cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Can i get an extra line?

MickHowes1
Grafter
Posts: 137
Registered: 31-10-2013

Can i get an extra line?

If i was to ask for an extra line for broadband into my house.
Just the broadband, so i have 2 in my house. 1 for family and one for myself... how much would the extra line costr including instalation etc.
19 REPLIES
Community Veteran
Posts: 26,678
Thanks: 902
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: Can i get an extra line?

You can't have broadband without a phone line and paying line rental! If you go through the online order it will tell you what it will cost if you click the I don't have a phone number link.
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
Community Veteran
Posts: 38,460
Thanks: 1,027
Fixes: 62
Registered: 15-06-2007

Re: Can i get an extra line?

Installation cast is about £49.99 for a new line
GeordieMark
Grafter
Posts: 335
Thanks: 1
Registered: 10-11-2013

Re: Can i get an extra line?

Yep £50 is what I was quoted for a second line too, as long as Openreach don't have to dig up too many pavements....
MickHowes1
Grafter
Posts: 137
Registered: 31-10-2013

Re: Can i get an extra line?

So i could order a new line instalation so that i have one line for the family at 6mbps. and my own line upstairs at 6mbps? and it would be 50 GPS installation fee and then just line rental +broadband cost?
Community Veteran
Posts: 6,824
Thanks: 1
Registered: 27-10-2012

Re: Can i get an extra line?

Yes, I believe so.
I think with Plusnet you'll need a separate account for the second line, but you might be able to take advantage of their offers.
Community Veteran
Posts: 26,678
Thanks: 902
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: Can i get an extra line?

Don't forget to refer yourself!
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
MattyC
Champion
Posts: 3,192
Thanks: 161
Fixes: 46
Registered: 10-04-2014

Re: Can i get an extra line?

This is all correct, MickHowes1.
In essence, it would be a case of setting up a new account.
ex-Plusnet staffer. Any posts after 28/07/2017 aren't on behalf of Plusnet
goldenfibre
Aspiring Pro
Posts: 2,598
Thanks: 48
Fixes: 2
Registered: 01-06-2010

Re: Can i get an extra line?

Does the new line pairing up from the current master socket or the whole new master socket in different room?
GeordieMark
Grafter
Posts: 335
Thanks: 1
Registered: 10-11-2013

Re: Can i get an extra line?

It'll be a new master socket, that you can ask to have wherever you want
goldenfibre
Aspiring Pro
Posts: 2,598
Thanks: 48
Fixes: 2
Registered: 01-06-2010

Re: Can i get an extra line?

Quote from: Mark_
It'll be a new master socket, that you can ask to have wherever you want

Yes but it mean BT have to dug up the hole from outside bt terminal box? I remember when I was at my parents house - my mum/dad have their own master socket in the hallway with their own telephone number but BT installed a second new line with new telephone number in my own bedroom as BT engineer pair it up from the same master socket in hallway. That's cause both lines lower speed in broadband.
MattyC
Champion
Posts: 3,192
Thanks: 161
Fixes: 46
Registered: 10-04-2014

Re: Can i get an extra line?

There's no way that we can really preempt what they would have to do in order to get the phone line active and working.
But out of interest, I went through the early stages of placing an order for a new line to MickHowes1's property and it reflected that there were multiple spare pairs, and line plant readily available.
In terms of the internal master socket, in my experience they seem to provide an additional secondary one.
EDIT: Additional standard socket, not master socket.
ex-Plusnet staffer. Any posts after 28/07/2017 aren't on behalf of Plusnet
goldenfibre
Aspiring Pro
Posts: 2,598
Thanks: 48
Fixes: 2
Registered: 01-06-2010

Re: Can i get an extra line?

So, if a person order second new line and active and working. Does this mean the first line will have FTTC speed decreasing or will remain unaffected?
MattyC
Champion
Posts: 3,192
Thanks: 161
Fixes: 46
Registered: 10-04-2014

Re: Can i get an extra line?

Theoretically, it should remain unaffected.
ex-Plusnet staffer. Any posts after 28/07/2017 aren't on behalf of Plusnet
goldenfibre
Aspiring Pro
Posts: 2,598
Thanks: 48
Fixes: 2
Registered: 01-06-2010

Re: Can i get an extra line?

One more question to ask are the new line install by a proper openreach engineer or will be kelly or other sub contractor provider?