cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Does PlusNet still keep all Ports open?

FIXED
Tobias1
Dabbler
Posts: 18
Thanks: 3
Registered: ‎20-03-2017

Does PlusNet still keep all Ports open?

Hi,

I am trying to get a program working and it doesn't seem to connect to anything online (that's what I've been told by the software company anyway).

When I raised this matter with them they said that I should make sure that my Firewall is off (tried that), and that my router doesn't have any blocked ports.

... Does PlusNet block ports?

On this thread a staff member (Gandalf) suggests that they don't, but this thread was almost 3 years ago.
https://community.plus.net/t5/My-Router/Blocked-Ports/td-p/1553048

Can anyone please give me an update on this?  I have a basic broadband account.

Thanks

12 REPLIES 12
jab1
Legend
Posts: 17,425
Thanks: 5,669
Fixes: 260
Registered: ‎24-02-2012

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?

@Tobias1 The simple answer to your topic title is 'Yes'.

What program are you trying to install, and what is/are the specific problems?

John
Baldrick1
Moderator
Moderator
Posts: 11,826
Thanks: 5,264
Fixes: 420
Registered: ‎30-06-2016

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?


@Tobias1 wrote:

.... they said that I should make sure that my Firewall is off (tried that),


Does that include your Plusnet Account firewall as well as the hub's?

Moderator and Customer
If this helped - select the Thumb
If it fixed it,  help others - select 'This Fixed My Problem'

jab1
Legend
Posts: 17,425
Thanks: 5,669
Fixes: 260
Registered: ‎24-02-2012

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?

Isn't having the hub firewall 'off' a bit dangerous?

John
dvorak
Moderator
Moderator
Posts: 29,596
Thanks: 6,660
Fixes: 1,485
Registered: ‎11-01-2008

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?

You usually only need to worry about the firewall for incoming connections - it sounds like you're trying to use some software to make an outgoing connection?
Customer / Moderator
If it helped click the thumb
If it fixed it click 'This fixed my problem'
Tobias1
Dabbler
Posts: 18
Thanks: 3
Registered: ‎20-03-2017

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?

Thanks for replying..

The program is installed on my Mac, OS 10.9.5 Mavericks.  It opens fine, but according the program's Support staff, it is having problems connecting.

The program is called Craft Inspector.

Here are 3 screenshots. My Mac firewall is Off while I try it.

craft-1-9MAR2-edit.giffirewall-is-off.gifcraft-2-9MAR21.gif

 

dvorak
Moderator
Moderator
Posts: 29,596
Thanks: 6,660
Fixes: 1,485
Registered: ‎11-01-2008

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?

the problem is not your internet connection - it's the software.
Customer / Moderator
If it helped click the thumb
If it fixed it click 'This fixed my problem'
Tobias1
Dabbler
Posts: 18
Thanks: 3
Registered: ‎20-03-2017

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?

Baldrick 1:
  "Does that include your Plusnet Account firewall as well as the hub's?"
_   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   _   

Actually no, I didn't look at this.

I've just check it, here is my PlusNet Firewall status.

plusnet_firewall_4450.gif

 

 

plusnet_firewall_4451.gif

 

 

plusnet_firewall_4452.gif

 

 

plusnet_firewall_4453.gif

 

 

plusnet_firewall_4454.gif

dvorak
Moderator
Moderator
Posts: 29,596
Thanks: 6,660
Fixes: 1,485
Registered: ‎11-01-2008

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?

Your screen shot shows that the issue is with the security used - TLS1.
This is no longer valid, as it is trying to make a connection the firewall doesn't come into it.
Customer / Moderator
If it helped click the thumb
If it fixed it click 'This fixed my problem'
dvorak
Moderator
Moderator
Posts: 29,596
Thanks: 6,660
Fixes: 1,485
Registered: ‎11-01-2008

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?

Can your machine not use anything above Mavericks?
Customer / Moderator
If it helped click the thumb
If it fixed it click 'This fixed my problem'
Tobias1
Dabbler
Posts: 18
Thanks: 3
Registered: ‎20-03-2017

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?

Thanks @dvorak 

Re TLS1... please can you elaborate?

And, I'm afraid I cannot use anything more recent than mavericks, my hardware won't take it. It's a hackintosh (2014), DIY mac using an intel processor.

 

Tobias1
Dabbler
Posts: 18
Thanks: 3
Registered: ‎20-03-2017

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?

Thanks @Baldrick1 @jab1 .. yes, I think it does seem a bit dangerous.
I don't really want to use the computer without a firewall.

The software devs App Breed state that it should work for an OS older than the one I'm using... but it just doesn't seem to work.

dvorak
Moderator
Moderator
Posts: 29,596
Thanks: 6,660
Fixes: 1,485
Registered: ‎11-01-2008

Re: Does PlusNet still keep all Ports open?

Fix
Basically it's an old encryption protocol that is no longer supported.
If you google the error 1409442E you'll see lots of issues around not related to any one OS or application.
There is a bit of vagueness about what TLS mavericks will support, in theory it will support 1.2 but not 1.3.
And with a hackintosh that's a different world of pain.
Customer / Moderator
If it helped click the thumb
If it fixed it click 'This fixed my problem'