cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Vectoring enabled?

ajmalsheikh
Newbie
Posts: 7
Registered: 08-03-2014

Vectoring enabled?

Hi, I have just noticed that today my max rate has jumped from 78565 to 98148 and now syncing at the below stats;
Is this an indication of Vectoring? When G.inp became enabled it jumped from around 72 to 77 sync last year.
I am on the giffnock exchange in glasgow WSGIF and around 500m from the cabinet.

Max: Upstream rate = 35100 Kbps, Downstream rate = 98148 Kbps
Bearer: 0, Upstream rate = 19999 Kbps, Downstream rate = 79999 Kbps
Bearer: 1, Upstream rate = 0 Kbps, Downstream rate = 0 Kbps
Link Power State: L0
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL2 Profile: Profile 17a
TPS-TC: PTM Mode(0x0)
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 5.0 18.0
Attn(dB): 15.6 0.0
Pwr(dBm): 13.4 6.6
6 REPLIES
ian007jen
Rising Star
Posts: 392
Thanks: 4
Fixes: 2
Registered: 06-09-2007

Re: Vectoring enabled?

Do you know what make cab you are on? http://www.kitz.co.uk/adsl/fttc-cabinets.htm#fttc_street_cabinet has pictures.
Also let us know what number cab as well please.
Andrue
Aspiring Pro
Posts: 775
Thanks: 89
Fixes: 1
Registered: 12-01-2015

Re: Vectoring enabled?

Quote from: ajmalhome
Hi, I have just noticed that today my max rate has jumped from 78565 to 98148 and now syncing at the below stats;
Is this an indication of Vectoring?
Could just be that interleaving has been removed. My line used to flip between interleaving and not interleaving and the attainable rate would jump quite a lot without interleaving.
elfish
Grafter
Posts: 235
Registered: 22-02-2009

Re: Vectoring enabled?

If there has been a power outage or the DSLAM has been power cycled for some reason, then you will tend to get high attainable rates due to other peoples modems not fully sync'ed yet or a neighbours modem has re-sync'ed or been turned off. If you do a manual re-sync you will probably find that your stats will return to what they were.
Community Veteran
Posts: 38,460
Thanks: 1,027
Fixes: 62
Registered: 15-06-2007

Re: Vectoring enabled?

Looking at the downstream noise margin of 5dB I would suspect that the attainable rate is just wrong
Community Veteran
Posts: 5,081
Thanks: 440
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Re: Vectoring enabled?

Surely there must be something in the stats or the output of the xdslcmd with the correct parameters that reports if vectoring is actually in use or not.
ajmalsheikh
Newbie
Posts: 7
Registered: 08-03-2014

Re: Vectoring enabled?

Ahhh, excitement over, must have been a power outage at the cabinet, is it safe to assume the drop in max rate is mainly crosstalk? It is a huawei cabinet number 51 on WSGIF.
thanks for your replies folks.
xdslcmd info --stats
xdslcmd: ADSL driver and PHY status
Status: Showtime
Retrain Reason: 0
Last initialization procedure status: 0
Max: Upstream rate = 30797 Kbps, Downstream rate = 76787 Kbps
Bearer: 0, Upstream rate = 19999 Kbps, Downstream rate = 77242 Kbps
Bearer: 1, Upstream rate = 0 Kbps, Downstream rate = 0 Kbps
Link Power State: L0
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL2 Profile: Profile 17a
TPS-TC: PTM Mode(0x0)
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 6.2 15.1
Attn(dB): 15.6 0.0
Pwr(dBm): 13.4 6.7