cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Current line speed not set (broadband slower than expected)?

Moose666
Grafter
Posts: 41
Registered: ‎07-12-2008

Current line speed not set (broadband slower than expected)?

I am a new PlusNet subscriber (moved over from Madasafish), and I was expecting my line speed to be the same.
If I use the BT broadband tester here: http://www.speedtester.bt.com/ I consistently get the result:
    "Test1 comprises of Best Effort Test:
        Your DSL connection rate: 7456 kbps(DOWN-STREAM),  448 kbps(UP-STREAM)
        IP profile for your line is - 6000 kbps
        Actual IP throughput achieved during the test was - 5547 kbps"

but if I use the PlusNet broadband speed tester here: http://www.mybroadbandspeed.co.uk/ I get these results:
    "Date                  Download Speed          Upload Speed 
    Today 11:33      3194 kbps (399kB/s)      156 kbps (19.5kB/s)"


Why are they different?

If I look at my line speed information here: https://portal.plus.net/my.html?action=data_transfer_speed  it says:
  "Estimated line speed: Not recorded (service activated before we introduced estimates).
    Current line speed: Not set"


Why is my current line speed not set?
Why don't I have an estimated line speed?

--
Moose666
[A new PlusNet subscriber, asking a few questions in the Community Support Forum. I could probably get replies using "My Questions", but if I ask here the replies can easily be found by the next newbie!
17 REPLIES
Superuser
Superuser
Posts: 9,803
Thanks: 1,168
Fixes: 67
Registered: ‎06-04-2007

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

You don't have an estimated line speed because, as the message says, you signed up before that functionality was introduced - it's a very recent addition and all existing users don't have an estimated line speed.
You should have a "Current line speed" value and the absence of one suggests BT Wholesale have yet to provide that value for your line.
Before dealing with the discrepancy between your download speed using http://www.mybroadbandspeed.co.uk and the actual throughput recorded for the BT test, could you confirm what operating system your computer runs, and whether you've optimised RWIN? And do you connect to your router via a wired or wireless connection?
David
Moose666
Grafter
Posts: 41
Registered: ‎07-12-2008

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

Quote from: spraxyt
And do you connect to your router via a wired or wireless connection?

Wired.
Quote from: spraxyt
Before dealing with the discrepancy between your download speed using http://www.mybroadbandspeed.co.uk and the actual throughput recorded for the BT test, could you confirm what operating system your computer runs, and whether you've optimised RWIN?

XP Home.
RWIN=261072  I use TCP Optimizer from Speedguide.net to set RWIN, MTU etc.
With Madasafish I was used to speeds of >5Mbps. That was only last week so I should really be getting the same from PlusNet without having to reconfigure my TCP settings etc etc.
ramidoodle
Grafter
Posts: 265
Registered: ‎28-09-2008

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

Hi, just got your "Current line speed" sorted Moose666 Smiley
Moose666
Grafter
Posts: 41
Registered: ‎07-12-2008

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

Quote from: RamiDoodle
Hi, just got your "Current line speed" sorted Moose666 Smiley

Thanks for that. I restarted my router, but I'm still getting similar speeds from http://www.mybroadbandspeed.co.uk
    "Date                  Download Speed          Upload Speed 
    Today 14:09      3133 kbps (392kB/s)      137 kbps (17.1kB/s) "

Any idea why?
Superuser
Superuser
Posts: 9,803
Thanks: 1,168
Fixes: 67
Registered: ‎06-04-2007

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

Your RWIN setting is around double the value I  use, but should be OK. It's the default low value for XP connected via a router that causes speed problems. Is MTU set to the same value on your PC and router?
I wonder if mybroadbandspeed is not working well. I did two tests in the last hour which show normal download speeds but exceptionally slow uploads. However a test at http://www.thinkbroadband.com/ gives the usual 5940/376kbps (down/up) on my 6500kbps IP Profile.
David
pierre_pierre
Grafter
Posts: 19,757
Registered: ‎30-07-2007

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

my speed test have been ok for a week or so, but this morning, test OK but an attachment to forum would not post, is was within posting size
Moose666
Grafter
Posts: 41
Registered: ‎07-12-2008

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

Quote from: spraxyt
Is MTU set to the same value on your PC and router?

