cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Safeguard not working again aaghh!!!

FIXED
RF_Engineer
Dabbler
Posts: 21
Thanks: 2
Fixes: 1
Registered: 28-02-2017

Safeguard not working again aaghh!!!

Hello (1st post)

So I recently activated Safeguard (in order to block unsuitable sites from a visiting teenager) and it was working initially fine.  However, after a few days it stopped working (and has not worked since). Blocked sites are now readily available for viewing on all connected devices.

 

Safeguard is still showing as switched 'ON' in my Plusnet account).

 

I'm using a Hub One and have checked my router dns settings:

Primary DNS: 212.159.6.9,  Secondary DNS: 212.159.6.10

(Can these be changed?  if so, how?)

 

How can I get Safeguard working again?

 

Thanks in advance, any advice welcome.  RF_Engineer

 

31 REPLIES
RF_Engineer
Dabbler
Posts: 21
Thanks: 2
Fixes: 1
Registered: 28-02-2017

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

In the absence of any replies I have been in touch with the technical helpdesk - 

Matt:

Everything is still blocked on our side. All that can be done is for you to remove the safeguard altogether then re add it when it has gone through


RF_Engineer: I have tried switching it off and back on in my Plusnet account, is that the same as you are suggesting?
Matt: That is right yes

RF_Engineer: Will it then work again?
Matt: After 4 hours, it should do, yes
So I'll try it this evening and see if it works (I have my doubts because I've already tried switching safeguard on and back on a few days ago)  - I can't help wondering if its down to the DNS settings?
 
RF_Engineer
rongtw
Seasoned Hero
Posts: 6,973
Thanks: 1,531
Fixes: 12
Registered: 01-12-2010

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

TBH safeguard is not all that good , just see these forums .

http://www.techradar.com/news/the-best-free-parental-control-software have a look here Smiley

Moderator's note by Dick (Strat) Link fixed.

 

Asus ROG Hero Vii Z97 , Intel i5 4690k ,ROG Asus Strix 1070,
samsung 850evo 250gig , WD black 2 TB . Asus Phoebus sound ,
16 gig Avexir ram 2400 , water cooling Corsair H100i gtx ,
Corsair 750HXI Psu , Phanteks Enthoo pro case .
Community Veteran
Posts: 2,286
Thanks: 109
Fixes: 4
Registered: 18-02-2013

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

rongtw
Seasoned Hero
Posts: 6,973
Thanks: 1,531
Fixes: 12
Registered: 01-12-2010

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

@30FTTC06 thanks Thumbs Up

Asus ROG Hero Vii Z97 , Intel i5 4690k ,ROG Asus Strix 1070,
samsung 850evo 250gig , WD black 2 TB . Asus Phoebus sound ,
16 gig Avexir ram 2400 , water cooling Corsair H100i gtx ,
Corsair 750HXI Psu , Phanteks Enthoo pro case .
RF_Engineer
Dabbler
Posts: 21
Thanks: 2
Fixes: 1
Registered: 28-02-2017

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

Well I just checked my account and Safeguard is on but still not working: I can still access illicit sites - aaghh!!!

 

Looks like I'll have to call them tomorrow, perhaps they have someone a bit more technical who can offer further assistance. 

Any techies frequent this board?

RF_Engineer

 Moderator's note by Adie (Dvorak) removed inappropriate image.

Community Veteran
Posts: 2,286
Thanks: 109
Fixes: 4
Registered: 18-02-2013

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

I see your frustration, but this is a family site!

RF_Engineer
Dabbler
Posts: 21
Thanks: 2
Fixes: 1
Registered: 28-02-2017

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

Moderator's note by Adie (Dvorak) removed inappropriate image.

 

I see your frustration, but this is a family site!

 

Plusnet safeguard is ON, I'm supposed to be protected ....

RF_Engineer

Community Veteran
Posts: 2,286
Thanks: 109
Fixes: 4
Registered: 18-02-2013

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

Have a look at this site  DNS servers

If you google how to change to these dns servers per device for now(which you can), those servers will give some basic protection until plusnet can look into your problem. best I can advise unless you have a device that has many options like pfsense or a very good router.

