cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Profile issue for 40/10 upload speed?

Basil70
Newbie
Posts: 3
Registered: 06-01-2016

Profile issue for 40/10 upload speed?

Hi,
I'm meant to be on a 40/10 service, but speedtest.net always reports my upload speeds as circa 1.85 Mbps. BT line estimation suggests I should receive about 6.5 Mbps upload and about 28 - 33 download.
Hub One diags report:
1. Product name: Plusnet Hub
2. Serial number: [REDACTED]
3. Firmware version: Software version 4.7.5.1.83.8.217.1.1 Last updated 16/12/15
4. Board version: Plusnet Hub One
5. DSL uptime: 7 days, 00:52:18
6. Data rate: 6736 / 39993
7. Maximum data rate: 6736 / 40439
8. Noise margin: 6.2 / 5.8
9. Line attenuation: 26.5 / 25.7
10. Signal attenuation: 26.5 / 23.2
11. Data sent/received: 2.7 GB / 46.7 GB
12. Broadband username: [REDACTED]@plusdsl.net
13. 2.4 GHz Wireless network/SSID: [REDACTED]
14. 2.4 GHz Wireless connections: Enabled (802.11 b/g/n (up to 144 Mb/s))
15. 2.4 GHz Wireless security: WPA2
16. 2.4 GHz Wireless channel: Automatic (Smart Wireless)
17. 5 GHz Wireless network/SSID: PLUSNET-[REDACTED]
18. 5 GHz Wireless connections: Enabled (802.11 a/n/ac (up to 1300 Mb/s))
19. 5 GHz Wireless security: WPA2
20. 5 GHz Wireless channel: Automatic (Smart Wireless)
21. Firewall: Default
22. MAC Address: [REDACTED]
23. Modulation: G.993.2 Annex B
24. Software variant: AA
25. Boot loader: 1.0.0
Shouldn't I receive a higher upload speed around 5Mpbs + - line speed suggests upload syncing at 6736 if I'm reading this correctly. Spoke to tech support several times already and I've updated this on a ticket.
8 REPLIES
Basil70
Newbie
Posts: 3
Registered: 06-01-2016

Re: Profile issue for 40/10 upload speed?

The tester at http://www.speedtest.btwholesale.com/PerformanceTesterWS/diagnostics.do reports I'm on a 40/10 profile, but that I'm only getting 0.7Mbs upload on this test (speedtest.net is higher pretty much rock-solid at 1.85Mpbs).
I note that others supposedly on 40/10 profiles are also complaining about 40/2 profile-type upload speeds receiving 1.85Mbps: http://community.plus.net/forum/index.php/topic,147223.0.html
Community Veteran
Posts: 1,454
Thanks: 235
Fixes: 31
Registered: 13-08-2015

Re: Profile issue for 40/10 upload speed?

I don't believe PlusNet offer a 40/10 product, its been 40/2 for a while now.
Thankfully I got my 40/20 before that came in Smiley
SpendLessTime
Aspiring Hero
Posts: 2,518
Thanks: 667
Fixes: 60
Registered: 21-09-2009

Re: Profile issue for 40/10 upload speed?

@basil70
What date you join Plusnet ? If after June 2015, then the upload speed is 2Mbps maximum.
If you were on the original FTTC trail (who I believe was 10Mbps upload back in the day) or joined prior to June 2015, then have you recently agreed a new discounted deal which may have altered you to a 2Mbps max upload speed?
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 5,425
Thanks: 504
Fixes: 187
Registered: 01-01-2012

Re: Profile issue for 40/10 upload speed?

You're definitely on a 40/10 profile.
"0.128M-40M Downstream, Error Protection Off - 0.128M-10M Upstream, Error Protection Off"
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Matthew Wheeler
 Plusnet Help Team
davenos
Rising Star
Posts: 189
Thanks: 33
Registered: 14-01-2015

Re: Profile issue for 40/10 upload speed?

I am on the 40/10 package aswell and although speedtest results show im getting 6.87mbps upload i can actually not achieve higher than 240kbps no matter what time of day i try or which site i use.I am beginning to think that despite my higher sync im being limited to the 2mbps upload cap that new users have.
SpendLessTime
Aspiring Hero
Posts: 2,518
Thanks: 667
Fixes: 60
Registered: 21-09-2009

Re: Profile issue for 40/10 upload speed?

@basil70
You haven't inadvertently switched on "Quality of Service" (QOS) on the router have you ?
Someone did that recently which meant that their upload speed has limited by the router as per the QOS settings.
dannyboy75
Rising Star
Posts: 95
Thanks: 19
Registered: 06-08-2015

Re: Profile issue for 40/10 upload speed?

I only switched to Fibre about 3 months ago and am also on 40/10 (not that I mind) Smiley
Basil70
Newbie
Posts: 3
Registered: 06-01-2016

Re: Profile issue for 40/10 upload speed?

Here's the stats from the Hub One:

DSL Line Status
Connection Information
Line state: Connected
Connection time: 0 days, 11:25:44
Downstream: 39.02 Mbps
Upstream: 6.57 Mbps
Speedtest still reporting 1.86Mpbs upload.
Is there a throttle configured in place somewhere?