cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

IP Profile reset?

Damian78
Grafter
Posts: 118
Registered: ‎22-04-2013

IP Profile reset?

Hi chaps,
A few months ago my router went nuts, dropping connection like crazy.
Had the replacement router now for sometime with a very stable connection but my speed had dropped slightly as my IP profile has reduced.
Tried going through the Plus nets broadband faults procedure but got no where. Can my line be reset or IP Profile reset?
27 REPLIES
wykehamhouse
Grafter
Posts: 260
Registered: ‎01-02-2013

Re: IP Profile reset?

Could you post your current router stats (I assume you're using a TG582N?) and a BT speed test (from http://speedtest.btwholesale.com/). ; Then we can assist you further.
Damian78
Grafter
Posts: 118
Registered: ‎22-04-2013

Re: IP Profile reset?

Can't run the BTW from my iPhone but the stats are


DSL Connection
Link Information
Uptime: 1 day, 2:44:58
DSL Type: ITU-T G.992.5
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 1,063 / 6,331
Data Transferred (Sent/Received) [MB/GB]: 50.59 / 0.97
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12.8 / 0.0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 27.5 / 49.0
SN Margin (Up/Down) [dB]: 5.9 / 6.6
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 1,749 / 0
FEC Errors (Up/Down): 0 / 0
CRC Errors (Up/Down): 118 / 2,558
HEC Errors (Up/Down): 58 / 7,345
My IP profile was 5.69meg but upto 7.25 available if I remember.
Damian78
Grafter
Posts: 118
Registered: ‎22-04-2013

Re: IP Profile reset?

I updated the router firmware yesterday hence the recent reboot.
wykehamhouse
Grafter
Posts: 260
Registered: ‎01-02-2013

Re: IP Profile reset?

What is the 'Current line speed' (found under Member Centre > Connection Settings > High-speed Broadband)?
Damian78
Grafter
Posts: 118
Registered: ‎22-04-2013

Re: IP Profile reset?

5.4meg.
A speedtest normally maxes out at 5.04meg.  I used to easily get 6.3meg.
wykehamhouse
Grafter
Posts: 260
Registered: ‎01-02-2013

Re: IP Profile reset?

Quote from: Damian78
5.4meg.

That is fine for your current sync speed. You won't be able to get any faster until you sync faster.
I would suggest that you restart your router tomorrow at mid-day and then post your stats then.
If there is no difference, then the only answer is to get the SNRM reduced to 3dB (I suspect is has increased from 3dB to 6dB), which the Digital Care Team (Plusnet staff) can help you out with tomorrow. But please try that first to see if that makes any difference.
Damian78
Grafter
Posts: 118
Registered: ‎22-04-2013

Re: IP Profile reset?

Couldn't reset at dinner time but got this after doing it just now.


DSL Connection
Link Information
Uptime: 0 days, 0:02:27
DSL Type: ITU-T G.992.5
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 1,087 / 6,592
Data Transferred (Sent/Received) [kB/kB]: 156.21 / 79.75
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12.8 / 0.0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 27.4 / 49.0
SN Margin (Up/Down) [dB]: 5.8 / 5.9
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 1 / 0
FEC Errors (Up/Down): 0 / 0
CRC Errors (Up/Down): 0 / 1
HEC Errors (Up/Down): 0 / 5
wykehamhouse
Grafter
Posts: 260
Registered: ‎01-02-2013

Re: IP Profile reset?

It's made barely any difference I'm afraid Sad.
I think what has happened is that your target SNRM has increased to 6dB from 3dB. We need this to be put back to 3dB but we need the Plusnet staff to do that. I expect they'll be a long to help soon.
Plusnet Alumni (retired) chrispurvey
Plusnet Alumni (retired)
Posts: 5,369
Fixes: 1
Registered: ‎13-07-2012

Re: IP Profile reset?

And here we are Smiley
I'll place the SNR reset to 3dB and see how that goes, if your line cannot handle this it will move back to at least 6dB.
Damian78
Grafter
Posts: 118
Registered: ‎22-04-2013

Re: IP Profile reset?

Seems to have sorted it. Get another 1 meg now. Ta


DSL Connection
Link Information
Uptime: 0 days, 4:07:29
DSL Type: ITU-T G.992.5
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 1,075 / 7,555
Data Transferred (Sent/Received) [MB/GB]: 60.59 / 1.32
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12.6 / 0.0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 27.4 / 49.0
SN Margin (Up/Down) [dB]: 5.5 / 2.8
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 9 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 1 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 5,517 / 0
FEC Errors (Up/Down): 0 / 0
CRC Errors (Up/Down): 67 / 24,929
HEC Errors (Up/Down): 71 / 5,791
wykehamhouse
Grafter
Posts: 260
Registered: ‎01-02-2013

Re: IP Profile reset?

You are very welcome and well done Chris Smiley.
Damian78
Grafter
Posts: 118
Registered: ‎22-04-2013

Re: IP Profile reset?

Oh dear. Broadband running badly today.
Just checked and got this :-(
DSL Connection
Link Information
Uptime: 0 days, 2:46:02
DSL Type: ITU-T G.992.5
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 1,024 / 7,438
Data Transferred (Sent/Received) [MB/GB]: 154.99 / 2.24
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12.8 / 0.0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 27.5 / 49.0
SN Margin (Up/Down) [dB]: 5.8 / 2.8
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 17 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 2 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 61,645 / 0
FEC Errors (Up/Down): 4,561,582 / 38,353,041
CRC Errors (Up/Down): 438,750 / 590,298
HEC Errors (Up/Down): 941,672 / 323,137
Damian78
Grafter
Posts: 118
Registered: ‎22-04-2013

Re: IP Profile reset?

Disconnected from internet, switched off router, disconnected from the wall.
Never in the history of me having ADSL have I ever had so many problems :-(
Damian78
Grafter
Posts: 118
Registered: ‎22-04-2013

Re: IP Profile reset?

Changed NTE ADSLNation filter to standard BT one.
Got these stats now. Ping has increased from 30ms to 49ms on Speedtest though :-S
DSL Connection
Link Information
Uptime: 0 days, 0:06:21
DSL Type: ITU-T G.992.5
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 1,060 / 7,342
Data Transferred (Sent/Received) [MB/MB]: 6.89 / 37.69
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12.8 / 0.0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 27.4 / 49.0
SN Margin (Up/Down) [dB]: 5.8 / 2.8
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 3 / 0
FEC Errors (Up/Down): 0 / 53,476
CRC Errors (Up/Down): 0 / 4
HEC Errors (Up/Down): 0 / 5