavailable --
ADSL Products Downstream Line Rate (Mbps) Upstream Line Rate (Mbps) Downstream Range(Mbps) ADSL Availability Date WBC SOADSL Availability Date Left in Jumper
WBC ADSL 2+ Up to 8 -- 6.5 to 14 Available Available --
ADSL Max Up to 6 -- 5 to 8 Available Available --
WBC Fixed Rate 2 -- -- Available Available --
Fixed Rate 2 -- -- Available -- --
Observed Speeds VDSL
Max Observed Downstream Speed 44.19
Max Observed Upstream Speed 9.01
Observed Date 2021-02-28
Other Offerings Availability Date
ADSL Multicast Available
Premise Environment Status
Bridge Tap N
VRI N
NTE FacePlate N
Last Test Date 18-09-2020
Exchange Product Restrictions Status
FTTP Priority Exchange N
WLR Withdrawal N
SOADSL Restriction Y
Mustrum
Community Veteran
Posts: 2,485
Thanks: 557
Fixes: 55
Registered: ‎13-08-2015

Re: openreach thinks i can only get adsl

@Margaretzx  Its a bit hard to read without the formatting, but as @Baldrick1  suggested, it looks like the cabinet is full.

So if you change suppliers, then it is probable that the first on the waiting list will get your port and you will need to wait for a port to come free before you could get fibre again.

 

PS, give PN a ring and see what they can offer for a new contract with them, unless you have being having issues.

Baldrick1
Seasoned Hero
Posts: 6,258
Thanks: 2,740
Fixes: 186
Registered: ‎30-06-2016

Re: openreach thinks i can only get adsl

@Margaretzx 

Yes, you currently have FTTC with Plusnet. If you change ISP you give up that service and start again with your new ISP. The new ISP can’t offer you fibre unless it’s showing as available. Once your service is stopped with Plusnet it will be shown as available, but if there’s already a waiting list you can’t assume that it will be automatically assigned to you.

I would ring the Plusnet customer options team and negotiate a good deal to stay until capacity improves.

 

Baldrick1
Seasoned Hero
Posts: 6,258
Thanks: 2,740
Fixes: 186
Registered: ‎30-06-2016

Re: openreach thinks i can only get adsl


@Mustrum wrote:

@Margaretzx  Its a bit hard to read without the formatting, but as @Baldrick1  suggested, it looks like the cabinet is full.

It’s in lines 5 and 6. It gives the upstream and downstream speed ranges followed bu unavailable for both.

Margaretzx
Dabbler
Posts: 12
Thanks: 1
Registered: ‎22-11-2019

Re: openreach thinks i can only get adsl

sorry about the copy and paste but i couldn't find another way to upload it, thank you for your help. much appreciated.