I can't find a setting for MTU on my router (Thomson TG585v7 from PlusNet). I don't ever remember being able to change the MTU setting on a router. In your experience, can you usually set it?
Quote from: spraxyt
I wonder if mybroadbandspeed is not working well. I did two tests in the last hour which show normal download speeds but exceptionally slow uploads. However a test at http://www.thinkbroadband.com/ gives the usual 5940/376kbps (down/up) on my 6500kbps IP Profile.

I get very similar results as yourself at http://www.thinkbroadband.com/ - 5638.97/375.65 Kbps.
What do you get if you select "Detailed results" and "Port 80"? I get 3353.47/135.75 Kbps
Moose666
Grafter
Posts: 41
Registered: ‎07-12-2008

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

Figured it out.
The Thomson TG585v7 router has an option "Web Browsing Interception", which was enabled by default. I've disabled it. It's not even mentioned in the user manual - which I hate. Can't believe Thomson did that.
Now at http://www.mybroadbandspeed.co.uk>http://from http://www.mybroadbandspeed.co.uk I am getting:
    "Date                  Download Speed          Upload Speed 
      Today 17:17      5683 kbps (710kB/s)      287 kbps (35.9kB/s) "

And http://www.thinkbroadband.com is giving 5606.95/375.31 Kbps even with detailed results on Port 80
Excellent! Thanks for all the help.
Community Gaffer
Community Gaffer
Posts: 13,473
Thanks: 1,197
Fixes: 95
Registered: ‎04-04-2007

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

Quote from: Moose666
The Thomson TG585v7 router has an option "Web Browsing Interception", which was enabled by default. I've disabled it. It's not even mentioned in the user manual - which I hate. Can't believe Thomson did that.

That's an interesting one, something for the support centre to bear in mind methinks. I'll look into seeing whether or not we can get the firmware changed to default this option to 'off' too.

Bob Pullen
Plusnet Product Team
If I've been helpful then please give thanks ⤵

Moose666
Grafter
Posts: 41
Registered: ‎07-12-2008

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

Quote from: Bob
That's an interesting one, something for the support centre to bear in mind methinks. I'll look into seeing whether or not we can get the firmware changed to default this option to 'off' too.

It will be worth checking with another router. Could be a one-off, or my router might be a return from another cutstomer.
paulby
Grafter
Posts: 1,619
Registered: ‎26-07-2007

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

The Thomson I set up had it defaulted to "Automatic" (non-PN branded firmware v 7.4.4.7)
Moose666
Grafter
Posts: 41
Registered: ‎07-12-2008

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

Quote from: Paul03
The Thomson I set up had it defaulted to "Automatic" (non-PN branded firmware v 7.4.4.7)

Is there any way of finding out what that means? The manual doesn't even mention "Web Browsing Interception".
How can I tell if my firmware is PN branded?
paulby
Grafter
Posts: 1,619
Registered: ‎26-07-2007

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

If it's PN branded I think it'll have a PN logo somewhere on the config pages. 
They only started sending routers with PN branded firmware out about 10 days ago or so. 
The interception of web traffic would appear to exist so that the router can serve you pages telling you that your ADSL connection is down etc. (as far as I can tell as the manual doesn't mention it!). As for how the "automatic" setting works as opossed to "enabled" or "disabled", I have no idea as, like you, I can't find any detail in the manual.
Superuser
Superuser
Posts: 9,803
Thanks: 1,168
Fixes: 67
Registered: ‎06-04-2007

Re: Current line speed not set (broadband slower than expected)?

My TG585v7 has a test copy of the latest Plusnet TR-069 enabled firmware on it; the Web Browsing Interception setting is Automatic, which the Help page says is the default value. It says with this setting Interception takes place only if Address Based Filtering (Parental Control) is enabled.
The attachment shows the relevant section from Help.
With this setting (Automatic) there was no significant difference in my speedtest results from thinkbroadband using the default port 8095 and using port 80.
For most routers I've seen MTU can be set using the web interface but the 585 is the exception. Possibly it can be changed via the Command Line Interface, I haven't checked. The value appears to be 1500 which suits me.
David