cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

Community Veteran
Posts: 26,786
Thanks: 986
Fixes: 10
Registered: ‎10-04-2007

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

@Kelly

I understand that both users problems were resolved by moving to a fixed IP, one was originally on an Arin IP and one was not.

Is it still the case that users with fixed IPs are put back on to the original WBMC shared network? If so that points firmly to it being an issue with your new WBMC dedicated network and that Arin issues are a total red herring!

jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£14.40/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
Community Gaffer
Community Gaffer
Posts: 5,385
Thanks: 725
Fixes: 6
Registered: ‎04-04-2007

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

@jelv Not disagreeing that there could be something there, but there actually isn't that much difference between "Old" and "New" networks anymore that could account for this.   We're bearing that in mind though.

 

 

Kelly Dorset
Broadband Service Manager
rad_davidn
Newbie
Posts: 3
Thanks: 1
Registered: ‎09-05-2018

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

Hey @Kelly

 


Do you know if there is any geolocation based assignment of VoIP infrastructure going on here?


No there isn't. Our networking model is very simple. We ping all of our game servers and try to assign a game server that returns the lowest ping for the user. The in game screenshot was showing he had about 30 ping which is pretty low so it looks like that worked well.

 

Then all of our game data and all of our voip data travels on the same UDP packets which is connected directly to the server to help decrease latency. Unfortunately, according to the in game screen shots its showing the user as having between 30-40% packet loss. At that high of a packet loss on our UDP packets the VOIP will become crackly.

Community Gaffer
Community Gaffer
Posts: 5,385
Thanks: 725
Fixes: 6
Registered: ‎04-04-2007

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

@rad_davidn I guess that means the game can handle lost packets a lot better than the VoIP service on top?   

 

Kelly Dorset
Broadband Service Manager
rad_davidn
Newbie
Posts: 3
Thanks: 1
Registered: ‎09-05-2018

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

@Kelly

 

Yah, we do some dead reckoning to make it seem smooth for the player movement (e.g. extrapolate the players position, etc..)

 

Our game is a sports game so with high packet loss they may miss some blocks, punches, catches and mis predicted throws. It will effect the game a lot but it will be more subtle (the user may blame it on their own skill). However, the VOIP packets being dropped are really noticeable to the end user (it's like a barometer to how bad your connection is).

 

 

 

 

Highlighted
Community Gaffer
Community Gaffer
Posts: 5,385
Thanks: 725
Fixes: 6
Registered: ‎04-04-2007

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

@tflood @Gandalf

I'd like to pick this one back up and remove the static IP to see if the performance is any better.

 

Are we happy to try that?

Kelly Dorset
Broadband Service Manager
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 15,116
Thanks: 4,661
Fixes: 779
Registered: ‎21-04-2017

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

I’m happy if @tflood is.
Wouldn’t want to remove it unexpectedly and possibly ruin his gaming.
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Anoush Mortazavi
 Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 15,116
Thanks: 4,661
Fixes: 779
Registered: ‎21-04-2017

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

Thought I'd give @tflood a friendly nudge. Smiley

We're wondering whether you'd be happy to test Echo Arena with a dynamic IP? 

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Anoush Mortazavi
 Plusnet Help Team
feeps
Grafter
Posts: 37
Thanks: 5
Registered: ‎10-08-2018

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

You might have to do just that to get his attention! :grin:
Geek, Photographer, Gamer.
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 15,116
Thanks: 4,661
Fixes: 779
Registered: ‎21-04-2017

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

I could but... with great power comes great responsibility.
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Anoush Mortazavi
 Plusnet Help Team
tflood
Grafter
Posts: 25
Thanks: 5
Registered: ‎14-02-2018

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

sorry, i was having a looooonnng sleep!

 

I am happy to try, of course. Please though, if it doesn't work, put me back on the static IP! I sadly spend a long time in the game and would be super depressed if i suddenly couldn't talk to my friends again.....it's like a second life...in zero G...with frizbees.

 

 

Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 15,116
Thanks: 4,661
Fixes: 779
Registered: ‎21-04-2017

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

sorry, i was having a looooonnng sleep!

You've not missed too mu...Zzzzzzz

Sorry fell asleep for a sec. Smiley

 

I am happy to try, of course.

Cheers. Unless there's an objection(Planned game?) I'll remove it tomorrow morning when I'm back in the office.

 

Please though, if it doesn't work, put me back on the static IP!

I sadly spend a long time in the game and would be super depressed if i suddenly couldn't talk to my friends again.....it's like a second life...in zero G...with frizbees.

Absolutely. I'll be happy to re-add it immediately or at least as quick as humanely possible.

I'll be in from 10 to 6:30 over the weekend, so feel free to let me know if there are any issues at all after it's removed.

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Anoush Mortazavi
 Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 15,116
Thanks: 4,661
Fixes: 779
Registered: ‎21-04-2017

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

*yawns* I'm awake now.

OK so I got a bit side tracked this weekend. I've removed your static IP now. 

Let us know how it goes. Any trouble feel free to just give me a shout and I'll re-add it for you. Smiley

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Anoush Mortazavi
 Plusnet Help Team
tflood
Grafter
Posts: 25
Thanks: 5
Registered: ‎14-02-2018

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

sorry, i fell asleep waiting for the IP to be switched :wink:

 

Well, i have just tried it and.................it seems to be working! Nice one. I'm pleased you carried on looking into it. I assumed that once a workaround had been found you'd moved on. What did you do? 

tflood
Grafter
Posts: 25
Thanks: 5
Registered: ‎14-02-2018

Re: In game VoIP not working with Plusnet - I'm going to have to leave

saying that, i reserve my right to complain if it goes wrong again!