cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Problems

Community Veteran
Posts: 1,659
Thanks: 79
Fixes: 2
Registered: ‎17-06-2007

Problems

Internet is like treacle although my connect speed is fine and I've low CRC errors.

mtr to news.bbc.co.uk shows high losses within PN

Keys:  Help   Display mode   Restart statistics   Order of fields   quit
                                      Packets               Pings
Host                                Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
1. 192.168.0.66                      0.0%   107   91.4  68.5   6.6 256.1  34.3
2. lo0-central1.pcl-ag04.plus.net    2.8%   107   30.6  63.2  28.9 272.9  42.7
3. gi1-10-411.pcl-gw01.plus.net     15.9%   107   44.1  67.9  28.7 308.2  49.1
4. po4.pcl-gw02.plus.net            12.1%   107  203.0  60.4  29.3 224.2  41.7
5. po5.thn-gw02.plus.net            11.2%   107  102.9  56.5  28.5 229.8  39.4
6. rt0.thdo.bbc.co.uk                9.3%   107   62.1  53.6  28.7 209.8  32.9
7. 212.58.238.149                    8.5%   106   29.7  55.6  29.1 232.3  41.1
8. te12-1.hsw1.cwwtf.bbc.co.uk       7.5%   106   31.1  52.6  29.7 238.7  36.4
9. 212.58.255.12                     5.7%   106   51.0  56.6  29.9 201.7  34.8
10. bbc-vip004.cwwtf.bbc.co.uk        8.5%   106   30.7  52.0  29.6 217.5  33.0

and here's the community:
Keys:  Help   Display mode   Restart statistics   Order of fields   quit
                                      Packets              Pings
Host                                Loss%  Snt  Last  Avg  Best  Wrst StDev
1. 192.168.0.66                      0.0%  106  50.5  53.4  2.2 263.7  42.1
2. lo0-central1.pcl-ag04.plus.net    0.0%  106  28.8  44.5  28.4 334.8  44.1
3. gi1-10-411.pcl-gw01.plus.net      5.7%  106  29.1  49.6  28.4 501.8  65.9
4. po5.ptn-gw01.plus.net            5.7%  106  43.8  54.7  40.4 229.8  34.2
5. gi3-0.pih-cr1.plus.net            6.7%  105  41.0  51.4  40.0 429.7  44.1
6. if25.pih-lb03.plus.net            3.8%  105  54.0  57.8  39.8 214.5  35.9
7. community.plus.net                7.6%  105  40.5  51.1  39.7 240.6  30.8
7 REPLIES
pierre_pierre
Grafter
Posts: 19,757
Registered: ‎30-07-2007

Re: Problems

I am a samknows/ofcom monitor, these are my load times this year, ADSL2:  14000 profile
Dont know what happened beginning of March
Community Veteran
Posts: 1,101
Registered: ‎10-09-2010

Re: Problems

Quote from: SteveA
 1. 192.168.0.66                      0.0%   107   91.4  68.5   6.6 256.1  34.3


It does seem like there is a problem on Plusnet's network... but before that, there appears to be a big problem on your own.
68.5ms average ping time between your computer and your router?  Best 6.6ms?
Here's mine

Host                                Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
1. h254.home.com                     0.0%   113    0.8   0.5   0.5   1.4   0.1
2. lo0-central3.pcl-ag07.plus.net    0.0%   113   18.9 114.9  11.0 8651. 811.2
3. gi7-11-731.pcl-gw01.plus.net      0.0%   113   15.4  55.4  10.1 290.1  61.2
4. po4.pcl-gw02.plus.net             0.0%   113  162.0  48.5  11.4 224.1  51.8
5. po5.thn-gw02.plus.net             0.0%   113   15.1  44.6  11.1 263.8  47.1
6. rt0.thdo.bbc.co.uk                0.0%   113   16.8  60.1  10.8 333.7  68.1
7. 212.58.238.149                    0.0%   112   13.6  45.8  11.2 226.7  45.8
8. 212.58.239.62                     0.9%   112   66.3  38.1  11.4 222.8  35.4
9. 212.58.251.44                     0.0%   112   13.5  39.5  10.9 209.1  39.0
10. bbc-vip102.telhc.bbc.co.uk        1.8%   112   23.6  36.5  11.0 154.7  32.4

As you can see, compared to my LAN your worst case latency is 18293% of my worse case latency (my worst case being 100%).
Community Veteran
Posts: 1,659
Thanks: 79
Fixes: 2
Registered: ‎17-06-2007

Re: Problems

Quote from: fourfourdevon

It does seem like there is a problem on Plusnet's network... but before that, there appears to be a big problem on your own.
68.5ms average ping time between your computer and your router?  Best 6.6ms?

Wireless connection - sometimes does that. Can't say that I'm too impressed with the TG585 v7
But then looking at your stats the hop out to PN on yours isn't too hot

Community Veteran
Posts: 1,101
Registered: ‎10-09-2010

Re: Problems

Ah spurious result I think, as I learned how to copy the output of rtm without causing it to quit.
I just left it running for an hour our two and got

Host                                                                                          Loss%  Snt  Last  Avg  Best  Wrst StDev
1. h254.home.com                                                                              0.0% 10149    0.5  0.4  0.4  11.8  0.2
2. lo0-central3.pcl-ag07.plus.net                                                              0.0% 10149  18.8  26.7  10.4 254.5  29.0
3. gi7-11-731.pcl-gw01.plus.net                                                                0.0% 10148  30.9  36.4  9.9 392.8  46.3
4. po4.pcl-gw02.plus.net                                                                      0.0% 10148  111.1  30.2  10.2 327.4  37.8
5. po5.thn-gw02.plus.net                                                                      0.0% 10148  26.3  30.1  10.2 350.7  38.0
6. rt0.thdo.bbc.co.uk                                                                          0.2% 10148  22.2  37.6  10.2 500.4  51.4
7. 212.58.238.149                                                                              0.1% 10148  15.4  27.7  10.2 393.6  33.1
8. 212.58.239.62                                                                              0.0% 10148  61.7  25.7  10.1 254.3  29.7
9. 212.58.251.44                                                                              0.1% 10148  18.7  26.5  10.2 259.6  29.8
10. bbc-vip101.telhc.bbc.co.uk                                                                  0.1% 10148  39.8  25.8  10.1 255.1  29.3

That seems fine to me.
As for your own results, even with wireless they look incredibly poor to me.  Can you connect by cable and do the test again?
Community Veteran
Posts: 1,659
Thanks: 79
Fixes: 2
Registered: ‎17-06-2007

Re: Problems

I'm concerned about the % loss inside PN not about the occasional slow packet on my internal network
Community Veteran
Posts: 1,101
Registered: ‎10-09-2010

Re: Problems

I understand, but I still think there is a problem with your currently local connection, and unless that's resolved how can you be sure the packet loss is the fault of Plusnet?
I would always try to use a wired connection when diagnosing network issues.
Community Veteran
Posts: 1,659
Thanks: 79
Fixes: 2
Registered: ‎17-06-2007

Re: Problems

my version of MTR seems to be giving odd timings as a pinging my router for 100 packets shows:

100 packets transmitted, 100 received, 0% packet loss, time 99049ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.619/0.707/1.733/0.145 ms

but mtr shows:
 Host                                Loss%   Snt   Last   Avg  Best  Wrst StDev
1. 192.168.0.66                      0.0%   101   94.2  43.3   3.6  95.4  27.6


It looks like rebooting the router. which got me onto a different gateway seems to have solved the problem.