cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Uncap upload speed help...

smacphail
Dabbler
Posts: 13
Registered: 18-04-2013

Uncap upload speed help...

hi there, i recently got connected with plusnet and my main need for broadband was to play games online with my ps3, once i got connected i found out my best connection i can get is 1.4mb, this is very low but i just have to accept it.
when trying to play games online my experience is terrible with constant lag, after recieving some good help and info from some users in the gaming section it appears to be my bad upload speed,bad ping speed and i may possibly have interleaving on my line.
could a mod help me with getting my upload speed uncapped and any help possible getting a better online gaming experience?
BT speedtest results:
download speed - 1.19
upload speed - 0.33
ping latency - 49.50
21 REPLIES
Community Veteran
Posts: 38,441
Thanks: 1,017
Fixes: 61
Registered: 15-06-2007

Re: Uncap upload speed help...

Please provide the information requested here including the further diagnostics in the BT speedtest http://community.plus.net/forum/index.php/topic,96155.0.html
smacphail
Dabbler
Posts: 13
Registered: 18-04-2013

Re: Uncap upload speed help...

Link Information

Uptime: 0 days, 0:16:06
DSL Type: ITU-T G.992.1
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 448 / 1.568
Data Transferred (Sent/Received) [kB/kB]: 547,95 / 390,61
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12,6 / 16,9
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 31,5 / 55,5
SN Margin (Up/Down) [dB]: 15,0 / 6,1
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 0 / -
Loss of Signal (Local/Remote): 0 / -
Loss of Power (Local/Remote): 0 / -
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 4 / -
FEC Errors (Up/Down): 1 / 18.249
CRC Errors (Up/Down): 0 / 6
HEC Errors (Up/Down): - / 6 / 40


further bt diagnostics:

Download speedachieved during the test was - 1.28 Mbps
For your connection, the acceptable range of speeds is 0.8 Mbps-2 Mbps.
IP Profile for your line is - 1.38 Mbps

Upload speed achieved during the test was - 0.34Mbps
Additional Information:
Upstream Rate IP profile on your line is - 0.45 Mbps
Community Veteran
Posts: 38,441
Thanks: 1,017
Fixes: 61
Registered: 15-06-2007

Re: Uncap upload speed help...

First thing - Given your attenuation you should be getting better speeds than that
Do you have a BT master socket with a removable lower faceplate
If you have  can you plug the router into the test socket behind it via a filter - best to leave it until it is daylight before doing it - and report the stats again
Regarding your upstream speed can you put the details in here http://usertools.plus.net/exchanges/ and see if it says anything about "BT have advised that this exchange is enabled for WBC on 21CN"
smacphail
Dabbler
Posts: 13
Registered: 18-04-2013

Re: Uncap upload speed help...

thanks for the further help.
yes i do have a split openreach faceplate and will do the test as you asked during the day tomorrow.
smacphail
Dabbler
Posts: 13
Registered: 18-04-2013

Re: Uncap upload speed help...

Here are the results of the same tests done while router is plugged into test socket.
Link Information

Uptime: 0 days, 0:03:21
DSL Type: ITU-T G.992.1
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 448 / 3.136
Data Transferred (Sent/Received) [kB/kB]: 121,26 / 149,21
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12,6 / 18,7
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 31,5 / 56,0
SN Margin (Up/Down) [dB]: 16,0 / 6,3
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 0 / -
Loss of Signal (Local/Remote): 0 / -
Loss of Power (Local/Remote): 0 / -
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 0 / -
FEC Errors (Up/Down): 0 / 196
CRC Errors (Up/Down): 0 / 0
HEC Errors (Up/Down): - / 0 / 0

BTW speedtest results:
Down 1.22
Up 0.29
Ping latency 40.88
Further diagnostics:
Download speedachieved during the test was - 1.22 Mbps
For your connection, the acceptable range of speeds is 1.2 Mbps-4 Mbps.
IP Profile for your line is - 2.77 Mbps
Upload speed achieved during the test was - 0.29Mbps
Additional Information:
Upstream Rate IP profile on your line is - 0.45 Mbps

