cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

codemonkey
Newbie
Posts: 6
Registered: ‎30-01-2016

Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

My Netgear DGND3300 has packed up, so I bought a TP-Link TD-W9980 XDSL router/modem, thinking it would handy for when I eventually move to fibre-optic broadband.  However, I can't get it to connect.
I've tried the quick-start settings, picking ADSL/Plusnet, and I've tried entering the settings manually VPI=0, VCI=38, VC-Mux, PPoA/PPP & PAP/CHAP authentication.  No success either way.  The DSL light just keeps flashing.  
I've left it on overnight, thinking it might be training.  
From the Diagnostics page I get "test xDSL synchronisation fail"  so I guess it's  most likely settings.
I've searched through the forums and people do get this working with Plusnet  ADSL.  Anyone got any clues what I might have done incorrectly?  Have I bought the wrong router? Is it a dud?
From the logs I get a lot of this:
1970-01-01 00:07:35 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xc9433fa>]
1970-01-01 00:07:36 [5] DSL: xDSL Handshake!!
1970-01-01 00:07:38 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xc9433fa>]
1970-01-01 00:07:41 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xc9433fa>]
1970-01-01 00:07:42 [5] DSL: xDSL Training!!
1970-01-01 00:07:49 [3] PPP: ppp0 User request
1970-01-01 00:07:49 [3] PPP: ppp0
1970-01-01 00:07:54 [5] DSL: xDSL Leave Showtime!!
1970-01-01 00:07:54 [5] DSL: xDSL Ready!!
1970-01-01 00:07:54 [5] DSL: xDSL Handshake!!
1970-01-01 00:07:54 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x67f40a50>]
1970-01-01 00:07:57 [5] DSL: xDSL Training!!
1970-01-01 00:07:57 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x67f40a50>]
1970-01-01 00:07:59 [5] DSL: xDSL Leave Showtime!!
1970-01-01 00:08:00 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x67f40a50>]
1970-01-01 00:08:02 [5] DSL: xDSL Ready!!
1970-01-01 00:08:03 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x67f40a50>]
1970-01-01 00:08:05 [5] DSL: xDSL Handshake!!
1970-01-01 00:08:06 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x67f40a50>]
1970-01-01 00:08:09 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x67f40a50>]
1970-01-01 00:08:11 [5] DSL: xDSL Training!!
1970-01-01 00:08:12 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x67f40a50>]
1970-01-01 00:08:13 [5] DSL: xDSL Leave Showtime!!
1970-01-01 00:08:15 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x67f40a50>]
1970-01-01 00:08:17 [5] DSL: xDSL Ready!!
1970-01-01 00:08:18 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x67f40a50>]
1970-01-01 00:08:20 [5] DSL: xDSL Handshake!!
1970-01-01 00:08:21 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x67f40a50>]
1970-01-01 00:08:29 [3] PPP: ppp0 User request
1970-01-01 00:08:29 [3] PPP: ppp0
1970-01-01 00:08:35 [5] DSL: xDSL Training!!
1970-01-01 00:08:35 [5] DSL: xDSL Leave Showtime!!
1970-01-01 00:08:35 [5] DSL: xDSL Ready!!
1970-01-01 00:08:35 [5] DSL: xDSL Handshake!!
1970-01-01 00:08:35 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x1e862b4c>]
1970-01-01 00:08:38 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x1e862b4c>]
1970-01-01 00:08:40 [5] DSL: xDSL Training!!
1970-01-01 00:08:41 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x1e862b4c>]
1970-01-01 00:08:42 [5] DSL: xDSL Leave Showtime!!
1970-01-01 00:08:44 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x1e862b4c>]
1970-01-01 00:08:46 [5] DSL: xDSL Ready!!
1970-01-01 00:08:47 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x1e862b4c>]
1970-01-01 00:08:49 [5] DSL: xDSL Handshake!!
1970-01-01 00:08:50 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x1e862b4c>]
1970-01-01 00:08:53 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x1e862b4c>]
1970-01-01 00:08:55 [5] DSL: xDSL Training!!
1970-01-01 00:08:56 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x1e862b4c>]
1970-01-01 00:08:57 [5] DSL: xDSL Leave Showtime!!
1970-01-01 00:08:59 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x1e862b4c>]
1970-01-01 00:09:00 [5] DSL: xDSL Ready!!
1970-01-01 00:09:02 [6] PPP: ppp0 sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0x1e862b4c>]
1970-01-01 00:09:03 [5] DSL: xDSL Handshake!!
1970-01-01 00:09:10 [3] PPP: ppp0 User request
1970-01-01 00:09:10 [3] PPP: ppp0
1970-01-01 00:09:15 [5] DSL: xDSL Training!!
1970-01-01 00:09:15 [5] DSL: xDSL Leave Showtime!!
10 REPLIES
cedlor
Grafter
Posts: 687
Thanks: 2
Registered: ‎02-04-2015

Re: Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

Have you entered your plusnet logon correctly    username@plusdsl.net  and the password you used at plusnet registration
codemonkey
Newbie
Posts: 6
Registered: ‎30-01-2016

Re: Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

Yep, I have used my @plusdsl.net login name, and I've checked my p/word is correct a few times.  Currently using a back-up router.  All the settings appear the same between this, my new TD-W9980 and my netgear DGND3300.
cedlor
Grafter
Posts: 687
Thanks: 2
Registered: ‎02-04-2015

Re: Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

Did you select the correct mode  see here  Most of this is for fibre so not all relevant
http://wiki.kitz.co.uk/index.php/TD-W9980_QuickSetup
codemonkey
Newbie
Posts: 6
Registered: ‎30-01-2016

Re: Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

I did.  I'll plug in back in and get a screenshot...
codemonkey
Newbie
Posts: 6
Registered: ‎30-01-2016

Re: Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

See attached pdf for screenshots of setup screens, plus log file extract which doesn't show any changes.  I also did a factory reset on the TDW9980 and started setup again.  Still no joy.
As far as I can tell, I have all the settings the same between routers, and also username/password. Because I've been using a different router as a backup, I did a factory reset on that then plugged in my own settings.  That works fine, so I'm confident I know my user name and password.
I'm coming to the conclusion that either the router is faulty, or its a PoS that I no longer want to own.  Either way I'm about to send it back.
Highlighted
cedlor
Grafter
Posts: 687
Thanks: 2
Registered: ‎02-04-2015

Re: Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

You should edit out your user name
minkey
Grafter
Posts: 386
Registered: ‎22-07-2007

Re: Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

What do you have on your DSL Settings page.
It should say:
DSL Modulation Type: Auto Sync-up
Annex Type:A/B/L/M
Tick the two check boxes.
codemonkey
Newbie
Posts: 6
Registered: ‎30-01-2016

Re: Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

Hi minkey.
Yes, that's what I have.
Community Veteran
Posts: 5,187
Thanks: 486
Fixes: 21
Registered: ‎10-06-2010

Re: Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

You could try explicitly selecting whichever of ADSL2+, ADSL2 or G.dmt (ADSL1) is most appropriate for your line. Or the one you got could be a dud.
codemonkey
Newbie
Posts: 6
Registered: ‎30-01-2016

Re: Problems with TP-Link TD-W9980 on ADSL

Ejs,
yep, tried all that, too.  Been through all the options one at a time, in every combo I can work out. 
I've requested an RMA, so it'll be going back tomorrow or Wednesday.  See if mine is a dud. 
Thanks for everyone's comments.  At least I've been thinking on the right lines.
Cheers.