cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

why do i get .5mb top speed????????

superdee84
Dabbler
Posts: 10
Registered: 21-02-2011

why do i get .5mb top speed????????

i have just paid my second bill with plus net and found it okey so far until my gaming started lagging. i have done severallllll speed test and at max i get 0.5mb,  most of the time its only 0.2/0.3mb any one help!!!!!  when i first signed up it estimated my speed as 3.0mb (1.5mb min) but im not even getting half of that i have tryed all suggested methods ie: new new bt master socket,moved comp so nothing is near my router new cat5 cables etc, etc any one any ideas.....TY.....
10 REPLIES
Community Veteran
Posts: 14,469
Registered: 30-07-2007

Re: why do i get .5mb top speed????????

What are your router stats? See http://www.kitz.co.uk/adsl/frogstats.php
Post the results of a BT speedtest which will show your sync rate and IP profile: http://speedtester.bt.com
What is your plusnet IP profile set to: https://portal.plus.net/my.html?action=data_transfer_speed
superdee84
Dabbler
Posts: 10
Registered: 21-02-2011

Re: why do i get .5mb top speed????????


Download speed achieved during the test was - 423 Kbps
For your connection, the acceptable range of speeds  is 50-500 Kbps.
Additional Information:
Your DSL Connection Rate :800 Kbps(DOWN-STREAM), 448 Kbps(UP-STREAM)
IP Profile for your line is - 500 Kbps
thats one of the best results...
Telephone number:
Phone exchange:
KILMARNOCK
Estimated line speed:
0.5Mb (This may System Date and Time
vary between 1Mb and 4Mb) - Checked on 2011-02-12 14:14:37
Current line speed:
0.5 Mb


 LAN Settings  
Date/Time February 21 2011 , 21 : 27 : 35   LAN MAC Address                       IP Address                             192.168.2.1
Version Info   Subnet Mask                          255.255.255.0
Runtime Code version  F5D7633-4Av1_UK_1.00.000  DHCP Server                          Enabled  
Boot Code Version 1.0.37-5.15    
Hardware Version  V1.0J3  WLAN Settings  
ADSL Modem Code Version  A2pB015c6  Wireless Function Enabled  
Serial Num 168-168-16888  WLAN MAC Address    Mode
125 High-Speed Mode  
Features   SSID belkin54g
Firewall Enabled   ESSID Broadcast Enabled  
NAT Enabled   Channel 11  
UPnP  Disabled   Security WPA-PSK  
   
ADSL   Internet Settings  
Type Interleave   Default Gateway 195.166.128.243  
Status No Defect   Primary DNS Server 212.159.6.9  
Downstream     Upstream
 Secondary DNS Server 212.159.6.9  
Data rate 800  448  
in 8.6  18.0  
 LAN IP Address  
Output power 15.4  12.3  
 Default Gateway  
Attenuation 63.0  31.5  
 Primary DNS Server  
  Secondary DNS Server  
   

Community Veteran
Posts: 14,469
Registered: 30-07-2007

Re: why do i get .5mb top speed????????

This is a public forum.... remove your phone number!
superdee84
Dabbler
Posts: 10
Registered: 21-02-2011

Re: why do i get .5mb top speed????????

soz New to forums
[Moderator's note by Jim (Oldjim)  and we don't like shouting either - all caps removed ]
Community Veteran
Posts: 38,460
Thanks: 1,028
Fixes: 62
Registered: 15-06-2007

Re: why do i get .5mb top speed????????

It would appear that you are just miles from the exchange and your speeds are about right
Community Veteran
Posts: 14,469
Registered: 30-07-2007

Re: why do i get .5mb top speed????????

Also remove your WAN IP address.
You are on a very long line (63dB line attenuation) so the chances of getting a faster connection are little to none. Your 800Kbs sync rate limits your data rate to 0.5Mbs hence your slow speed (the 1Mb to 4Mb speeds are an estimate and not a guarantee your speed will be between the figures quoted).
Are you connected to the master socket. If not, try that again and post the router stats again as they may improve, although probably not by much. Note the only bts of nfo we need are line attenuation SNR/Noise margin and sync rates for both upstream and downstream.
Have you also tried connecting to the test socket which is behind the lower removable part of the master socket. This will eliminate any local phone wiring which may be interfering with the signal.
I assume you have ADSL filters on all phones, modems, faxes and sky boxes?
superdee84
Dabbler
Posts: 10
Registered: 21-02-2011

Re: why do i get .5mb top speed????????

i have replaced the master socket as the other one was old . i only have the one socket and theres a filter in this. i did have bt before and got a speed of 2.0ish mb my exange is in my town approx 2.5 milesaway
jojopillo
Grafter
Posts: 9,786
Registered: 16-06-2010

Re: why do i get .5mb top speed????????

Hi superdee84,
Have you a test socket you can plug into?
Jojo Smiley
superdee84
Dabbler
Posts: 10
Registered: 21-02-2011

Re: why do i get .5mb top speed????????

thanks to all that replied problem is now fixed nothing to do with plusnet it was a bt fault and bt have repaird that fault now guess i am not too far away from the exange after all lol

jojopillo
Grafter
Posts: 9,786
Registered: 16-06-2010

Re: why do i get .5mb top speed????????

Hi superdee84,
Your profile looks good but your speed isn't very good. Your line is still dropping quite a bit so I wouldn't be surprised to see the profile go down again. Have a look here for some tips.
Jojo Smiley