Plusnet exchange results:
Colour: Green 20CN VP capacity at this exchange is currently showing as Green.
Click here for further details
Colour: Green BT have advised that this exchange is enabled for WBC on 21CN
Colour: Unknown You can view recent Service Outages for this exchange here
Colour: Unknown BT has published DSL Max upgrade information for this exchange
Click here for further details
Community Veteran
Posts: 38,441
Thanks: 1,017
Fixes: 61
Registered: 15-06-2007

Re: Uncap upload speed help...

Note - you have just doubled your sync speed (speed test results won't show that because the Plusnet copy of the IP profile won't have updated)
The good news is that you are  on 21CN so the upload can be uncapped but before requesting that we need to fix the problem
The first thing you need to do is sort out your internal wiring
Can you describe how many sockets you have
Can you post a picture of the wires attached to the removable faceplate or at least describe the number and colours
Note to attach a picture to the post click on Additional Options and Attachments (lower left of the posting window)
smacphail
Dabbler
Posts: 13
Registered: 18-04-2013

Re: Uncap upload speed help...

The flat has 4 phone sockets, main socket in livingroom with another directly next to it(see pics) and one in each bedroom.
orange blue and white wires are connected and the green and brown are just wrapped around the sleeving.

Community Veteran
Posts: 38,441
Thanks: 1,017
Fixes: 61
Registered: 15-06-2007

Re: Uncap upload speed help...

Which socket do you use normally
smacphail
Dabbler
Posts: 13
Registered: 18-04-2013

Re: Uncap upload speed help...

i always use the main openreach socket, ive had experiences in the past of lesser speeds and disconnects using sockets other than the master.
all other sockets arent being used at all, only have one phone and one router which are used in the master socket with a filter.
Community Veteran
Posts: 38,441
Thanks: 1,017
Fixes: 61
Registered: 15-06-2007

Re: Uncap upload speed help...

Most of my post above vanished  Sad
A few more things
I think that the socket next to the BT Socket is a Sky socket so isn't or shouldn't be a problem but I don't know how that is wired in to the telephone line
Regarding the wiring my first thought is that the surplus wires being wound round the cable is cable of creating an induction loop which could easily affect the signal
Can you check if the other sockets are the same
When you say that the orange blue and white wires are connected is that 2 or 3 wires
smacphail
Dabbler
Posts: 13
Registered: 18-04-2013

Re: Uncap upload speed help...

its 3 wires and all seem to be the same in all other sockets.
Community Veteran
Posts: 38,441
Thanks: 1,017
Fixes: 61
Registered: 15-06-2007

Re: Uncap upload speed help...

In the short term you could just continue to use the test socket as you don't need any of the others and things should sort them selves out.
However I would raise a ticket (assuming that you are happy with leaving the phone and router connected to the test socket) asking for the Plusnet profile be raised to suit the BT IP profile and also (better a separate ticket to avoid confusion) ask that your upload be uncapped
This is a direct link to where you raise the required tickets which they call questions
https://www.plus.net/wizard/?p=wizard&page=22883&wizard_id=38
Finally is it a rented flat or one you own. I ask because it may be better to leave well alone if it is rented.
smacphail
Dabbler
Posts: 13
Registered: 18-04-2013

Re: Uncap upload speed help...

its a council flat.
when i tested with the test socket it stated that i should get between 1.2mb and 4mb but my actual speed was still the same, but outwith the test socket it says i should only get 1 - 2mb.
Community Veteran
Posts: 38,441
Thanks: 1,017
Fixes: 61
Registered: 15-06-2007

Re: Uncap upload speed help...

In which case stay using the test socket and raise the tickets as I suggested and this should fix it