cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

MathewRB
Grafter
Posts: 32
Registered: ‎22-07-2013

Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

Hi All.
I have a plusnet Technicolor TG582n router.
I would like to assign a static LAN IP address to my server. I can see it attached to one of the LAN ports but cant find a way to make the IP address static.
In an ideal world I would like the IP address to be assigned  to the MAC address of the machine LAN port.
Is any of this possible with this router?
Mat
27 REPLIES
thesawdust
Grafter
Posts: 384
Registered: ‎28-10-2013

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

Click on the attached device, then click configure. You'll have to tick Always use the same IP address  Grin
Or you can do it via the server? Windows or Linux  Roll eyes
MathewRB
Grafter
Posts: 32
Registered: ‎22-07-2013

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

There is no tick box does anyone have a screen shot?

Also I would like to change the IP address back to the original before I fix it
thesawdust
Grafter
Posts: 384
Registered: ‎28-10-2013

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

what operating system is the server running? and is it wired or wireless?  Smiley
MathewRB
Grafter
Posts: 32
Registered: ‎22-07-2013

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

Hi,
Its wired and Running Linux Webmin
However I would like to make this change via the router s this possible.
thesawdust
Grafter
Posts: 384
Registered: ‎28-10-2013

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

you won't be able to change IP via router. Only make it static  Sad
MathewRB
Grafter
Posts: 32
Registered: ‎22-07-2013

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

Ok How do we make it static on the router?

You talk about a tick box but I cant see that. Do I need to upgrade the firmware on the router? Iam currently running 8.C.M.0
Superuser
Superuser
Posts: 13,041
Thanks: 4,332
Fixes: 26
Registered: ‎22-08-2007

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

Quote from: thesawdust
you won't be able to change IP via router. Only make it static  Sad

Well that depends on what is required and can be "fiddled" through the router.  If for example you want to set the IP address at 192.168.1.64 - the first IP address in the DHCP pool - shut down all of your PCs and other connected devices, reboot the router.  Start up your server.  It should get allocated the firs address on the pool .64
Now log into the router, on the home page, scroll to the network section.  Click on the server's name.  This displays the network configuration details for the device.  Click configure in the top right corner, tick the Always use the same IP addressShockedption and click apply.
Job done.
HTH
MathewRB
Grafter
Posts: 32
Registered: ‎22-07-2013

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

Ok I get all that its just I cant see this tick box your all talking about?
See the attached screen shot can you see it on there?
pwatson
Rising Star
Posts: 2,468
Thanks: 8
Fixes: 1
Registered: ‎26-11-2012

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

Click on 'Configure' - Top right of the screen
Highlighted
MathewRB
Grafter
Posts: 32
Registered: ‎22-07-2013

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

The screen shot your looking at is once I have clicked on configure and I cant see the tick box!!!!
pwatson
Rising Star
Posts: 2,468
Thanks: 8
Fixes: 1
Registered: ‎26-11-2012

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

Just to double check - The machine is currently set to get an address via DHCP?
MathewRB
Grafter
Posts: 32
Registered: ‎22-07-2013

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

Yes it is
However I have had a look at other devices connected and I cant see the tick box there either so it not just this device.
Can anyone provide me with the screen shot showing the tick box?
Community Veteran
Posts: 1,841
Thanks: 103
Fixes: 6
Registered: ‎21-01-2013

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

Quote from: MathewRB

In an ideal world I would like the IP address to be assigned  to the MAC address of the machine LAN port.
Is any of this possible with this router?
Mat

Is this what you're looking for?
ie assign a static IP address via DHCP.
http://npr.me.uk/telnet.html#lanip
MathewRB
Grafter
Posts: 32
Registered: ‎22-07-2013

Re: Static IP address on LAN - dhcp ip reservation

I have no idea