cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Packet Loss?

hillyfields123
Grafter
Posts: 148
Thanks: 2
Registered: 16-09-2014

Packet Loss?

The graph below tells the story - My line has recently been experiencing sustained packet loss.
Are there any explanations or solutions?

10 REPLIES
hillyfields123
Grafter
Posts: 148
Thanks: 2
Registered: 16-09-2014

Re: Packet Loss?

My ECI B-FOCus V-2FUb/r Rev B stats are as follows:
Connected to DSLAM make: 'ECI'
nProfile=6
System uptime  11.20:41:16
Line State:    UP [0x801: showtime_tc_sync]
              Downstream    Upstream
  Sync speed      80.0Mbps  20.0Mbps
  IntrlvDly        0          0
  IntrlvDep        1          1
  INP              0          0
  Attainable      85.0Mbps  25.7Mbps
  Noise margin      6.4dB      9.3dB
  LATT              7.7dB      0.0dB
  SATT              6.1dB      0.0dB
  LATN              0.1dB  5.6dB  9.7dB    n/a    n/a
  SATN              0.1dB  5.5dB  9.6dB    n/a    n/a
  SNR              7.3dB  7.7dB  10.0dB    n/a    n/a
  LATN              4.0dB  8.2dB  14.8dB    n/a    n/a
  SATN              4.3dB  8.1dB  14.8dB    n/a    n/a
  SNR              6.6dB  6.3dB  6.3dB    n/a    n/a
(pmlscsg)  Period  13.23:28:33,  Hist: 0
  ES                5          1
  SES              0          0
  LOFS            47          0
  LOSS              0          0
(pmccsg)    Period  335:28:33,  Hist: 0
  CV                9          5
  FEC            379        29
(pmcc1dg)  Period  00:27:38,  Hist: 0
  CV                0          0
  FEC              0          0
(pmlsc1dg)  Period  0.00:27:39,  Hist: 0
  ES                0          0
  SES              0          0
  LOFS              0          0
  LOSS              0          0

I'd appreciate it if someone could help me out with this.
Community Veteran
Posts: 19,099
Thanks: 434
Fixes: 21
Registered: 31-08-2007

Re: Packet Loss?

Is that a live BQM or a snapshot?
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 4,782
Thanks: 364
Fixes: 136
Registered: 01-01-2012

Re: Packet Loss?

I can't see any exchange issues reported.
A live link to your ping graph would be helpful.
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Matthew Wheeler
 Plusnet Help Team
Community Veteran
Posts: 19,099
Thanks: 434
Fixes: 21
Registered: 31-08-2007

Re: Packet Loss?

I can see it's a snapshot now - didn't have my glasses on at the time Embarrassed Sad
hillyfields123
Grafter
Posts: 148
Thanks: 2
Registered: 16-09-2014

Re: Packet Loss?

Sorry for the slowness in replying...
Here's a live BQM:

Packet loss seems to have gone after a PPPoE session reconnect & modem reboot. No idea why this could be though Cheesy
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 4,782
Thanks: 364
Fixes: 136
Registered: 01-01-2012

Re: Packet Loss?

Hmm bizarre.
I'd keep a eye on it.
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Matthew Wheeler
 Plusnet Help Team
Community Veteran
Posts: 19,099
Thanks: 434
Fixes: 21
Registered: 31-08-2007

Re: Packet Loss?

Hmm, related to the congestion issue perhaps? A gateway hop has obviously resolved it. Logging into the Router and clicking Disconnect, waiting 30secs and the clicking Connect is the best way of achieving a Gateway hop..
I wouldn't resort to rebooting the modem willy-nilly either.
hillyfields123
Grafter
Posts: 148
Thanks: 2
Registered: 16-09-2014

Re: Packet Loss?

Modem had a 10+ days uptime before the reboot. I usually try hard to make sure DLM doesn't kick in.
Community Veteran
Posts: 19,099
Thanks: 434
Fixes: 21
Registered: 31-08-2007

Re: Packet Loss?

Rebooting the Modem on Fibre is generally a fruitless exercise unless there is a specific reason for needing a resync and depending on other line conditions may have a detrimental effect. (One could say similar things in relation to ADSL).
Issues that you had with packet loss are rarely anything to do with your connection to the Cab and are usually related to problems over the network - either the BT part or the Plusnet end and dropping your PPP Internet session by logging into the Router and clicking Disconnect and waiting 30 seconds before clicking Connect will usually see your connection routed slightly differently often onto a different end point and a different Gateway.
As you found the problem went away, this strongly suggests the issue was directly related to the previous routing.
hillyfields123
Grafter
Posts: 148
Thanks: 2
Registered: 16-09-2014

Re: Packet Loss?

Thanks Anotherone Smiley