cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

How to setup TP-Link router

m4rky
Newbie
Posts: 9
Registered: 12-04-2013

How to setup TP-Link router

Hi,
I have a TP-Link TL-WR1043ND and I want to use it instead of the PlusNet Technicolor unit, mainly for better wireless connectivity.
However I am not sure how to set it up.
Does it replace just the Technicolor router or the router and the BT OpenReach cable modem?
Looking at the PlusNet support pages it just mentions setting up PPPoE http://www.plus.net/support/broadband/hardware/broadband-connection-settings.shtml
But the TP-Link help describes a different method of setting up static or dynamic IP, no mention of PPPoE http://uk.tp-link.com/article/?faqid=85
Thanks
4 REPLIES
Community Veteran
Posts: 1,829
Thanks: 93
Fixes: 5
Registered: 21-01-2013

Re: How to setup TP-Link router

It just replaces the Plusnet router, you connect it to the BT modem.
This will help to show the settings.
http://community.plus.net/forum/index.php/topic,115364.0.html/
PeeGee
Aspiring Pro
Posts: 1,081
Thanks: 45
Fixes: 3
Registered: 05-04-2009

Re: How to setup TP-Link router

Access the GUI page and select
  Network -> WAN
Connection type is PPPoE/Russia PPPoE
Insert your username :  <user>@plusdsl.net
type your password (twice)
disable secondary connection
select "connect automatically" (or use "connect on demand" with a 0 idle time, as I do - it is almost the same, but avoids the lockout than can occur when there is a general authentication failure and you can also disconnect, wait as long as you want and then reconnect).
You can ignore the "advanced" box at the bottom
HTH
Phil
Edit: Also, when it's up a running, don't forget to go to "System Tools -> Backup & Restore" to backup your settings  Wink
Plusnet Fibre (Sep 2014), Essentials (Feb 2013); ADSL (Apr 2009); Customer since Jan 2004 (on 28kb dial-up)
Using a TP-Link TD-W9980 modem-router.
m4rky
Newbie
Posts: 9
Registered: 12-04-2013

Re: How to setup TP-Link router

Thanks for the response, I will give it a go over the weekend.
Does the TP-Link work well with  PlusNet?
I haven't had any problems with the standard router apart from the wireless signal doesn't travel that far.
PeeGee
Aspiring Pro
Posts: 1,081
Thanks: 45
Fixes: 3
Registered: 05-04-2009

Re: How to setup TP-Link router

I've not had any problems with mine, though I've only had fibre since the end of September. I used the WR1043ND for a long(ish) time prior with ADSL (for the Gb ethernet Roll eyes ) but only for a short time through the modem/router in bridge mode (to test and save the set-up ready for fibre) as that removed access to line stats. I haven't bothered to re-flash with DD-WRT for the extra features as I don't (yet) feel I need them Shocked
Phil
Plusnet Fibre (Sep 2014), Essentials (Feb 2013); ADSL (Apr 2009); Customer since Jan 2004 (on 28kb dial-up)
Using a TP-Link TD-W9980 modem-router.