cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

No dial tone, but....

PeeGee
Pro
Posts: 1,217
Thanks: 84
Fixes: 3
Registered: ‎05-04-2009

No dial tone, but....

... I'm looking for some advice/suggestions.
This problem is relatively new and starts by developing an intermittently noisy line Sad However, I find that it doesn't appear to affect the broadband greatly (though the CRC error rate increases markedly during the noisy time), even though it would be impossible to hold a conversion. At some point one phone (DECT) will have continuous noise and a corded phone will appear to be disconnected (no noise!). Anyone calling gets an instant 1571 message implying "phone in use", even when the phones are on-hook. Unplugging the filtered faceplate and re-inserting after a short delay has no effect, nor does unplugging the DECT phone from the extension, but disconnecting the extension wiring to the DECT phone at the filter resolves the problem. However, after a gap of a few days, reconnecting the extension allowed normal operation for around 3 weeks before the problem re-appeared.
The only odd item is an IDC coupler temporarily joining two CW1308 cables to form this extension wiring, but bear in mind the noise is maintained when there is no electrical load (phone) at the far end of the cables and across a filter unplug/re-plug whilst no phone is connected.
Whilst writing this, I began to think that the coupler may be the problem (it is above the ceiling, so not handy for checking) as it is for CAT5e low voltage cables with traces close together - possible insulation breakdown and recovery - but that doesn't explain why the corded phone is silent when the continuous noise is present with the DECT phone Huh
Plusnet FTTC (Sep 2014), Essentials (Feb 2013); ADSL (Apr 2009); Customer since Jan 2004 (on 28kb dial-up)
Using a TP-Link Archer VR600 modem-router.
1 REPLY 1
Anotherone
Champion
Posts: 19,107
Thanks: 455
Fixes: 21
Registered: ‎31-08-2007

Re: No dial tone, but....

It's most likely because the DECT phone is a cordless phone. There is RF around and a certain amount of it is probably getting into the line, in this case your bit of it. Bad joints and insulation breakdown can behave very strangely at the best of times, never mind in the presence of RF.
There is only one solution to these things, that is to check/remake all joints and connections. If there is any sign of corrosion in the IDC connector box, get a new one, and make sure the wires are clean before reconnecting. If there is corrosion, it must be quite damp or humid, if you can eliminate the source of dampness, all to the well and good.