cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Unstable prefix delegation

MJN
Pro
Posts: 1,314
Thanks: 161
Fixes: 5
Registered: ‎26-08-2010

Unstable prefix delegation

Hi PN,
I've noticed over the past week or so that my assigned prefix keeps changing. It appears to be toggling between only two /56's but even so it plays havoc with the static address assignments I've got. Whilst I could automate the changes for some of them (although this would be a bit of hack) there are other devices that can only feasibly be changed manually.
I appreciate we are still in a trial phase and so disruption is to be entirely expected but I do hope our assignments would be more stable under the final deployment.
Mathew
20 REPLIES 20
chrcoluk
Grafter
Posts: 1,990
Thanks: 5
Registered: ‎11-12-2013

Re: Unstable prefix delegation

the ipv6 on your router is changing?
MJN
Pro
Posts: 1,314
Thanks: 161
Fixes: 5
Registered: ‎26-08-2010

Re: Unstable prefix delegation

Yes - the /56 prefix.
chrcoluk
Grafter
Posts: 1,990
Thanks: 5
Registered: ‎11-12-2013

Re: Unstable prefix delegation

not happening here.
bobpullen
Community Gaffer
Community Gaffer
Posts: 16,022
Thanks: 3,769
Fixes: 238
Registered: ‎04-04-2007

Re: Unstable prefix delegation

Not noticed here either (I'm assuming my IPv6 Think Broadband ping monitor would die if the prefix had changed?)
Although the connection has been up for over a month so I doubt there's been much opportunity for it to change. Might try a few PPP disconnects/reconnects when I next get the chance and see what happens.

Bob Pullen
Plusnet Product Team
If I've been helpful then please give thanks ⤵

AndyH
Grafter
Posts: 6,824
Thanks: 1
Registered: ‎27-10-2012

Re: Unstable prefix delegation

Is there a lease on the /56 prefix addresses or are they static?
bobpullen
Community Gaffer
Community Gaffer
Posts: 16,022
Thanks: 3,769
Fixes: 238
Registered: ‎04-04-2007

Re: Unstable prefix delegation

I believe they're supposed to be static.

Bob Pullen
Plusnet Product Team
If I've been helpful then please give thanks ⤵

DougMa
Grafter
Posts: 115
Thanks: 3
Registered: ‎09-09-2011

Re: Unstable prefix delegation

Mine has changed once, a few weeks ago, I noticed because I had to update a bunch of AAAA records and firewall rules.  I figured that it was likely a side effect of changes made during the trial and so didn't worry too much. 
Doug
dave
Plusnet Staff
Plusnet Staff
Posts: 12,170
Thanks: 19
Fixes: 1
Registered: ‎04-04-2007

Re: Unstable prefix delegation

Does it change when you connect to either PTW-BNG01 or PTN-BNG01 only? If it's always one of these 2 I might know why.
Dave Tomlinson
Enterprise Architect - Network & OSS
Plusnet Technology
jelv
Seasoned Hero
Posts: 26,786
Thanks: 990
Fixes: 10
Registered: ‎10-04-2007

Re: Unstable prefix delegation

Before I spend time trying to hit one of those gateways, does IPSC go through them?
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£14.40/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
MJN
Pro
Posts: 1,314
Thanks: 161
Fixes: 5
Registered: ‎26-08-2010

Re: Unstable prefix delegation

Quote from: dave
Does it change when you connect to either PTW-BNG01 or PTN-BNG01 only? If it's always one of these 2 I might know why.

To be honest I'm not sure - how do I check?
I can certainly confirm that it appears to have only been following loss of connectivity below Layer 2, something which has happened quite a few times recently. The new prefix has been assigned post-reconnection.
AndyH
Grafter
Posts: 6,824
Thanks: 1
Registered: ‎27-10-2012

Re: Unstable prefix delegation

http://usertools.plus.net/@gateway/ or do a traceroute and look at your second hop.
MJN
Pro
Posts: 1,314
Thanks: 161
Fixes: 5
Registered: ‎26-08-2010

Re: Unstable prefix delegation

Thanks Andy. I'm on pcl-ag07 currently (and with my 'usual' prefix) and so will see what gateway I'm on if it changes again.
MJN
Pro
Posts: 1,314
Thanks: 161
Fixes: 5
Registered: ‎26-08-2010

Re: Unstable prefix delegation

Quote from: dave
Does it change when you connect to either PTW-BNG01 or PTN-BNG01 only? If it's always one of these 2 I might know why.

I've just had a forced reconnection and ended up with a new prefix. I am indeed now on PTN-BNG01...
MJN
Pro
Posts: 1,314
Thanks: 161
Fixes: 5
Registered: ‎26-08-2010

Re: Unstable prefix delegation

Am now on PCL-AG03 and back to my 'normal' prefix.
Perhaps I ought to raise a fault as the disconnections are annoying in their own right regardless of the effect they're having on the prefix!