cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Very slow speeds since 15th Oct

Jason76
Dabbler
Posts: 14
Registered: ‎23-10-2010

Very slow speeds since 15th Oct

Date Download Speed Upload Speed
Today 10:17 128 kbps (16kB/s) 349 kbps (43.6kB/s) Share
Wednesday 21:34 270 kbps (33.8kB/s) 319 kbps (39.9kB/s) Share
Wednesday 21:33 297 kbps (37.1kB/s) 315 kbps (39.4kB/s) Share
Wednesday 21:32 280 kbps (35kB/s) 332 kbps (41.5kB/s)
My connect has been frustratingly slow since 15th Oct.  I've had no problems since I first joined about 3 years ago.  I was able to stream YouTube no problem.  Now I can't even do that anymore.. even in the middle of the night when download speeds should operate at maximum line speed.  As you can see above my upload speed is better than download!!!
Before PlusNet  blames my hardware;
1) I have tested my connection with 3 different routers one of them is the one that was supplied by yourselves.
2) I have tested the line with different micro filters and still get  a consistantly slow speeds. (yes it is connected correctly)
3) I have checked the status of my local exchange and it seems to have not had any reported problems lately
4) Could it be the router maintenence you had on 15th Oct that has slowed my speeds down?
5)...OR even the re-routing of traffic on 20th Oct?
5) I have disconnected my internet a few times in the hope it will increase speeds
6) I have raised a broadband fault (Question Number: 36276685) on 20th Oct
So, PlusNet, I don't understand why all of a sudden I am getting a poor broadband service?
Can anything be done at your end to solve this problem?
Regards
Jason
26 REPLIES
Jason76
Dabbler
Posts: 14
Registered: ‎23-10-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

I have spoke to a few people a few miles away from where I live and they also seem to be experiencing slow download speeds but are on different ISP's. 
Sorry, I didn't mean to sounds so unpleasant on my first thread!  Wink
What could it be? Is there maintenence going on at the moment?
jojopillo
Grafter
Posts: 9,786
Registered: ‎16-06-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Hi Jason76,
There ware some issues at your exchange on thursday but they were cleared. It seems that your problems started before that though. Your profile is now just 135k and has been gradually dropping since the 17th. You may get some tips on our troubleshooting guide where you can raise a fault if the tips don't help. As you can see from below your connection was fine up until the 16th but has started dropping for some reason.
[quote= connections over last 7 days]
15:14 23/Oct/2010 N/A   6:32:1 (on going)
15:09 23/Oct/2010 15:13 23/Oct/2010   0:4:26
14:07 23/Oct/2010 15:08 23/Oct/2010   1:0:57
13:48 23/Oct/2010 14:06 23/Oct/2010   0:17:47
13:42 23/Oct/2010 13:47 23/Oct/2010   0:5:33
13:33 23/Oct/2010 13:41 23/Oct/2010   0:8:16
13:23 23/Oct/2010 13:32 23/Oct/2010   0:9:14
13:14 23/Oct/2010 13:20 23/Oct/2010   0:6:18
11:54 23/Oct/2010 12:47 23/Oct/2010   0:53:15
11:27 23/Oct/2010 11:52 23/Oct/2010   0:24:56
10:53 23/Oct/2010 11:25 23/Oct/2010   0:32:22
10:07 23/Oct/2010 10:52 23/Oct/2010   0:45:13
09:56 23/Oct/2010 10:04 23/Oct/2010   0:8:32
09:53 23/Oct/2010 09:56 23/Oct/2010   0:2:49
09:47 23/Oct/2010 09:52 23/Oct/2010   0:5:24
09:35 23/Oct/2010 09:41 23/Oct/2010   0:5:15
00:44 23/Oct/2010 09:35 23/Oct/2010   8:50:48
00:23 23/Oct/2010 00:37 23/Oct/2010   0:13:47
00:22 23/Oct/2010 00:22 23/Oct/2010   0:0:34
00:21 23/Oct/2010 00:22 23/Oct/2010   0:1:6
00:19 23/Oct/2010 00:20 23/Oct/2010   0:1:25
19:26 22/Oct/2010 00:18 23/Oct/2010   4:52:19
19:15 22/Oct/2010 19:25 22/Oct/2010   0:9:44
00:45 22/Oct/2010 19:14 22/Oct/2010   18:29:40
03:06 21/Oct/2010 00:45 22/Oct/2010   21:38:25
03:03 21/Oct/2010 03:05 21/Oct/2010   0:2:45
02:00 21/Oct/2010 03:02 21/Oct/2010   1:2:14
01:54 21/Oct/2010 02:00 21/Oct/2010   0:6:11
21:04 20/Oct/2010 01:53 21/Oct/2010   4:49:18
12:21 20/Oct/2010 20:55 20/Oct/2010   8:33:53
10:46 20/Oct/2010 12:21 20/Oct/2010   1:34:22
08:42 20/Oct/2010 10:46 20/Oct/2010   2:3:38
04:39 20/Oct/2010 08:42 20/Oct/2010   4:2:40
04:29 20/Oct/2010 04:38 20/Oct/2010   0:9:20
04:19 20/Oct/2010 04:28 20/Oct/2010   0:9:19
04:11 20/Oct/2010 04:18 20/Oct/2010   0:6:42
04:10 20/Oct/2010 04:10 20/Oct/2010   0:0:39
22:16 19/Oct/2010 04:09 20/Oct/2010   5:52:56
22:12 19/Oct/2010 22:16 19/Oct/2010   0:3:54
22:05 19/Oct/2010 22:11 19/Oct/2010   0:6:24
22:02 19/Oct/2010 22:04 19/Oct/2010   0:2:23
21:51 19/Oct/2010 21:59 19/Oct/2010   0:8:34
21:50 19/Oct/2010 21:51 19/Oct/2010   0:1:6
21:49 19/Oct/2010 21:50 19/Oct/2010   0:0:8
21:49 19/Oct/2010 21:49 19/Oct/2010   0:0:8
18:57 19/Oct/2010 21:49 19/Oct/2010   2:52:8
18:56 19/Oct/2010 18:57 19/Oct/2010   0:0:57
18:32 19/Oct/2010 18:55 19/Oct/2010   0:22:42
13:11 19/Oct/2010 18:31 19/Oct/2010   5:20:23
10:05 19/Oct/2010 13:11 19/Oct/2010   3:6:13
09:55 19/Oct/2010 09:59 19/Oct/2010   0:3:27
09:09 19/Oct/2010 09:53 19/Oct/2010   0:44:15
08:56 19/Oct/2010 09:09 19/Oct/2010   0:12:37
09:45 17/Oct/2010 08:55 19/Oct/2010 One Day, 23:10:24
23:38 16/Oct/2010 09:30 17/Oct/2010   9:51:45
23:35 16/Oct/2010 23:37 16/Oct/2010   0:2:1
06:21 12/Oct/2010 23:35 16/Oct/2010 4 Days, 17:14:7
Jojo Smiley
Jason76
Dabbler
Posts: 14
Registered: ‎23-10-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Hi Joanne,
My connection is very frustratingly slow right now, even loading this page to reply feels worse than dial up.
I've been on the trouble shooting page and tried everything on there.  I find it strange how some people around my area are also experiencing the same problem.
I've raised a fault on 20th Oct and waiting for a reply at the moment. 
Would disconnecting and reconnecting make a difference? Well I've tried that a few times but it hasn't made it any better.
How about raising my profile?
I have an ADSL2+ compatible router, would I get better speeds if it was enabled on my line?
Jason
Apprentice
Grafter
Posts: 614
Registered: ‎04-11-2008

