cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Broadband speed dropping steadily since beginning of March, now just 10 Mbps

qwirx
Hooked
Posts: 6
Thanks: 1
Registered: 09-04-2016

Broadband speed dropping steadily since beginning of March, now just 10 Mbps

Dear Plusnet forum members,

I switched from ADSL to Fibre in January and speeds were initially good, just over 30 Mbps. However they have been dropping very steadily and smoothly ever since the beginning of March, as these graphs show (data collected from command-line Ookla speedtest script):

speedtest_sh-year.pngspeedtest_sh-month.pngspeedtest_sh-week.png

 

The smoothness of this curve cannot be a coincidence. I have restarted my router to no effect. The line is still synced at 40 Mbps:

Phone exchange:CAMBRIDGE

Estimated line speed:40Mb (This may vary between 40Mb and 40Mb) - Checked on 2016-01-16 10:18:21

Current line speed:38.6 Mb

I got about 10.4 Mbps on the BT TAP3 test while connected to Plusnet, and 14 Mbps while connected to their dedicated service:

Screenshot from 2016-04-09 21_45_16.png

I do use the connection fairly heavily, mainly for backups and Dropbox. Is it possible that I'm being throttled in some way, or should I raise a fault? I notice that others members are complaining about speeds dropping over time:

Thanks, Chris.

7 REPLIES
shure
Grafter
Posts: 509
Thanks: 1
Registered: 21-01-2013

Re: Broadband speed dropping steadily since beginning of March, now just 10 Mbps

As your speed has dropped well below the acceptable range for your IP profile I would log a fault to have it investigated

qwirx
Hooked
Posts: 6
Thanks: 1
Registered: 09-04-2016

Re: Broadband speed dropping steadily since beginning of March, now just 10 Mbps

I had a chat with technical support and it seems to be a combination of wireless performance and being throttled by Ookla's speedtest. Thanks for the suggestion Smiley

jwsg
Grafter
Posts: 45
Thanks: 1
Registered: 16-08-2013

Re: Broadband speed dropping steadily since beginning of March, now just 10 Mbps

I cant really see anyone without their own fibre being bottlenecked by any of the Ookla based speedtests although its best never to rely on just one site. Ookla based sites I know of are speedtest.net speedtest.xilo.net and mybroadbandspeed.co.uk

 

For a different perspective there are tests at thinkbroadband.com or dslreports.com You already have tried speedtest.btwholesale.com

Another alternative is to try a large file download (which often shows up congestion better than speedtests) also from thinkbroadband.com/download or the test at speedof.me which seems to give a similar result

 

A the Hub 1 is capable of AC wireless it should be quite possible to use a wifi connection - its just a case of being aware of speed you're connected at

 

I've certainly seen throughput get very bad in the evening and I'm afraid there is still no 'official' comment on this despite a number of threads.

 

 

 

Terranova667
Pro
Posts: 1,277
Thanks: 70
Fixes: 3
Registered: 19-02-2014

Re: Broadband speed dropping steadily since beginning of March, now just 10 Mbps

seems you have been fed a bunch of cack speed tests will not bottleneck a connection like that they may not always give the right result but they don't do what the Support rep said.

 

What you can do firstly is check to make sure your Plusnet Profile is not lower than your BTW IP profile it should be same give or take a couple hundred k,

you can find what yours is here https://portal.plus.net/my.html?action=data_transfer_speed

it will say connection speed and give the figure if it doesn't match the BTW IP profile Someone on the CRT or Live chat can adjust it for you.

Andrue
Pro
Posts: 775
Thanks: 90
Fixes: 1
Registered: 12-01-2015

Re: Broadband speed dropping steadily since beginning of March, now just 10 Mbps

>being throttled by Ookla's speedtest

 

What is that supposed to mean? Sounds like a load of old flannel from Technical Support.

qwirx
Hooked
Posts: 6
Thanks: 1
Registered: 09-04-2016

Re: Broadband speed dropping steadily since beginning of March, now just 10 Mbps

So it gets weirder. The problem is not resolved. I'm not being throttled by Ookla.

I get fast results (15-27 Mbps) from:

I get 15 Mbps using 802.11a and 27 Mbps using 802.11b (so B is faster, which is completely not what I expected).

But I set up an Iperf server on a hosted server on Linode, and using that I get the same numbers as the command-line speedtest: about 9 Mbps +/- 1. This makes it difficult to automate the test, because I get different results when I do!

I'm working on the theory that something is wrong with my Linux home server that I'm using to run the automated tests, as it produces different results than my Linux laptop, which connects through it. I'm doing some tests with packet captures to see why the two Linux boxes get different performance. This may take a while.

shure
Grafter
Posts: 509
Thanks: 1
Registered: 21-01-2013

Re: Broadband speed dropping steadily since beginning of March, now just 10 Mbps

well this sounds like a wireless issue rather than a broadband one.  What speeds do you get if you connect the laptop wired to the router?  Use that as your baseline (do the BT speedtest) to work out whether or not there's any problem with your line.  If it's within the variables given by the IP profile then at least you can exclude your connection as an issue