cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Unable to access WMO website

FIXED
PaulBramley
Dabbler
Posts: 10
Registered: ‎06-04-2020

Unable to access WMO website

For some reason I cannot access https://oscar.wmo.int/surface/ from my home broadband.

TRACERT manages to reach addresses in Switzerland but Chrome just reports a timeout.

The website does work from my PC at work (not on PlusNET).  It also works from my mobile phone when connected to mobile data (Three) but not when it's connected to my PlusNET router.

Is this a routing issue? Can you do anything about it?

Thanks.

18 REPLIES 18
jab1
Seasoned Hero
Posts: 6,632
Thanks: 2,250
Fixes: 71
Registered: ‎24-02-2012

Re: Unable to access WMO website

@PaulBramley Welcome to the forums. Have you ever been able to access it from home? - I've just tried, got there with no problem.

Silly question - maybe - but has your public IP changed recently?

John
PaulBramley
Dabbler
Posts: 10
Registered: ‎06-04-2020

Re: Unable to access WMO website

I've only tried to access the website recently - I know it wasn't working last week but I just assumed it was a problem at their end.

I'm not on a static IP address - I last re-connected 2nd April (which was after I first noticed the issue).

Paul.

jab1
Seasoned Hero
Posts: 6,632
Thanks: 2,250
Fixes: 71
Registered: ‎24-02-2012

Re: Unable to access WMO website

OK - try looking up your current IP on a few IP lookup sites and see who they say owns it. This sounds like WMO are using out-of-date data.

BTW - you could easily have reconnected to the same IP, as Plusnet now tend to use blocks in specific areas.

John
PaulBramley
Dabbler
Posts: 10
Registered: ‎06-04-2020

Re: Unable to access WMO website

I've tried these 4 and they all seem to report pretty much the same:

https://who.is/
https://www.ultratools.com/tools/ipWhoisLookup
http://itools.com/tool/arin-whois-domain-search
http://whois.domaintools.com/


NetRange: 209.93.0.0 - 209.93.255.255
CIDR: 209.93.0.0/16
NetName: PLUSNET5
NetHandle: NET-209-93-0-0-1
Parent: NET209 (NET-209-0-0-0-0)
NetType: Direct Allocation
OriginAS: AS6871
Organization: INFONET Services Corporation (INFO)
RegDate: 1997-06-03
Updated: 2016-01-19
Comment: ADDRESSES WITHIN THIS BLOCK ARE NON-PORTABLE
Ref: https://rdap.arin.net/registry/ip/209.93.0.0

Not sure that progresses things but thanks for the suggestions so far...

Paul

jab1
Seasoned Hero
Posts: 6,632
Thanks: 2,250
Fixes: 71
Registered: ‎24-02-2012

Re: Unable to access WMO website

Thanks for that information, Paul. If they all show the Organisation as INFONET, then this is something Plusnet need to sort - unfortunately I don't think the person who probably needs to know about it will spot this.

All I can do is tag an intermediary, but before I do, please confirm all the sites you have tried show the organisation as INFONET..

John
PaulBramley
Dabbler
Posts: 10
Registered: ‎06-04-2020

Re: Unable to access WMO website

Yes I can confirm that they all show INFONET Services Corporation as the Organisation.

Thanks

Paul.

jab1
Seasoned Hero
Posts: 6,632
Thanks: 2,250
Fixes: 71
Registered: ‎24-02-2012

Re: Unable to access WMO website

Thanks Paul. I'm no expert on the deeper workings of the 'net, so providing I haven't upset him too much previously ( 😉 ), I'll tag someone with more knowledge and possibly a way to ask the correct questions.

Sorry to bother you again, @Townman .

John
Mustrum
Community Veteran
Posts: 2,454
Thanks: 544
Fixes: 54
Registered: ‎13-08-2015

Re: Unable to access WMO website

The INFONET link is a bit of a red herring. The BT Group acquired INFONET, a USA based organisation a number of years ago, when PN expanded their network, they used IP ranges from other parts of the BT Group, and particularily INFONET.

Although the IP range ownership changed, over the years there have been many instances of isses due to various sites using out of date databases and so thinking the IP's are still USA based.

With PN's new network using "sticky" small pools of IP addresses, it can be a bit harder to get a new one. However you can try leaving the router switched off overnight, or splashing out £5 and going for a static iP

 

HTH., 

 

jab1
Seasoned Hero
Posts: 6,632
Thanks: 2,250
Fixes: 71
Registered: ‎24-02-2012

Re: Unable to access WMO website

@Mustrum Thanks for that, a bit more useful info for my tiny mind to acquire.

Looking at the info provided by @PaulBramley , this range still appears to be in the U.S. though.

John
PaulBramley
Dabbler
Posts: 10
Registered: ‎06-04-2020

Re: Unable to access WMO website

Thanks for the info.

