cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Congested Exchange?

bruces
Newbie
Posts: 4
Registered: 31-01-2015

Congested Exchange?

Noticed in the evenings my ADSL connection that is served by the Leith exchange has been getting less responsive (high latency) & speeds are roughly halved, despite sync speeds staying the same. The connection is stable sync wise with only occasional (by me) router reboots causing tge connection to drop. So I assume it must be congestion at the exchange rather than interference.
I setup ping monitors and it seems to back up what I'm seeing.
My other Plusnet connection at my business property (also ADSL but different city & exchange) is not affected and for further comparison my partners Sky FTTC.
The top one is the connection seeing the issues. (Ignore the period after Midnight as I started downloading files from work)
Can someone check to see if there are congestion issues at the Leith exchange abd if there plans to increase capacity?
6 REPLIES
bruces
Newbie
Posts: 4
Registered: 31-01-2015

Re: Congested Exchange?

And another 2 ping monitors from other days very little usage at the peak times.. Yet large spikes.
Community Veteran
Posts: 26,718
Thanks: 931
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: Congested Exchange?

Could you run this speedtest: http://www.thinkbroadband.com/speedtest.html
If the x6 speed is normal and the x1 speed is bad that is a classic sign of congestion.
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
bruces
Newbie
Posts: 4
Registered: 31-01-2015

Re: Congested Exchange?

http://www.thinkbroadband.com/speedtest/results.html?id=142274368996581346984

Seems that way.
Tested on a wired computer and the router stats are:
ADSL Link Downstream Upstream
Connection Speed 5675 kbps 736 kbps
Line Attenuation 48.0 db 26.0 db
Noise Margin 6.0 db 5.2 db
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 5,623
Thanks: 531
Fixes: 204
Registered: 01-01-2012

Re: Congested Exchange?

Hi there.
Your community username appears to be linked to your Business account rather then your home property.
If you can PM me your username I can look further into that for you.
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Matthew Wheeler
 Plusnet Help Team
bruces
Newbie
Posts: 4
Registered: 31-01-2015

Re: Congested Exchange?

It's that line I have an issue with.
Plusnet Staff
Plusnet Staff
Posts: 183
Thanks: 43
Fixes: 4
Registered: 29-04-2013

Re: Congested Exchange?

I am just running some tests on your line now to investigate.