cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

World of Warcraft lag spike issue

garethfenn1
Newbie
Posts: 2
Thanks: 1
Registered: ‎21-11-2018

World of Warcraft lag spike issue

Hi there,

 

I've recently switched from Sky to Plusnet. Most of the time I have no issues with the broadband. Speed and latency are good.

However occasionally when playing WoW (World of Warcraft), the network connection appears to stop. All other network traffic seems unaffected; web traffic is fine. Sometimes if I leave it for a few minutes, it seems that the blocked packets do eventually get through and I see the game play out in accelerated time. It always occurs when switching between instances (i.e different servers that the game client connects to). Reloading the game client fixes the issue until the next occurrence.

It happens perhaps once or twice over 3-4 hours in the evenings. One of the suggested troubleshooting methods is to use pathping (https://eu.battle.net/support/en/article/7871) to debug. However the output always terminates at the router and I don't receive packet information further than that:

---

Tracing route to 185.60.112.157 over a maximum of 30 hops

0 DESKTOP-BI66N88.lan [192.168.1.1]
1 dsldevice.lan [192.168.1.254]
2 * * *
Computing statistics for 25 seconds...
Source to Here This Node/Link
Hop RTT Lost/Sent = Pct Lost/Sent = Pct Address
0 DESKTOP-BI66N88.lan [192.168.1.1]
0/ 100 = 0% |
1 3ms 0/ 100 = 0% 0/ 100 = 0% dsldevice.lan [192.168.1.254]

Trace complete.

 

---

I read that it might be due to the router firewall, so I tried to disable it. However when I go to do that, the router crashes/reboots and the firewall stays on. I've tried numerous times doing factory reset but this hasn't helped...

Everything on my equipment should be known good: The PC is connected by ethernet and there should be no issues with the phoneline, since I didn't have these issues on Sky Broadband with the exact same setup only a few weeks ago.

I've seen other WoW players have had issues with Plusnet but seemingly not the same exact issue I'm seeing.

 

Router info with possible identification removed:

Your Plusnet adviser may ask you for the following information: 1 - Product name: Plusnet Router 2 - Serial number: N7181631B001497  3 - Firmware version: 7.275.11_F2704N_Plusnet 4 - Board version: F@ST2704N 5 - Mode ADSL 6 - Uptime: 0 days 00:05:03 7 - Data rate: 952/18571 8 - Maximum data rate: 1184/19020 9 - Noise margin: 5.9/3.4 10 - Line attenuation: 12.2/24.5 12 - Data sent/received: 1.8M/10.5M 20 - Broadband username: *** 21 - Wi-Fi network/SSID: PLUSNET-*** 22 - Wi-Fi connections: Enable(802.11 b/g/n(up to 144 Mb/s))20 MHz WPS enabled 23 - Wi-Fi security: WPA2 24 - Wi-Fi channel: Automatic (Smart Wireless) 25 - Firewall: Default 26 - MAC Address: xxx 27 - Software variant Version 1.0 28 - Boot loader: 7.275.11

 

Is there anything anybody can suggest to help debug?

 

Thanks!

Gareth

3 REPLIES 3
Gandalf
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 18,607
Thanks: 6,119
Fixes: 1,017
Registered: ‎21-04-2017

Re: World of Warcraft lag spike issue

Hi Gareth.

I'm sorry that you're experiencing latency issues while playing WoW.

Our tests aren't showing a definitive cause for the problem, but I've noticed your line is producing more errors than I'd like to see at least over the last 24 hours.

To try to combat the errors, I've increased the signal to noise ratio(SNR) from 3dB to 6dB. Could you let us know how things go next time you're gaming?

Thanks,

Anoush

 

P.S. Lok'tar ogar!

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Anoush Mortazavi
 Plusnet Help Team
garethfenn1
Newbie
Posts: 2
Thanks: 1
Registered: ‎21-11-2018

Re: World of Warcraft lag spike issue

Hi Anoush,

Great, thanks for your assistance! I'll let you know how I get on over the next few days.

Cheers,

Gareth

Gandalf
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 18,607
Thanks: 6,119
Fixes: 1,017
Registered: ‎21-04-2017

Re: World of Warcraft lag spike issue

No problem Gareth. Fingers crossed that sorts it!

Cheers -Anoush

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Anoush Mortazavi
 Plusnet Help Team