cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

How do you change the IP address on a technicolor gateway?

lizc
Newbie
Posts: 9
Registered: ‎29-09-2012

How do you change the IP address on a technicolor gateway?

Hi, I hope someone can help! I need to change the IP address on my router (technicolor gateway) to avoid conflicting with my work network via VPN. I have read some of the posts about this and can't make head nor tail of what I am actually supposed to do. Can anyone give an idiot proof answer to this?!
Thank you!
Liz
25 REPLIES
Moderator
Moderator
Posts: 19,227
Thanks: 2,145
Fixes: 341
Registered: ‎11-01-2008

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

welcome to the forums Liz Smiley
are you talking about the internal LAN IP addresses?

Customer / Moderator / If it helped click the thumb / If it fixed it click 'This fixed my problem'

lizc
Newbie
Posts: 9
Registered: ‎29-09-2012

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

Erm, no I don't think so.... I'm talking about the IP address I type into the address bar in my search engine to access the router.
Community Veteran
Posts: 4,912
Thanks: 139
Fixes: 25
Registered: ‎14-07-2009

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

Quote from: lizc
I'm talking about the IP address I type into the address bar in my search engine to access the router.

That sounds like the internal LAN IP address to me.  Which (from memory) would be 192.168.1.254 by default. 
Community Veteran
Posts: 26,744
Thanks: 954
Fixes: 10
Registered: ‎10-04-2007

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

It's not just a case of changing the IP address of the router, you will need to change the sub-net it's running on.  I'm guessing from what you've said that 192.168.1.* is used by the work network. You'll need to pick a sub-net that isn't used by that, so your first point must be to find out what sub-nets are created by the VPN - there could be more than one.
On the router you'll have to change the sub-net, the router's IP and the IP's given out by the DHCP. (Also it's possible if you've allocated a specific IP to your PC instead of letting it get it from the router you'll have to change the IP of the PC).
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
lizc
Newbie
Posts: 9
Registered: ‎29-09-2012

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

Yes the work network uses 192.168.1
I don't know what subnet is used by the VPN but all the IP addresses I can see associated with it begin 192.168.1
The VPN connects to a specific server IP address and is given an IP address beginning 192.168.1
Still no clue where to start I'm afraid!
taras
Grafter
Posts: 226
Registered: ‎22-08-2008

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

liz,
Go to Home > Home Network > Interfaces > LocalNetwork
and then hit configure and scroll down to
192.168.1.254/24 and hit edit and change to 192.168.2.254/24
and then also edit
LAN_custom 192.168.1.30 - 192.168.1.253 192.168.1.254 and swap the .1. to .2. Smiley
Hit save and reboot router and pc and that should resolve the vpn issue
lizc
Newbie
Posts: 9
Registered: ‎29-09-2012

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

Hi Taras, I tried to do this but am now locked out of my router and have no internet access Sad
I did the first step you suggested but there was no LAN_custom field. I've rebooted the router but can't get any access or internet. Any suggestions?!
Community Veteran
Posts: 38,460
Thanks: 1,031
Fixes: 62
Registered: ‎15-06-2007

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

have you rebooted the PC
lizc
Newbie
Posts: 9
Registered: ‎29-09-2012

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

Yes (mac), also tried to connect to router via cable rather than wireless. No go Sad
Community Veteran
Posts: 38,460
Thanks: 1,031
Fixes: 62
Registered: ‎15-06-2007

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

Oh dear
Failing all else try a hard reset of the router which will set it back to defaults
However you will then probably need to enter your Plusnet login details manually
lizc
Newbie
Posts: 9
Registered: ‎29-09-2012

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

OK, how do I do a hard reset of the router?
taras
Grafter
Posts: 226
Registered: ‎22-08-2008

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

sorry liz i should have asked which router you have got Sad
Community Veteran
Posts: 38,460
Thanks: 1,031
Fixes: 62
Registered: ‎15-06-2007

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

I don't have the manual for the latest one but it shouldn't have changed from this
lizc
Newbie
Posts: 9
Registered: ‎29-09-2012

Re: How do you change the IP address on a technicolor gateway?

Thank you! Access restored.
Any ideas how to change the IP address without locking me out?!