cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

N/A

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

I'd be keen to know if anyone else has experienced huge lag issues with playing WoW (European Servers, not US ones).

My problems started around Saturday AM and have remained since. Before that, there were no issues at all.

Using EtherReal i can determine the server IP address (i'm on ShadowSong) is 80.239.233.55.

WinMTR output is as follows...

|------------------------------------------------------------------------------------------|

| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| 192.168.0.1 - 0 | 46 | 46 | 0 | 6 | 47 | 0 |
| lo0-plusnet.pth-ag3.plus.net - 5 | 46 | 44 | 15 | 21 | 62 | 15 |
| gi1-2.802.pth-gw4.plus.net - 3 | 46 | 45 | 15 | 22 | 63 | 16 |
| 195.50.117.169 - 0 | 46 | 46 | 15 | 21 | 63 | 16 |
| ae-0-54.bbr2.London1.Level3.net - 0 | 46 | 46 | 15 | 22 | 63 | 15 |
| as-0-0.mp2.Amsterdam1.Level3.net - 3 | 46 | 44 | 15 | 28 | 94 | 31 |
| so-11-0.core2.Amsterdam1.Level3.net - 5 | 46 | 44 | 15 | 28 | 47 | 31 |
| Telia-Level3.Level3.net - 0 | 46 | 46 | 15 | 27 | 47 | 31 |
| adm-bb2-pos1-0-0.telia.net - 0 | 46 | 46 | 15 | 28 | 62 | 31 |
| hbg-bb2-pos7-0-0.telia.net - 3 | 46 | 45 | 31 | 59 | 531 | 31 |
| ffm-bb2-pos7-0-0.telia.net - 5 | 46 | 44 | 31 | 44 | 63 | 62 |
| ffm-b2-pos2-2.telia.net - 3 | 46 | 45 | 31 | 48 | 156 | 32 |
| ffm-k88-ks51-geth0-1.telia.net - 5 | 46 | 44 | 31 | 43 | 78 | 62 |
| No response from host - 100 | 46 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR - 0.8. Copyleft @2000-2002 Vasile Laurentiu Stanimir ( stanimir@cr.nivis.com )



Can't seem to trace further than the 14th hop.

I have a number of friends playing on that same server using different ISP's (BT, Wannadoo, Tiscali) - they are experiencing no lagging problems at all.

Aside from WoW my internet connection appears to be fine. I'm on 2MB 20:1 unlimited.

Anyone else had similar problems?
11 REPLIES
jberry
Grafter
Posts: 1,886
Registered: 08-06-2007

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

Hi there,

Your trace route does not show any problems at all really, there is one hop with a maximum of 500+ ms ping but it is outside of our network (and even that of our bandwidth providers) so outside of our control.

Do you get this problem to all WoW servers or just the particular one? What about when you try a servers that is not very busy, does it improve?

Also, are you having any other problems with your connection, such as slow speeds, when doing other things?

Regards,
N/A

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

I actually found out the problem is down to the wirless connection on my PC. But I haven't resolved it yet. Reverting to a wired Ethernet connection solves the problem.

I guess it's down to some kind of packet size/streaming issue with the wirless connection but I haven't looked into the problem yet.

I kinda figured if no-one else was having issues with other ISP's that go via the same routes, then it has to be something closer to home.

I'm going to play around with the wireless settings on the PC and the Wireless router and see if i can see some improvement.

Funny thing was tho, it was fine for a couple of days on wireless, and then just became laggy. Any other Internet connection is fine, just WoW.
Ajtame
Grafter
Posts: 37
Registered: 22-07-2007

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

If its recent, perhaps something is interfering with it, have you put anything new in the room that gives a signal off, perhaps a new mobile phone? personally mine has never bothered my wireless connection but you never know, it does freak my wireless mouse out sometimes.
N/A

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

Thanks for the response Alex...

Actually, i live in a fairly small apartment, router and pc and laptop for work are in same room :/ - all fine - nothing knew been done. And no neighbours either set up a wireless connection (I'd sniff them out otherwise Smiley - still wierd, i'll investigate. No new mobiles, no radios, nothing.

