cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

ADSL Max Premium only getting 700kbps

markb5000
Grafter
Posts: 71
Thanks: 4
Registered: 13-10-2015

ADSL Max Premium only getting 700kbps

Hello,
I took out the Max Premium addon recently and have been seeing increased upload speeds upto 700kbps. This is great and i much appreciate the increase from my previous 350kbps but i understand Max Premium can go up to 832kbps. Now i know i'm not going to get the full 832kbps but i'm not far from the exchange so i was expecting somewhat closer to that figure, maybe around 790kbps.
I just want to know is there any chance my upload is being limited or is this indeed the max upload speed achievable?
11 REPLIES
Community Veteran
Posts: 26,718
Thanks: 931
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: ADSL Max Premium only getting 700kbps

Could you post your router stats please.
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
markb5000
Grafter
Posts: 71
Thanks: 4
Registered: 13-10-2015

Re: ADSL Max Premium only getting 700kbps

Here are my modem stats, note i have it in bridge mode so DSL up time always says zero  Cheesy
Thanks
Quote
Connection Status
Mode G.DMT 
Traffic type ATM 
DSL synchronization status Up 
DSL up time 0 
Channel type Fast 
Line Status

  Downstream Upstream
Attainable rate (kbit/s) 10960 1252
SNR margin (dB) 13.7 17
Line attenuation (dB) 28 16.5
Output power (dBmV) 19.8 12.5

Statistics
  Path 0  Path 1 
  Downstream Upstream Downstream Upstream
Line rate (kbit/s) 8128  832  0  0 
CRC errors 0  0  0  0 
FEC errors 7  1  0  0 
HEC errors 5  0  0  0 
Community Veteran
Posts: 26,718
Thanks: 931
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: ADSL Max Premium only getting 700kbps

You are already getting the full speed sync:
Quote
Line rate (kbit/s) 8128  832  0  0  

I realise now that your "upto 700kbps" was from the results of speed tests. That is about right for Max Premium.
I was on Max Premium before upgrading to FTTC (actually on three different exchanges and in all cases getting the full 8128/832 sync speed). I've attached a graph showing the upload results from last March as recorded by the SamKnows whitebox.
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
Moderator
Moderator
Posts: 18,697
Thanks: 1,951
Fixes: 247
Registered: 11-01-2008

Re: ADSL Max Premium only getting 700kbps

when I was on max premium I got about 600 upload, and as noted you are synching at the full speed.

Customer / Moderator / If it helped click the thumb / If it fixed it click 'This fixed my problem'

Community Veteran
Posts: 26,718
Thanks: 931
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: ADSL Max Premium only getting 700kbps

One thing I can see is that you have interleaving turned on (FEC errors is non-zero). Keep an eye on the error counts - if they stay low ask for interleaving to be turned off. As you have plenty of spare noise margin (SNR margin (dB) 13.7 17 ) when you have a full speed sync I think you shouldn't need interleaving.
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
markb5000
Grafter
Posts: 71
Thanks: 4
Registered: 13-10-2015

Re: ADSL Max Premium only getting 700kbps

Thanks and sorry for the confusion i should have said my "upto 700kbps" was from speedtest results.
Regarding interleaving i always had this off when i was with BT and just presumed it would carry over to Plusnet like that. How do i get interleaving turned off please?
Also, i dont know if it has any relevance but i just realised i had to reset my modem yesterday in order to get in so the stats were also reset. Here are some more recent stats (attached) with 15 hours up time. As you can see i have more FEC errors although i think this is still considered low, i dont think i've ever seen it go over 40 errors in 24 hours.
Community Veteran
Posts: 26,718
Thanks: 931
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: ADSL Max Premium only getting 700kbps

I think you'll have to try using chat to request it (unless one of the CRT team sees these posts and steps in).
One thing you could check - do you get errors when the phone rings for an incoming phone call?
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
markb5000
Grafter
Posts: 71
Thanks: 4
Registered: 13-10-2015

Re: ADSL Max Premium only getting 700kbps

Hmm i just tried ringing the phone and my errors do rise quite significantly. I watched it go from 26 to 38 (upsteam FEC errors) and 3 more calls later its at 52 errors.
What does this mean exactly, is this good or bad news ?
Thanks
Community Veteran
Posts: 26,718
Thanks: 931
Fixes: 10
Registered: 10-04-2007

Re: ADSL Max Premium only getting 700kbps

That's not too bad at all. Some makes of 20CN exchange equipment have issues with Max Premium. If you are affected you see hundreds of errors logged in seconds (and very likely the line drops).
jelv (a.k.a Spoon Whittler)
   Why I have left Plusnet (warning: long post!)   
Broadband: Andrews & Arnold Home::1 (FTTC 80/20)
Line rental: Pulse 8 Home Line Rental (£13/month)
Mobile: iD mobile (£4/month)
markb5000
Grafter
Posts: 71
Thanks: 4
Registered: 13-10-2015

Re: ADSL Max Premium only getting 700kbps

Ok so i just went on Live Chat to request interleaving to be turned off but apparently its already off, they only had the option to turn it on... If this is the case what are the FEC errors for as i was always under the impression i wouldnt see any FEC errors when interleaving was off.
The line seems fairly stable, i get the odd hiccup every couple of days around 11pm (peak) where its jittery but i assume thats just conjestion at the exchange.
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 13,487
Thanks: 248
Fixes: 68
Registered: 27-04-2007

Re: ADSL Max Premium only getting 700kbps

Quote
Ok so i just went on Live Chat to request interleaving to be turned off but apparently its already off,

That's because I've just placed the order to turn it off.
If I had a penny for every time I replied to a post and just as I did the OP called in. Not a criticism of course, just an observation Smiley
If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Adam Walker
 Plusnet Help Team