cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Constant 80mbit connection 0 errors now a 74mbit ip profile stuck

Dabbler
Posts: 20
Registered: ‎08-07-2017

Constant 80mbit connection 0 errors now a 74mbit ip profile stuck

Hi we had major work done at the bottom of out road last year to an underground duct cable which fixed a joint that had been worked on 20 plus times. This resulted in a rock solid 80mbit down 19999 up connection with 0 downstream errors on a 5.5db profile.

 

The connection has steadily got worse since april this year and we now suffer random disconnection's and a loss in speed meaning dlm has kicked in several times and interleaved upstream and downstream ( our line is g.inp enabled on a huwei cabinet and we use a billion 8800axl broadcom modem for maximum reliability and speed )

 

the ticket given is

 

These are my current stats on the modem

 

adsl info --stats
adsl: ADSL driver and PHY status
Status: Showtime
Last Retrain Reason: 0
Last initialization procedure status: 0
Max: Upstream rate = 28118 Kbps, Downstream rate = 79334 Kbps
Bearer: 0, Upstream rate = 19999 Kbps, Downstream rate = 73998 Kbps
Bearer: 1, Upstream rate = 0 Kbps, Downstream rate = 0 Kbps
Link Power State: L0
Mode: VDSL2 Annex B
VDSL2 Profile: Profile 17a
TPS-TC: PTM Mode(0x0)
Trellis: U:ON /D:ON
Line Status: No Defect
Training Status: Showtime
Down Up
SNR (dB): 6.9 15.1
Attn(dB): 15.2 0.0
Pwr(dBm): 14.0 6.4

VDSL2 framing
Bearer 0
MSGc: -6 26
B: 146 237
M: 1 1
T: 0 42
R: 8 16
S: 0.0630 0.3781
L: 19683 5374
😧 8 1
I: 155 127
N: 155 254
Q: 8 0
V: 4 0
RxQueue: 140 0
TxQueue: 35 0
G.INP Framing: 18 0
G.INP lookback: 31 0
RRC bits: 0 24
Bearer 1
MSGc: 154 -6
B: 0 0
M: 2 0
T: 2 0
R: 16 0
S: 6.4000 0.0000
L: 40 0
😧 3 0
I: 32 0
N: 32 0
Q: 0 0
V: 0 0
RxQueue: 0 0
TxQueue: 0 0
G.INP Framing: 0 0
G.INP lookback: 0 0
RRC bits: 0 0

Counters
Bearer 0
OHF: 0 236649
OHFErr: 0 0
RS: 59388456 1344965
RSCorr: 12 0
RSUnCorr: 0 0
Bearer 1
OHF: 58521 0
OHFErr: 0 0
RS: 584591 0
RSCorr: 0 0
RSUnCorr: 0 0

Retransmit Counters
rtx_tx: 8098708 0
rtx_c: 0 0
rtx_uc: 0 0

G.INP Counters
LEFTRS: 0 0
minEFTR: 73985 0
errFreeBits: 1061231 0

Bearer 0
HEC: 0 0
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 133766187 0
Data Cells: 3519651 0
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 0

Bearer 1
HEC: 0 0
OCD: 0 0
LCD: 0 0
Total Cells: 0 0
Data Cells: 0 0
Drop Cells: 0
Bit Errors: 0 0

ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 22 22
AS: 938

Bearer 0
INP: 52.00 0.00
INPRein: 1.00 0.00
delay: 0 0
PER: 0.00 3.98
OR: 0.01 64.22
AgR: 74377.87 20063.54

Bearer 1
INP: 4.50 0.00
INPRein: 4.50 0.00
delay: 3 0
PER: 16.06 0.01
OR: 79.68 0.01
AgR: 79.68 0.01

Bitswap: 2/2 0/0

Total time = 16 min 3 sec
FEC: 12 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 22 22
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Latest 15 minutes time = 1 min 3 sec
FEC: 0 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Previous 15 minutes time = 15 min 0 sec
FEC: 12 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 22 22
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Latest 1 day time = 16 min 3 sec
FEC: 12 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 22 22
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Previous 1 day time = 0 sec
FEC: 0 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
Since Link time = 15 min 39 sec
FEC: 12 0
CRC: 0 0
ES: 0 0
SES: 0 0
UAS: 0 0
LOS: 0 0
LOF: 0 0
LOM: 0 0
>