  • 208.67.222.123
  • 208.67.220.123
RF_Engineer
Dabbler
Posts: 21
Thanks: 2
Fixes: 1
Registered: 28-02-2017

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

Thanks for that 

The trouble is that I need the protection at system/router level because it is mostly visiting teenagers with their own tablets, mobile phones etc that I can't access in order to install software or change settings.  Whilst it was working, Safeguard was ideal as sites were restricted at provider level (so there was no easy way for them to bypass it).  

Plusnet are supposed to be providing this protection as part of my package, if it doesn't work then they should get it fixed (perhaps by providing a better router) or give me a discount as compensation.

Unless there is any change today I'll be raising a ticket.

 

RF_Engineer

RichardB
Pro
Posts: 386
Thanks: 120
Fixes: 4
Registered: 19-11-2008

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

Safeguard has never worked for me but I do not use a PN supplied router. Maybe significant maybe not.

I have tried turning safeguard on and manually forcing the BT / safeguard DNS servers, wating several hours etc - no effect.

However, using a static IP (one off £5 fee from PN) I find Opendns and it's free content filter works very well :-)

My router is set to hand out the Opendns IP address as the DNS.

However, be warned my eldest teenager has found about VPNs..... Most of his school were using them to avoid the schools content filtering!

DNS based content filtering can be bypassed by smart teenagers!

Richard

 

rongtw
Seasoned Hero
Posts: 6,973
Thanks: 1,531
Fixes: 12
Registered: 01-12-2010

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

Plusnet will most likely say its not their job to watch your children online , Plusnet protect is just a basic filter , if you need better its up you to provide this .
Either with software or a better router .
Asus ROG Hero Vii Z97 , Intel i5 4690k ,ROG Asus Strix 1070,
samsung 850evo 250gig , WD black 2 TB . Asus Phoebus sound ,
16 gig Avexir ram 2400 , water cooling Corsair H100i gtx ,
Corsair 750HXI Psu , Phanteks Enthoo pro case .
Community Veteran
Posts: 2,286
Thanks: 109
Fixes: 4
Registered: 18-02-2013

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

You will not stop a teenager getting to what content they desire! best you talk to them and have an agreement of what is or isn't acceptable. For young children the filter if fine. As mentioned already twice opendns for sub 10 yr old children will work after that kids will use Tor and or a VPN to flout your attempts to stop them also as mentioned already.

RF_Engineer
Dabbler
Posts: 21
Thanks: 2
Fixes: 1
Registered: 28-02-2017

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

If you google how to change to these dns servers per device for now (which you can)...

No I can't as I explained above (no access).

 

Plusnet protect is just a basic filter , if you need better its up you to provide this.

That may be but even their "basic filter", as you put it, is not working.

If I need a better router than the one supplied then Plusnet should supply it (though as safeguard was working initially for a few days and then stopped this would suggest that the router I have is OK? ).  

I haven't altered any settings this end that should make safeguard stop working.

 

RF_Engineer

rongtw
Seasoned Hero
Posts: 6,973
Thanks: 1,531
Fixes: 12
Registered: 01-12-2010

Re: Safeguard not working again aaghh!!!

Found this on mr Google.
BT Family Protection

BT FamilyProtection (device level) (announced early 2011)
Windows software supplied by McAfee

"We continue to investigate ISP-level filters. We are clear, however, that no technical solution currently available can provide 100 percent protection for a household. There is no substitute for parental engagement and diligence in monitoring children’s use of the Internet. Our child protection package helps parents to exercise such diligence."[9]

If you read safeguard help pages , it will not work if you don't use PN DNS
Asus ROG Hero Vii Z97 , Intel i5 4690k ,ROG Asus Strix 1070,
samsung 850evo 250gig , WD black 2 TB . Asus Phoebus sound ,
16 gig Avexir ram 2400 , water cooling Corsair H100i gtx ,
Corsair 750HXI Psu , Phanteks Enthoo pro case .