cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Broadband speed

FIXED
racedemon
Dabbler
Posts: 23
Registered: 03-01-2014

Broadband speed

Hi PN,

I recently moved house and took my Plusnet account with me. The process was smooth and I had broadband as soon as I moved in, which was great. I also noticed the speed was good, so I was happy... Unfortunately the speed  gradually dropped and the SNR margin increased as the line was a bit noisy.

I have since discovered this was due to internal extension wiring in the house, which I have now tidied up and improved the connection to the master socket.

Would it be possible to increase my speed back up to where it was 3 weeks ago, please?

I was getting around 14Mbps, now I'm getting about 6.5Mbps. currentLine Stats below.

  Link Information
       
Uptime: 1 day, 1:00:29
DSL Type: ITU-T G.992.5
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 1,268 / 6,652
Data Transferred (Sent/Received) [MB/GB]: 322.78 / 7.66
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12.6 / 0.0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 16.6 / 28.5
SN Margin (Up/Down) [dB]: 5.4 / 12.6
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 2 / 0
FEC Errors (Up/Down): 0 / 498,389
CRC Errors (Up/Down): 34 / 1
HEC Errors (Up/Down): 42 / 43
23 REPLIES
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 12,751
Thanks: 106
Fixes: 32
Registered: 27-04-2007

Re: Broadband speed

Hello racedemon!

 

I've just put a DLM reset into motion which should have you back to previous download speeds within the next day or two.

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Adam Walker
 Plusnet Help Team
racedemon
Dabbler
Posts: 23
Registered: 03-01-2014

Re: Broadband speed

Thanks Adam, I hope it works, stays stable and no dropouts. I'll update after testing stability in a week or so.

Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 12,751
Thanks: 106
Fixes: 32
Registered: 27-04-2007

Re: Broadband speed

OK, no worries and do keep us posted!

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Adam Walker
 Plusnet Help Team
racedemon
Dabbler
Posts: 23
Registered: 03-01-2014

Re: Broadband speed

Link Information

       
Uptime: 0 days, 18:38:45
DSL Type: ITU-T G.992.5
Bandwidth (Up/Down) [kbps/kbps]: 1,255 / 6,656
Data Transferred (Sent/Received) [MB/MB]: 36.62 / 802.88
Output Power (Up/Down) [dBm]: 12.6 / 0.0
Line Attenuation (Up/Down) [dB]: 16.7 / 28.5
SN Margin (Up/Down) [dB]: 5.9 / 19.9
System Vendor ID (Local/Remote): TMMB / ----
Chipset Vendor ID (Local/Remote): BDCM / IFTN
Loss of Framing (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Signal (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Power (Local/Remote): 0 / 0
Loss of Link (Remote): -
Error Seconds (Local/Remote): 193 / 0
FEC Errors (Up/Down): 0 / 0
CRC Errors (Up/Down): 0 / 360
HEC Errors (Up/Down): 0 / 789

 

SN Margin is now 19.9dB! This is ridiculous. Isn't the normal target 6dB

Superuser
Superuser
Posts: 10,022
Thanks: 1,562
Fixes: 19
Registered: 22-08-2007

Re: Broadband speed

That rather suggests there is still a line problem somewhere. Have you performed a quiet line test? Check out the speed issues thread - see the link below.
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 12,751
Thanks: 106
Fixes: 32
Registered: 27-04-2007

Re: Broadband speed

Yes, I'd agree there's a deeper issue at play which we need to nail down.

 

I'd try following the checks here as your next step: https://www.plus.net/help/broadband/connection-troubleshooting/

 

Following that report a fault over at http://faults.plus.net then drop me a reply back here so I can get that logged for you without further a do.

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Adam Walker
 Plusnet Help Team
racedemon
Dabbler
Posts: 23
Registered: 03-01-2014

Re: Broadband speed

No, I just  need to target SNR to be put to 6dB, my speed increased back to where it was when I moved in. If I then get disconnections it will reset and target a higher dB. I know what I'm doing thanks "townman". PN please respond.

Superuser
Superuser
Posts: 10,022
Thanks: 1,562
Fixes: 19
Registered: 22-08-2007

Re: Broadband speed

Sorry, but you are wrong here. The target SNRM could be reset to 6dB (as has been done before) however if there is a line fault then the DLM will automatically raise the SNRM again to achieve line stability ... at the expense of speed.

Proper problem elimination (rather than fudging symptoms) is required here.
racedemon
Dabbler
Posts: 23
Registered: 03-01-2014

Re: Broadband speed

Adam, yes I've done all the trouble shooting, as explained in the original post. The line is quiet, extension wiring all but eliminated. There is something unusual with the DLM reset, it would normally try and target 6dB, am I right? It appears to not have done that and just increased the dB. As you can see in the first post it was 12dB and ultra-stable, but slow. So in terms of stability did not need an even higher margin. Now around 20 dB is just totally wrong

Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 12,751
Thanks: 106
Fixes: 32
Registered: 27-04-2007

Re: Broadband speed

Good stuff, endlessly resetting SNR won't help as we need to fix the underlying issue.

 

Please report a fault and we'll be able to take things from there.

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Adam Walker
 Plusnet Help Team
Superuser
Superuser
Posts: 10,022
Thanks: 1,562
Fixes: 19
Registered: 22-08-2007

Re: Broadband speed

Indeed - it points to either a line fault (possibly a balance issue) or REIN / SHINE neither of which one wants to contemplate until all other avenues have been eliminated.
racedemon
Dabbler
Posts: 23
Registered: 03-01-2014

Re: Broadband speed

The one thing I can't test is another router as I don't have a spare.

Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 4,553
Thanks: 250
Fixes: 111
Registered: 01-01-2012

Re: Broadband speed

If you'd like we can look at sending you a new router?

You'd only have to pay postage and packaging.

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Matthew Wheeler
 Plusnet Help Team
Community Veteran
Posts: 4,920
Thanks: 341
Fixes: 16
Registered: 10-06-2010

Re: Broadband speed

There is another possibility - that the DLM reset didn't work.

Previous line speeds can be found in the 582n's system log - if the downstream speed never significantly changed from 6,656k, then it would appear that the DLM reset to remove the banding didn't actually work.