 

adsl info --pbParams
adsl: ADSL driver and PHY status
Status: Showtime
Last Retrain Reason: 0
Last initialization procedure status: 0
Max: Upstream rate = 28118 Kbps, Downstream rate = 79334 Kbps
Bearer: 0, Upstream rate = 19999 Kbps, Downstream rate = 73998 Kbps
Bearer: 1, Upstream rate = 0 Kbps, Downstream rate = 0 Kbps
Discovery Phase (Initial) Band Plan
US: (7,32) (871,1205) (1972,2782)
DS: (33,859) (1216,1961) (2793,3970)
Medley Phase (Final) Band Plan
US: (7,32) (871,1205) (1972,2782)
DS: (33,859) (1216,1961) (2793,3970)
VDSL Port Details Upstream Downstream
Attainable Net Data Rate: 28118 kbps 79334 kbps
Actual Aggregate Tx Power: 6.4 dBm 14.0 dBm
====================================================================================
VDSL Band Status U0 U1 U2 U3 U4 D1 D2 D3
Line Attenuation(dB): 4.1 18.6 27.2 N/A N/A 10.2 22.9 36.3
Signal Attenuation(dB): 4.1 17.7 26.5 N/A N/A 11.7 22.7 36.4
SNR Margin(dB): 16.6 14.9 15.1 N/A N/A 6.9 6.9 6.9
TX Power(dBm): -8.1 -24.7 6.3 N/A N/A 11.6 7.8 6.9
>

 

we can't sync any higher than 74mbit now and the ip profile seems to be locked much lower also meaning slower throughput.

 

Here is what the line is capable of being and when the uptime on the line was 154 day's 0 disconnections

 

 

9 REPLIES 9
Dabbler
Posts: 20
Registered: ‎08-07-2017

Re: Constant 80mbit connection 0 errors now a 74mbit ip profile stuck

And here you can see the snr starting to go crazy.

 

Had over 15 bto people out in the past year or so and it's always the joint underground that fail's as it get's water in so a normal bto engineer can't help.

 

Can someone run a GEA test on this line please and show the ip profile as btwholesale speed test obviously doesn't work still.

 

Thank you

Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 1,957
Thanks: 339
Fixes: 109
Registered: ‎26-03-2018

Re: Constant 80mbit connection 0 errors now a 74mbit ip profile stuck

Hi @empty,

 

I'm sorry to hear that you're still having problems with your connection. I've tested your line and it's not picking up any problems from here at the moment:

 

 

GEA Test Detail
Circuit ID NA Service ID BBEUXXXXXXXX
 
 
Test Outcome Pass
Test Outcome Code GTC_FTTC_SERVICE_0000
Description GEA service test completed and no fault found .
Main Fault Location OK
Sync Status In Sync
Downstream Speed 70.8 Mbps
Upstream Speed 20.0 Mbps
Appointment Required N
Fault Report Advised N
NTE Power Status PowerOn
Voice Line Test Result Pass
Bridge Tap Not Detected
Radio Frequency Ingress Not Detected
Repetitive Electrical Impulse Noise Not Detected
Cross Talk Not Detected
Estimated Line Length In Metres 405.9
Upstream Rate Assessment Very Good
Downstream Rate Assessment Good
Interference Pattern Not Detected
Service Impact No Impact Observed
Home Wiring Problem Not Detected
Downstream Policing Discard Rate 0.0
Customer Traffic Level Upstream and Downstream Traffic Detected
Technology VDSL
Profile Name 0.128M-80M Downstream, Retransmission High - 0.128M-20M Upstream, Retransmission Low
Time Stamp 2019-06-04T14:45:00
Parameters MIN MAX AVG
Down Stream Line Rate 73.9 Mbps 79.6 Mbps 75.5 Mbps
Up Stream Line Rate 19.9 Mbps 20.0 Mbps 20.0 Mbps
Up Time 846.0 Sec 900.0 Sec 899.7 Sec
Retrains 0.0 1.0 0.0
Current and Last 15 Minute Bin Performance
Parameters Last Traffic Count(Upto 15 mins) Current Traffic Count(Upto 15 mins)
Start Time Stamp 2019-06-17T13:17:09Z 2019-06-17T13:32:09Z
Ingress Code Violation 2 0
Egress Code Violation 0 0
Errored Seconds 0 0
Severely Errored Seconds 0 0
Unavailable Seconds 0 0
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Emily D
 Plusnet Help Team
Pro
Posts: 1,463
Thanks: 120
Fixes: 3
Registered: ‎19-02-2014

Re: Constant 80mbit connection 0 errors now a 74mbit ip profile stuck

The GEA test is timed stamped the 4/6 two weeks ago so it's not going to show any current issues.

