cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

My Ping and I

jbligh87
Rising Star
Posts: 166
Thanks: 25
Registered: ‎07-03-2019

Re: My Ping and I

Highlighted
DS
Champion
Posts: 2,187
Thanks: 455
Fixes: 22
Registered: ‎06-01-2017

Re: My Ping and I

I've been a bit busy with all of this.....

 

There was a pattern

Note dsldevice.lan on the first hop on the following pages
(look at the attachments)
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1630112#M93762
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1631630#M94044
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1631963#M94132
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1632587#M94242

I cannot reiterate enough all of my tracerts using a PNH1 were showing as pnhub1 (if using auto PN DNS)
Or it would show on a tracert as PNHUB1 when I changed the DNS from PN's to 9.9.9.9 and 8.8.8.8

It was only after Joe changed his PN DNS to another DNS that we then saw his first PNHUB1 and not dsldevice.lan
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1632587#M94242

So, would that point to a DNS issue as moving away from PN's gives the results I'd expect to see.

Joe isn't using PN DNS here either, as he moved to another DNS
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1633852#M94471
And the results didn't look too bad
https://community.plus.net/aptgm87544/attachments/aptgm87544/Fibre/94471/1/tracert.PNG

But if I've read this thread correctly thus far, Joe was switched back to the port that gave him (initially) good ping but was known to drop the connection
(am I right on this?)

Those of us involved thus far were advising to use bbc.co.uk, but this changed to:
pingbox1.thinkbroadband.com
(I see some oddities with pingbox, so is there another known good one?)

What is unclear, is if Joe is using the same device for the tracerts and the content?
This result did show a few high numbers:
https://community.plus.net/aptgm87544/attachments/aptgm87544/Fibre/94479/1/pingbox.PNG
as did
https://community.plus.net/aptgm87544/attachments/aptgm87544/Fibre/94588/1/tracert.PNG

On 01/05 Joe was going to get a H6
(based on the fact I (and others) had had some good success with one)
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1635770#M94873

Now here's where my thoughts on the previous 2 PN routers were not authenticating correctly, as Joe was possibly back on PN DNS (as first hop in lower case)
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1637075#M95044
BUT now he has delays from his device to the router
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1637122#M95048

But at least one of these shows high latency to his Gateway
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1638100#M95225
results are:
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1638100#M95225
He was also still using PN DNS, hence the lower case

Some of us got into a bit of a good discussion here, about gateways
https://community.plus.net/t5/Fibre-Broadband/My-Ping-and-I/m-p/1638115#M95231
(the whole page and the next one too)

On 13/05 Joe saw some fairly good results
https://community.plus.net/aptgm87544/attachments/aptgm87544/Fibre/95373/1/Capture.PNG
(but he's still on PN DNS)

Joe, have you tried using another DNS with the H6?
(I think, based on some of my own unpublished testing, it might be worth trying again)

Joe also ran a tracert whilst on YT
https://community.plus.net/aptgm87544/attachments/aptgm87544/Fibre/95375/1/Capture.PNG
(but I'm guessing it's on the same device, not sure if this is where the issue is coming from in honesty)


Now, others have seen started to report the same on this thread
**So PN, can you compare all of their Gateways to see if there's a pattern?**

 

btw, might be worth reading this and opening the links as you go in a new clean browsing sessionWink

 

edit. Joe if you get chance your current DNS is at the bottom of this page

http://192.168.1.254/0000016400/gui/#/broadband/internet

(it is safe to post the primary and secondary DNS on here, if you want to)

jbligh87
Rising Star
Posts: 166
Thanks: 25
Registered: ‎07-03-2019

Re: My Ping and I

212.159.6.9

212.159.6.10

 

Hope this helps Smiley I did try google DNS for a brief while before I formatted my PC and before I got the BT router, not since. thanks for the great post btw, puts it all together.

Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 12,470
Thanks: 3,829
Fixes: 621
Registered: ‎21-04-2017

Re: My Ping and I

I've been reading back the past few pages, @ElGappo your graph seems to have stopped last night. Is it still running? It's disappointing that a static IP hadn't made a positive effect, I've removed it now and it'll be gone the next time you reboot.

As your speeds have dropped it's definitely worth tackling this and getting you into the faults process as whatever is causing that may likely be causing the latency spikes you're seeing. 

Using a computer/laptop plugged into the router with an ethernet cable, can you run the BT Speedtester service at http://speedtest.btwholesale.com ensuring that you have no other programs running at the same time such as streaming, general browsing and the most common one is antivirus programs downloading updates in the background.

Once the initial result is completed please click Further Diagnostics then type your phone number in and click run diagnostic test. This will run a test and send the results to the BT server for investigation.

Let me know when you've done this and I'll investigate this further.

