cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Random Reconnections

geforce
Dabbler
Posts: 13
Registered: 30-10-2013

Random Reconnections

Newly connected service as of 12th July, I'm monitoring the logs closely and can see that the line randomly reconnects. The first one was after 2 days of service and the one below after 3 days. I didn't think this was normal with VDSL for the first 10 days of service as can be seen with ADSL and DLM... I realise I've got a great line rate and hope this isn't the beginning of a reduction in rate! 

 

Any ideas on what's doing this?

Cheers

 

19:39:19, 18 Jul. (438542.370000) CWMP: session completed successfully
19:39:19, 18 Jul. (438542.190000) CWMP: HTTP authentication success from https://dbtpnhdm.bt.mo
19:39:12, 18 Jul. (438535.270000) CWMP: Server URL: https://dbtpnhdm.bt.mo; Connecting as user: ACS username
19:39:12, 18 Jul. (438535.260000) CWMP: Session start now. Event code(s): '4 VALUE CHANGE'
19:39:09, 18 Jul. (438532.840000) WAN operating mode is VDSL
19:39:09, 18 Jul. (438532.840000) Last WAN operating mode was VDSL
19:39:07, 18 Jul. (438530.750000) PPP IPCP Send Configuration ACK
19:39:07, 18 Jul. (438530.750000) PPP IPCP Receive Configuration Request
19:39:07, 18 Jul. (438530.400000) PPP IPCP Receive Configuration ACK
19:39:07, 18 Jul. (438530.400000) PPP IPCP Send Configuration Request
19:39:07, 18 Jul. (438530.390000) PPP IPCP Receive Configuration NAK
19:39:07, 18 Jul. (438530.380000) PPP IPCP Send Configuration Request
19:39:05, 18 Jul. (438528.460000) PPPoE is up -​ Down Rate=79995Kbps, Up Rate=19999Kbps; SNR Margin Down=10.6dB, Up=15.3dB
19:39:05, 18 Jul. (438528.440000) CHAP authentication successful
19:39:05, 18 Jul. (438528.120000) CHAP Receive Challenge
19:39:04, 18 Jul. (438528.060000) Starting CHAP authentication with peer
19:39:04, 18 Jul. (438528.060000) PPP LCP Receive Configuration ACK
19:39:04, 18 Jul. (438528.040000) PPP LCP Send Configuration ACK
19:39:04, 18 Jul. (438528.040000) PPP LCP Send Configuration Request
19:39:04, 18 Jul. (438528.040000) PPP LCP Receive Configuration Request
19:39:04, 18 Jul. (438527.490000) CHAP Receive Challenge
19:39:04, 18 Jul. (438527.490000) Starting CHAP authentication with peer
19:39:04, 18 Jul. (438527.490000) PPP LCP Receive Configuration ACK
19:39:04, 18 Jul. (438527.490000) PPP LCP Send Configuration Request
19:39:04, 18 Jul. (438527.490000) PPP LCP Receive Configuration Reject
19:39:04, 18 Jul. (438527.490000) PPP LCP Send Configuration ACK
19:39:04, 18 Jul. (438527.490000) PPP LCP Receive Configuration Request
19:39:04, 18 Jul. (438527.480000) PPP LCP Send Configuration Request
19:38:19, 18 Jul. (438482.600000) CWMP: session closed due to error: No response
19:38:16, 18 Jul. (438479.850000) CWMP: Server URL: https://dbtpnhdm.bt.mo; Connecting as user: ACS username
19:38:16, 18 Jul. (438479.840000) CWMP: Session start now. Event code(s): '4 VALUE CHANGE'
19:38:12, 18 Jul. (438475.860000) PTM over DSL is up
19:37:44, 18 Jul. (438447.330000) CWMP: session closed due to error: No response
19:37:43, 18 Jul. (438446.880000) CWMP: Server URL: https://dbtpnhdm.bt.mo; Connecting as user: ACS username
19:37:43, 18 Jul. (438446.870000) CWMP: Session start now. Event code(s): '4 VALUE CHANGE'
19:37:43, 18 Jul. (438446.610000) CWMP: Initializing transaction for event code 4 VALUE CHANGE
19:37:41, 18 Jul. (438444.120000) PTM over DSL is down after 4554 minutes uptime
19:37:41, 18 Jul. (438444.110000) PPPoE is down after 4553 minutes uptime [Waiting for Underlying Connection (WAN Ethernet 2 -​ Down)]
19:37:37, 18 Jul. (438440.600000) PPP LCP Send Termination Request [User request]
7 REPLIES
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 533
Thanks: 54
Fixes: 18
Registered: 02-03-2015