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Could you post your line stats, use this or this to find your router and if possible all the data from the BT Performance Tester
jojopillo
Grafter
Posts: 9,786
Registered: ‎16-06-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Hi Jason76,
Are you now in the test socket having changed your filter? If so I will run another line test and see how it is now.
Jojo Smiley
Jason76
Dabbler
Posts: 14
Registered: ‎23-10-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Hi Joanne,
Test socket? 
Yes I have changed my microfilter but it's exactly the same as the one as I already had in. Not sure if it will make a difference.
Jason
jojopillo
Grafter
Posts: 9,786
Registered: ‎16-06-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Hi Jason76,
The test socket is just an ordinary telephone socket which can be found behind the master socket faceplate. It s the direct line to the exchange and where BT guarantee the line to. Anything after that is your responsibility. See here for a picture. It's very important that you aren't using extension sockets or have any other euipment plugged in while I run the test. Let me know when you've plugged it into the test socket and I'll do another test.
Jojo Smiley
Jason76
Dabbler
Posts: 14
Registered: ‎23-10-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Hi Joanne,
Looks like I'll have to unscrew to get to it. I'll go do it now.
Jason
jojopillo
Grafter
Posts: 9,786
Registered: ‎16-06-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Cool just let me know when you've done it Smiley
Jason76
Dabbler
Posts: 14
Registered: ‎23-10-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Ok, it's done, everything is unplugged.  Router is connect to the test socket.
Well, speeds have definately picked up after doing that! Well not good enough to you tube Sad
You are free to run the test now.
Jason
jojopillo
Grafter
Posts: 9,786
Registered: ‎16-06-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

K, I'll get back to you in a couple of mins Smiley
jojopillo
Grafter
Posts: 9,786
Registered: ‎16-06-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Hi Jason,
Right, here we go......
earlier your sync speed was 320k, and now you're in the test socket it's 4256k so if it were to stay like that your profile would go back up to 3500k
That's the good news...
the bad news is that whatever the problem is is something to do with your internal wiring, so you're going to have to troubleshoot that. Can you think of any changes you have made to your set up in the last week that may have caused that?
Jojo Smiley
Jason76
Dabbler
Posts: 14
Registered: ‎23-10-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Hi Joanne,
No change for a couple of months for my set up.
Only thing I can think of is possiblility of old worn wires? Well there were cobwebs on the inside of the faceplate.... blame the spiders?!  Wink
I did connect the router earlier on today just to master socket with faceplate on by itself and had the same bad results. 
Jason
jojopillo
Grafter
Posts: 9,786
Registered: ‎16-06-2010

Re: Very slow speeds since 15th Oct

Hi Jason,
Well maybe a new faceplate then. I had the same problems once and just left it in the test socket forever, but that all depends on how inconvenient that is for you, It's definitely the problem though. If you leave it like that the profile should go up by tomorrow. I'll check it for you then if you like.
Jojo Smiley