 

@jbligh87 thanks for the Wireshark capture.

I'll check it out when I get home as all file sharing sites are blocked in the office.

 

@grantmdh, I've added a reply to your thread earlier today. I'd be interested to know what IP range you get assigned once/if you switch your router off for an extended period of time, i.e. overnight. And if that resolves the issue.

 

@DS, thanks for the overview. Unfortunately as the issues are happening with both a dynamic and static IP address this won't be anything to do with the Broadband Network Gateway(BNG)'s. 

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Anoush Mortazavi
 Plusnet Help Team
jbligh87
Rising Star
Posts: 166
Thanks: 25
Registered: ‎07-03-2019

Re: My Ping and I

@Gandalf Did you hear back from your other team you forwarded the query to in the meantime?

Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 12,470
Thanks: 3,829
Fixes: 621
Registered: ‎21-04-2017

Re: My Ping and I

Yes and no, I received a reply Friday morning advising they're looking into this but nothing since then.

As they're not online now it looks like they don't have the misfortune luxury of working weekends. 

I'll chase this up tomorrow Smiley

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Anoush Mortazavi
 Plusnet Help Team
ElGappo
Dabbler
Posts: 17
Thanks: 1
Registered: ‎17-05-2019

Re: My Ping and I

Yes the graph went down along with the IP change. Here's a link to the period whilst on static 

https://www.thinkbroadband.com/broadband/monitoring/quality/share/ac26ef92e004de93fb64d856e2bceab25dd159d1-19-05-2019

And a live link for where we are currently 

https://www.thinkbroadband.com/broadband/monitoring/quality/share/4ec44457d108fc9193f8d76c2a310d0dc78d4d0a

Speeds are back to normal now we're on dynamic but I'll get those tests done later tonight. 

I've replied to this post several times, not sure if I'm having issues or the forums are but they've all disappeared into the void. 

jbligh87
Rising Star
Posts: 166
Thanks: 25
Registered: ‎07-03-2019

Re: My Ping and I

@Gandalf any update?
DS
Champion
Posts: 2,187
Thanks: 455
Fixes: 22
Registered: ‎06-01-2017

Re: My Ping and I

Just chucking a spanner at all of this, which could be a red herring as NOW the results are not currently repeatable.

But I found that using the PN DNS my tracerts were not as expected, but moving to quad 9's or googles improved the traceroute results.

 

Anyway, anyone from PN wishing to give it some consideration, see the attached text file (it'll open in notepad)

 

Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 12,470
Thanks: 3,829
Fixes: 621
Registered: ‎21-04-2017

Re: My Ping and I

@ElGappo, I looked at those graphs with my colleague @MatthewWheeler yesterday as I was logging out and we couldn't see any issues, there's no packet loss showing and a high maximum latency isn't indicative of a problem.

@jbligh87, unfortunately not, I've emailed again to chase this up. Hopefully I'll hear back tomorrow.

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Anoush Mortazavi
 Plusnet Help Team
jbligh87
Rising Star
Posts: 166
Thanks: 25
Registered: ‎07-03-2019

Re: My Ping and I

Urgh... My internet is dropping out, AGAIN....

If it comes back up, should I try Google DNS? Would that need to be configured on router as well as pc?
DS
Champion
Posts: 2,187
Thanks: 455
Fixes: 22
Registered: ‎06-01-2017

Re: My Ping and I

You can only do it on your device (the residential routers from PN or BT don't permit changing the DNS on the router - I wished they did. Business routers from both of them do permit this)

 

What OS is the PC?

(or google how to change - I can give the how to for Windows 10 only)

jbligh87
Rising Star
Posts: 166
Thanks: 25
Registered: ‎07-03-2019

Re: My Ping and I

I'm on Win 10 mate

DS
Champion
Posts: 2,187
Thanks: 455
Fixes: 22
Registered: ‎06-01-2017

Re: My Ping and I

Search (bottom left) - Control Panel -  Network and Internet - Network and Sharing Centre - Click on method of connection (right of page) - new window should open

On new window - Properties with shield - look for Internet Protocol Version 4 - click once to highlight - then properties - another new window

From this last one (honest) - lower part of window - instead of Obtain DNS auto tick Use the following - type in 9.9.9.9 in top one and 8.8.8.8 in lower one, click OK

 

(I was going to edit reply above, until you posted - try Quad 9 in primary and Google in secondary)

 

A tracert will confirm manual DNS as first hop with show your router in capitals, not lower case Wink

 

edit. Doh, don't know my left from right!!!!

jbligh87
Rising Star
Posts: 166
Thanks: 25
Registered: ‎07-03-2019

Re: My Ping and I

Tried that and ran ping trace to bbc.co.uk and community.plus.net. neither look healthy Shocked

 

Screenshots attached