cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Switch interleaving ON please

Community Veteran
Posts: 5,062
Thanks: 426
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Switch interleaving ON please

I'm going to need interleaving switched on. Being unable to use the Internet for a couple of hours in the evening gets somewhat inconvenient.
22 REPLIES
cedlor
Grafter
Posts: 685
Thanks: 2
Registered: 02-04-2015

Re: Switch interleaving ON please

Hi ejs  - maybe they will ask if you want in "ON"  or "AUTO"    see here
http://community.plus.net/forum/index.php/topic,142086.0.html
Community Gaffer
Community Gaffer
Posts: 17,642
Thanks: 635
Fixes: 160
Registered: 05-04-2007

Re: Switch interleaving ON please

I've turned it on, should take effect within 30 minutes or so.
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Chris Parr
 Plusnet Staff
Community Veteran
Posts: 5,062
Thanks: 426
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Re: Switch interleaving ON please

Well, the graph for yesterday shows:
The problem re-appeared at a little past 07:30
I re-connected the ADSL at about 08:20 to get a usable Internet connection
Interleaving enabled at 10:00
The problem disappearing in two steps, at midnight and finally at 00:45 today.
The problem was manageable probably partly from the interleaving and partly by re-connecting while the problem was present.
Today I've switched to the 582n, connected to the other phone socket, which is technically the master but last time I checked it makes no difference due to the star wiring arrangement, and yet more new microfilters, this time ones that came with a BT Business Hub.
Community Veteran
Posts: 5,062
Thanks: 426
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Re: Switch interleaving ON please

And the result: very similar to yesterday morning, I had to trigger the first drop to get a usable Internet connection.
Community Gaffer
Community Gaffer
Posts: 17,642
Thanks: 635
Fixes: 160
Registered: 05-04-2007

Re: Switch interleaving ON please

Do you want me to try turning interleaving up another notch? It's on medium at the moment, could try it on high. Alternatively I could bump the SNR to a 9db target to see if that helps.
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Chris Parr
 Plusnet Staff
Community Veteran
Posts: 5,062
Thanks: 426
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Re: Switch interleaving ON please

I think I'll probably have to raise a fault to finally get the star wiring and 30+ year ago master socket sorted out. The broadband speed was somewhat below my current estimate before last weekend anyway, and now it's even worse than usual.
In hindsight, I probably should have just swapped routers first, then I'm sure the DLM would have re-enabled interleaving automatically.
Current stats:
Physical Layer Statistics:        
  Modem state:                  up
  Up time (Days hh:mm:ss):      0 days, 0:40:14
  xDSL Standard:                ITU-T G.992.3
  xDSL Annex:                  Annex A
  Channel Mode:                      Interleaved
  Number of reset:              4
  Chipset Vendor info (G.994.1):  Local Remote
    Country code:                  B500  B500
    ID:                            BDCM  TSTC
    Specific:                      0000  0510
  System Vendor info (showtime): Local Remote
    Country code:                0F00  0000
    ID:                          TMMB  ----
    Specific:                    3C61  0000
  Bearers generic info          DS        US     
    Payload rate [Kbps]: 2720    708 
    Attenuation [dB]:    59.0          36.5         
    Margins [dB]:        6.0            6.5           
    Output power [dBm]:  16.1          11.9         
    Number of bearers:          1
    Bearer 0                    DS        US     
      INP [DMT symbols]:    1.04          2.01         
      Delay [ms]:          8.00          5.33         
      Depth []:          16            0.00
      R:                  12        0     
G.997.1 Statistics (Current):       
  Failures:
    Line failures              Near end
      Loss of signal (LOS):  3     
      Loss of frame (LOF):    26     
      Loss of power (LPR):  0     
  Performance monitoring:
    Line PM:          Near end
      Error second (ES):    832   
    Channel PM:        Near end Far end
      Bearer 0:
        Code Violation (CV):    2        0     
        FEC:                    189166  390   
    ATM data path PM:            Near end Far end
      Bearer 0:
        HEC violation count (HEC):      4        N/A
Community Veteran
Posts: 5,062
Thanks: 426
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Re: Switch interleaving ON please