Dabbler
Posts: 20
Registered: ‎08-07-2017

Re: Constant 80mbit connection 0 errors now a 74mbit ip profile stuck

Agreed ! why no current one ?

Dabbler
Posts: 20
Registered: ‎08-07-2017

Re: Constant 80mbit connection 0 errors now a 74mbit ip profile stuck

Can you do a current one and list my connections and disconnections for the past 2-4 weeks also thanks

Dabbler
Posts: 20
Registered: ‎08-07-2017

Re: Constant 80mbit connection 0 errors now a 74mbit ip profile stuck

Is there any chance of an update and possibly a new up to date gea test as I’m showing es errors on the upstream and can’t connect at anything about 74mbit now despite the modem showing a max sync of 79-80
Community Gaffer
Community Gaffer
Posts: 5,177
Thanks: 1,453
Fixes: 254
Registered: ‎25-03-2015

Re: Constant 80mbit connection 0 errors now a 74mbit ip profile stuck

I apologise for any confusion caused by the profile timestamp, this has no bearing on how current the sync speed is that shows on a GEA test.

 

I've checked on some other systems and found that the current profile is banded at 74Mbps, however with the current sync being 70.8Mbps, the banding wouldn't be keeping the speeds this low.

 

I'm raising a request to see if we can get this removed, however with the current sync being a few Mbps below the banding, I can't be confident this request will be accepted.

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Harry Beesley
 Plusnet Infrastructure Operations Professional
Dabbler
Posts: 20
Registered: ‎08-07-2017

Re: Constant 80mbit connection 0 errors now a 74mbit ip profile stuck

My current sync is not 70mbit it’s 74 and as shown my line when working right does 80mbit with ease error free.

Current stats off my billion modem are here

xDSL
Mode VDSL2
Traffic Type PTM
Status Up
Link Power State L0
Downstream Upstream
Line Coding (Trellis) On On
SNR Margin (dB) 6.9 15.1
Attenuation (dB) 15.2 0.0
Output Power (dBm) 14.0 6.4
Attainable Rate (Kbps) 78948 28245
Rate (Kbps) 73998 19999
B (# of bytes in Mux Data Frame) 146 237
M (# of Mux Data Frames in an RS codeword) 1 1
T (# of Mux Data Frames in an OH sub-frame) 0 42
R (# of redundancy bytes in the RS codeword) 8 16
S (# of data symbols over which the RS code word spans) 0.0630 0.3781
L (# of bits transmitted in each data symbol) 19683 5374
D (interleaver depth) 8 1
I (interleaver block size in bytes) 155 127
N (RS codeword size) 155 254
Delay (msec) 0 0
INP (DMT symbol) 52.00 0.00
OH Frames 0 0
OH Frame Errors 0 52
RS Words 2964085552 3082704
RS Correctable Errors 22955 193
RS Uncorrectable Errors 0 0
HEC Errors 0 0
OCD Errors 0 0
LCD Errors 0 0
Total Cells 3448105450 0
Data Cells 253892464 0
Bit Errors 0 0
Total ES 0 29
Total SES 0 0
Total UAS 22 22


As you can see I’m getting Es errors which were not there until the past month when the line started to deteriorate.

So I’m banded at 74 as my snr shows I can connect at 79999 and that’s at 6.5db
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 1,957
Thanks: 339
Fixes: 109
Registered: ‎26-03-2018

Re: Constant 80mbit connection 0 errors now a 74mbit ip profile stuck

Hi @empty,

 

Thank you for getting back in touch. I'm sorry to hear that you're still experiencing problems with errors on your connection. I've tested your line but the test still isn't picking up the cause of this from here:

 

If you've not done so recently, please can you run through the troubleshooting checks here here: http://goo.gl/p2tpvL If these checks don't resolve the problem, the next step would be to connect your router directly to the test socket, which is under the faceplate of your master socket and seeing if the connection stabilises. This rules out internal wiring, face plates and extension sockets as being the cause. Please see the following guide for instructions on how to connect to the test socket. https://community.plus.net/t5/Library/Testing-From-The-Master-Socket/ba-p/1322242

 

Please let us know if the issue persists after these checks.

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Emily D
 Plusnet Help Team