Re: Random Reconnections

Hi geforce,

I have checked your line connection through a test and your line has been stable and not had any drops today but this could possibly be a router issue. Can you just run through these checks for me please as they can help https://www.plus.net/help/broadband/connection-troubleshooting/

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Ben Babinski
 Plusnet Help Team
geforce
Dabbler
Posts: 13
Registered: 30-10-2013

Re: Random Reconnections

Hi Ben,

 

No noise on line, all plugged in correctly, using a SSFP Infinity Master Socket so no filter (direct connection to RJ-11 port) and this is using the Plusnet Hub one as the logs suggest. No other devices connected to any sockets in house.

 

The reconnection is immediate from what I can tell.

geforce
Dabbler
Posts: 13
Registered: 30-10-2013

Re: Random Reconnections

Why is the Hub One sending 'PPP LCP Send Termination Request [User request]' to terminate the connection in the first place?

KS25
Grafter
Posts: 85
Thanks: 1
Registered: 19-07-2016

Re: Random Reconnections

i'll chime in... i've lived in this property for 2 years now, been with plusnet since i moved in, they had me using a modem and technicolor router and it would drop out randomly 1-3 times a day, nothing i was doing triggered it, it would just go pop and the router would drop then re-establish a connection...

 

so obviously i complained about it, had numerous line tests done that showed the disconnects, but as it wasn't 4 times a day (coincidence?) the "supplier" wouldn't treat it as a fault, but what plusnet did do was send me a router that was supposed to be a new phillips one, but turned out to be the same router i was already using and experiencing drops with... the new one also dropped at the same random rate

 

i re-contracted not too long ago and got sent a spanking new "hub one", i thought i'd see the end of the disconnections but it's still happening with the same message in the event log as you're getting

 

(1634188.180000) PPP LCP Send Termination Request [User request]

 

that's it, no explanation

geforce
Dabbler
Posts: 13
Registered: 30-10-2013

Re: Random Reconnections

Cheers, I was afraid this would be the case and from looking online there is a hell of a lot of chatter on a number of different forums about this exact issue. It was first raised years ago so by now I want hoping to at least find an explanation. Surely somebody from BT/Openreach or the Hub team should have an explanation of why the Hub terminates the connection. Most posts refer to the Hub, I'll likely just replace it with a non-BT box as the Hub One is essentially just the BT Home Hub 5. Pretty hopeful the issue will go away with better hardware that doesn't require constant TR-069 check-ins or have some BT specific weirdness to it...

It happened again today but after 3.5 days...
KS25
Grafter
Posts: 85
Thanks: 1
Registered: 19-07-2016

Re: Random Reconnections

not convinced it is the hubs or routers, seems to be a problem with the infrastructure itself... but since i'm no techy i can't even begin to guess where the problem really lies

geforce
Dabbler
Posts: 13
Registered: 30-10-2013

Re: Random Reconnections

Here's the GEA line test results: https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/GEA-Line-Test-Request/m-p/1353673#M42669

 

Witnessed 2-3 more reconnections within the last two days... I'm likely to try new hardware unless PN team or somebody else on here recommends something else