The line just dropped again while I was posting that, the new stats should make the problem somewhat more obvious, although I'll have to go and check if the phone still works:
:xdsl info expand=enabled g.997.1=enabled
Physical Layer Statistics:       
  Modem state:                  up
  Up time (Days hh:mm:ss):      0 days, 0:01:02
  xDSL Standard:                ITU-T G.992.3
  xDSL Annex:                  Annex A
  Channel Mode:                      Interleaved
  Number of reset:              5
  Chipset Vendor info (G.994.1):  Local Remote
    Country code:                  B500  B500
    ID:                            BDCM  TSTC
    Specific:                      0000  0510
  System Vendor info (showtime): Local Remote
    Country code:                0F00  0000
    ID:                          TMMB  ----
    Specific:                    3C61  0000
  Bearers generic info          DS        US     
    Payload rate [Kbps]: 707    492 
    Attenuation [dB]:    69.5          44.9         
    Margins [dB]:        6.1            5.4           
    Output power [dBm]:  15.3          12.2         
    Number of bearers:          1
    Bearer 0                    DS        US     
      INP [DMT symbols]:    1.27          2.37         
      Delay [ms]:          7.96          5.33         
      Depth []:          4              0.00
      R:                  16        0     
G.997.1 Statistics (Current):       
  Failures:
    Line failures              Near end
      Loss of signal (LOS):  4     
      Loss of frame (LOF):    28     
      Loss of power (LPR):  0     
  Performance monitoring:
    Line PM:          Near end
      Error second (ES):    842   
    Channel PM:        Near end Far end
      Bearer 0:
        Code Violation (CV):    0        0     
        FEC:                    4        0     
    ATM data path PM:            Near end Far end
      Bearer 0:
        HEC violation count (HEC):      0        N/A
Community Veteran
Posts: 5,062
Thanks: 426
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Re: Switch interleaving ON please

Plusnet escape again, since it didn't surprise me to find that no, of course the phone no longer works, no dial tone, doesn't ring, so I won't be reporting the fault to Plusnet.
Community Veteran
Posts: 5,062
Thanks: 426
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Re: Switch interleaving ON please

Update to the latest instalment of the saga:
I walked up to our cabinet, and was quite surprised to find the doors wide open, the usual barriers around it, folding chair, tools, radio playing etc. Whatever work the Openreach man was doing there, it seemed to be set up for it to take a while. I had to interrupt the guy's lunch break, he was laying across the van's front seats with his boots sticking out the passenger side window. Anyway, so I explained what had just happened, and he noted down my phone number, and I'll have to see what happens this afternoon.
The BT website, on the other hand, thinks the fault is in or near our home. The Openreach man working in the cabinet could well be entirely coincidental.
Community Gaffer
Community Gaffer
Posts: 17,642
Thanks: 635
Fixes: 160
Registered: 05-04-2007

Re: Switch interleaving ON please

Quote
The BT website, on the other hand, thinks the fault is in or near our home. The Openreach man working in the cabinet could well be entirely coincidental.

The test results probably showed a 'loop fault' which normally indicates premises or between the cab and house. Fingers crossed he sorts it out this afternoon for you.
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Chris Parr
 Plusnet Staff
Community Veteran
Posts: 5,062
Thanks: 426
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Re: Switch interleaving ON please

The guys working at the cabinet fixed the voice aspect at about 14:15, returning the broadband to the state it was in earlier this morning.
Community Veteran
Posts: 5,062
Thanks: 426
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Re: Switch interleaving ON please

Can I get interleaving switched on so that it stays on permanently this time please? Last time the DLM just switched it back off after 2 days.
Community Gaffer
Community Gaffer
Posts: 17,642
Thanks: 635
Fixes: 160
Registered: 05-04-2007

Re: Switch interleaving ON please

Yep, it'll need placing as an order rather than the normal tool we use for this. So it won't happen until tomorrow, I'll go get that placed now.
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Chris Parr
 Plusnet Staff
Community Veteran
Posts: 5,062
Thanks: 426
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Re: Switch interleaving ON please

Thank you, interleaving got switched on at about 3:45am today.