cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Speed Help

Y2J
Grafter
Posts: 275
Registered: 05-01-2008

Speed Help

Hello
Yesterday after noon my router light went off just the internet light (im using a voyager 2110) and kept going off every half a hour then it stopped doing it so frequent its like once every 2 hours.
my speed when online is less than 200kbps i have not gone over my usage either.
I had sky TV installed last week but i dont think that has anything to do with it because the problem would of occured during the week.
Reply plz
Thanks.
28 REPLIES
Community Veteran
Posts: 38,460
Thanks: 1,027
Fixes: 62
Registered: 15-06-2007

Re: Speed Help

Despite your suggestion that the Sky installation isn't the problem.
Is the Sky box properly filtered.
I would try disconnecting the Sky box from the phone line and see if things improve
Y2J
Grafter
Posts: 275
Registered: 05-01-2008

Re: Speed Help

Yeh its connected to the filter.
I just unplugged the sky cable and there is no change.
Community Veteran
Posts: 6,735
Thanks: 12
Registered: 02-02-2008

Re: Speed Help

I've seen suggestions that some Sky boxes need double-filtering to suppress their interference with broadband adequately. If you've got a spare filter try that, but make sure your broadband is in the filter that's plugged directly into the master socket or you'll kill it.
Y2J
Grafter
Posts: 275
Registered: 05-01-2008

Re: Speed Help

I dont get it  its been fine all week not one problem, i have iused the broadban fault checker and nothing is up.
Il try the filter thing mate.
Y2J
Grafter
Posts: 275
Registered: 05-01-2008

Re: Speed Help

I have tried it with the sky line in on its own with a filter plugged into the other filter and there still no speed change.
Community Veteran
Posts: 38,460
Thanks: 1,027
Fixes: 62
Registered: 15-06-2007

Re: Speed Help

I am a bit confused.
I don't have Sky - so I don't know the full installation details
I assume your Sky box is connected to the dish and with a separate connection to the phone line and this is what you refer to as the Sky line.
Did the Sky installer just connect the box to an existing phone socket or wire back to the master socket.
As a last resort can you remove the lower half of the master socket and connect the modem to that. This should bypass everything in your house although I have heard of Sky installers connecting directly to the BT wires which is illegal
Y2J
Grafter
Posts: 275
Registered: 05-01-2008

Re: Speed Help

Thats what he done for me, but yesterday my speed dropped and my interlight would go off as well as my dsl light.
[Moderator's note by Peter (PJ): Please do not quote from the previous post in full, as per the link:rules]
Plusnet Alumni (retired) orbrey
Plusnet Alumni (retired)
Posts: 10,540
Registered: 18-07-2007

Re: Speed Help

That definitely sounds like hte sky box adding noise to the line and causing intermittent sync.
There's a post on here where someone (might be Oldjim) has double filtered a fax machine to avoid this sort of thing and it's worked quite well - could you try putting the sky box through the phone side of another microfilter (as well as the one that's fitted) and let us know if that doesn't help?
Community Veteran
Posts: 38,460
Thanks: 1,027
Fixes: 62
Registered: 15-06-2007

Re: Speed Help

Yes it was me but people keep misreading my post so I will modify it.
Plusnet Alumni (retired) orbrey
Plusnet Alumni (retired)
Posts: 10,540
Registered: 18-07-2007

Re: Speed Help

Apologies Jim, sorry about that  Embarrassed
I still think it's a good idea though, even if it's not a direct report of it being successful.
Community Veteran
Posts: 26,688
Thanks: 911
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: Speed Help

Quote from: Y2J
Yeh its connected to the filter.
I just unplugged the sky cable and there is no change.

When you said there is no change was that there was no improvement when you ran a speed test or that your sync speed reported by your router/modem did not improve?
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
Y2J
Grafter
Posts: 275
Registered: 05-01-2008

Re: Speed Help

My speed is still low using the two microfilters.
Community Veteran
Posts: 38,460
Thanks: 1,027
Fixes: 62
Registered: 15-06-2007

Re: Speed Help

Just as a check - I assumed that when you quoted speeds that these were synch speeds not speedtest results.
Can you confirm that and also quote the stats from your router (speeds, attenuation and noise margin). If you don't know how to get them have a look here http://www.kitz.co.uk/adsl/frogstats.htm
Y2J
Grafter
Posts: 275
Registered: 05-01-2008

Re: Speed Help

Im not that clued up on all this so bare with me
Here is some info from my router
Line Mode G.DMT   Line State Show Time
Latency Type Interleave   Line Up Time 00:00:02:53
Line Coding Trellis On   Line Up Count 3

Statistics Downstream Upstream
Line Rate 1856 Kbps 448 Kbps
Noise Margin 14.8 dB 18.0 dB
Line Attenuation 51.0 dB 27.0 dB
Output Power 17.7 dBm 12.1 dBm
K (number of bytes in DMT frame) 59 15
R (number of check bytes in RS code word) 16 16
S (RS code word size in DMT frame) 4 8
D (interleaver depth) 8 4
Super Frames 10173  10171 
Super Frame Errors 0  0 
RS Words 172956  86453 
RS Correctable Errors 22  0 
RS Uncorrectable Errors 0  0 
HEC Errors 0  0 
OCD Errors 0  0 
LCD Errors 0  0 
ES Errors 0  0