If I do get a static IP address though, presumably there's no guarantee that it will be a good old UK IP address. Couldn't I just end up with another INFONET one?

It's a bit beyond my comprehension why the site doesn't work because it thinks I'm in the USA though. I can only imagine there's a router somewhere sending data meant for me over the Atlantic instead of just over the channel 🙂

 

jab1
Seasoned Hero
Posts: 6,632
Thanks: 2,250
Fixes: 71
Registered: ‎24-02-2012

Re: Unable to access WMO website

Fix

@PaulBramley IF you do go down the static IP route, it will come from a UK registered pool.

John
Townman
Superuser
Superuser
Posts: 16,999
Thanks: 7,100
Fixes: 67
Registered: ‎22-08-2007

Re: Unable to access WMO website

That's odd.  I can readily access the page, though I am on a fixed IP.

There are no ISPs blocking that domain.

I can see no evidence of the target site blocking by geography (which is not the same as suggesting it categorically does not do so).  Is there any error message from the browser when the page fails to load?

A tracert time out is not unexpected - by design not all addresses will respond to ping probes.  The tracert below clearly got in to the target address space, but recieved no response in the final legs.

PS C:\Users\Kevin> tracert oscar.wmo.int

Tracing route to oscar.meteoswiss.ch [162.23.128.185]
over a maximum of 30 hops:

  1   105 ms     7 ms     2 ms  home [192.168.1.1]
  2    15 ms    13 ms    14 ms  253.core.plus.net [195.166.130.253]
  3    13 ms    13 ms    13 ms  84.93.253.107
  4    13 ms    13 ms    14 ms  195.99.125.134
  5    14 ms    13 ms    23 ms  peer7-et-0-0-5.telehouse.ukcore.bt.net [109.159.252.184]
  6     *        *        *     Request timed out.
  7     *        *        *     Request timed out.
  8    52 ms    33 ms    43 ms  gen06pe10.100ge-7-0-0.bb.sunrise.net [212.161.179.151]
  9    33 ms    31 ms    32 ms  194.230.36.210
 10    48 ms    34 ms    48 ms  162.23.16.194
 11    35 ms    34 ms    33 ms  gi03-bemon74isp-ipe1.inetbb.admin.ch [162.23.16.245]
 12    33 ms    34 ms    34 ms  gi101-befll15a-sge-ice1.inetbb.admin.ch [162.23.17.250]
 13     *        *        *     Request timed out.
 14     *        *        *     Request timed out.
 15     *        *        *     Request timed out.
 16     *        *        *     Request timed out.
 17     *        *        *     Request timed out.
 18     *        *        *     Request timed out.
 19     *        *

 

pathping gave up after the first time out node...

 

I do not think I can add anything here ... @bobpullen  would you have any thoughts please?

 

 

PaulBramley
Dabbler
Posts: 10
Registered: ‎06-04-2020

Re: Unable to access WMO website

I get almost the same tracert results - I do have a further hop, but end up at the same address:

Tracing route to oscar.meteoswiss.ch [162.23.128.185]
over a maximum of 30 hops:

1 1 ms 1 ms 1 ms PNHUB1 [192.168.1.254]
2 6 ms 5 ms 5 ms 172.16.13.202
3 * * * Request timed out.
4 12 ms 12 ms 22 ms 128.hiper04.sheff.dial.plus.net.uk [195.166.143.128]
5 13 ms 21 ms 14 ms 195.99.125.136
6 15 ms 13 ms 20 ms peer8-et-3-1-6.telehouse.ukcore.bt.net [109.159.252.174]
7 * * * Request timed out.
8 * * * Request timed out.
9 31 ms 33 ms 34 ms gen06pe10.100ge-7-0-0.bb.sunrise.net [212.161.179.151]
10 73 ms 30 ms 33 ms 194.230.36.210
11 33 ms 33 ms 34 ms 162.23.16.194
12 62 ms 44 ms 33 ms gi03-bemon74isp-ipe1.inetbb.admin.ch [162.23.16.245]
13 32 ms 42 ms 32 ms gi101-befll15a-sge-ice1.inetbb.admin.ch [162.23.17.250]
14 * * * Request timed out.
15 * * * Request timed out.
16 * * * Request timed out.

etc...

Forgot to add the browser error - Chrome reports oscar.wmo.int took too long to respond (ERR_CONNECTION_TIMED_OUT).

PaulBramley
Dabbler
Posts: 10
Registered: ‎06-04-2020

Re: Unable to access WMO website

Just to update - I've now got a static IP address and can access the WMO website.

Hooray!

Doesn't seem right I've had to pay £5 to achieve this so I hope someone at PlusNET can look into fixing this properly.

Thanks for the advice on here though.