No more problems for me as i've resorted to wired (not happy about the ethernet cable going through the room tho)

Maybe a subject if someone else that plays wow has similar problems.

I will investigate this when i get time. I'm sure it's down to some kind of WoW packet size traffic, compared to Wireless error checksum type packet size and the two just don't get along :/

But 'm guessing for the moment.
Firejack
Grafter
Posts: 921
Registered: 26-06-2007

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

I've had a long running email conversation with the Tech Support people at Blizzard about high pings in game. From what I've been able to extract from them so far.
All servers are exceedingly crowded. This is obvious with the queue on all the PvP servers at peek time and they admit this. At peak times it appears servers located in the Paris datacentre suffer badly from network conjestion. Unlike the Frankfurt datacentre that seems able to handle the load comfortably.

All I know is they are investigating the cause of the problems and looking into improving performance and adding more capacity. This is the line they are taking publically also. Its proving differcult to get any detailed information as the gap between replies to my emails are very long :?
N/A

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

Looks like the same problems they had with the American servers too - they got too popular too quickly, and Blizzard temporarily stopped selling copies of the game.
N/A

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

dont you just love it when it goes wrong again Sad

|------------------------------------------------------------------------------------------|

| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| No response from host - 0 | 11 | 11 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| lo0-plusnet.ptn-ag2.plus.net - 0 | 11 | 11 | 15 | 24 | 32 | 16 |
| ge0-0-0-901.ptn-gw2.plus.net - 0 | 11 | 11 | 15 | 24 | 79 | 16 |
|ge-4-1.metro1-londencyh00.London1.Level3.net - 19 | 11 | 9 | 15 | 22 | 47 | 15 |
| so-1-3-0.gar2.London1.Level3.net - 0 | 11 | 11 | 15 | 22 | 32 | 15 |
| ge-0-3-0-0.bbr2.London1.Level3.net - 0 | 11 | 11 | 16 | 28 | 47 | 31 |
| as-0-0.mp2.Amsterdam1.Level3.net - 0 | 11 | 11 | 16 | 32 | 78 | 32 |
| so-11-0.core2.Amsterdam1.Level3.net - 28 | 11 | 8 | 15 | 31 | 47 | 47 |
| Telia-Level3.Level3.net - 20 | 11 | 8 | 31 | 37 | 47 | 32 |
| adm-bb1-pos1-0-0.telia.net - 19 | 11 | 9 | 31 | 38 | 63 | 47 |
| hbg-bb1-pos7-1-0.telia.net - 28 | 11 | 8 | 765 | 783 | 797 | 781 |
| ffm-bb1-pos7-0-0.telia.net - 28 | 11 | 8 | 765 | 775 | 782 | 782 |
| ffm-b2-pos2-1.telia.net - 0 | 11 | 10 | 1062 | 1109 | 1282 | 1282 |
| ffm-k88-ks51-geth0-2.telia.net - 0 | 11 | 10 | 1062 | 1080 | 1094 | 1094 |
| No response from host - 100 | 11 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR - 0.8. Copyleft @2000-2002 Vasile Laurentiu Stanimir ( stanimir@cr.nivis.com )
N/A

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

Currently i have a lag but thats only just happend and that probley there fault. No idea why its making urs go werid
N/A

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

Im having this problem. on comms with guild members noone else is experiencing lag whatsoever but i am getting between 5-30 second lag. Basically the game is currently unplayable for me.

Im playing on Bloodscalp server but i dont know how to get the ip for it to do a tracert.

As a side note im also getting terrible Packet Loss on Teamspeak going to io.derwentside.net, seems to be a serious problem with Level3.net at london.
N/A

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

All servers recieve the smae lagg issues i am in Daggerspine myself and i get lagg to few people get same sorta lag in guild but mostly seems to be :-(
N/A

European World of Warcraft - Lag, Unplayable

I get lag pretty often, but reading the in-game chat it seems like everyone else is experiencing the same thing. Looks like it's a Blizzard issue more than a PlusNet one.