cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

DNS not resolving correctly

Cliff_g
Dabbler
Posts: 24
Thanks: 1
Fixes: 2
Registered: ‎18-09-2018

DNS not resolving correctly

I am getting intermittent loss of traffic on my ADSL connection, via a TG582n router.  The ability to communicate to websites, mail etc is simply lost, though the connection stays "up".  It sometimes comes back by itself, it usually comes back if I reboot the router.  Having got fed up with this I dug a little deeper. Pings timed out but I was then surprised to find that the addresses were being resolved to a strange set of IPs - 198.18.1.xx, didn't matter whether it was google.co.uk or plus.net or my own site, etc, justs the xx was different.

The router config page shows the correct IPs for the Plusnet DNS server - 212.159.6.9  / ....10

This problem has appeared back in time on this forum but I couldn't find a resolution.  Called Plusnet support but they want to do a full 30-second reset on my router which means I'll have to reconfigure it.

Anyone any ideas?

2 REPLIES 2
MisterW
Superuser
Superuser
Posts: 9,274
Thanks: 2,298
Fixes: 173
Registered: ‎30-07-2007

Re: DNS not resolving correctly

@Cliff_g  if the problem is what I think it is , DNS spoofing then the solution was in this thread https://community.plus.net/t5/ADSL-Broadband/DNS-problems-with-Technicolor-TG582n/td-p/1181838

On a windows PC type Run in the start box
In the dos wndow that opens type :telnet 192.168.1.254
user name is "admin"
password is " router serial number" as shown on the label on base of router
type : dns server config WANDownSpoofing = disabled
then : saveall
then : exit

I'm not sure that's the complete solution though, since there's been a couple of other threads since that might be worth a look at...

https://community.plus.net/t5/ADSL-Broadband/198-18-1-x-address-problems/td-p/1171169/page/12

https://community.plus.net/t5/ADSL-Broadband/PPP-Drops/td-p/1537570

MatthewWheeler
Plusnet Help Team
Plusnet Help Team
Posts: 8,128
Thanks: 991
Fixes: 401
Registered: ‎01-01-2012

Re: DNS not resolving correctly

Thanks for getting in touch @Cliff_g

Can you go through the steps @MisterW advised above and let us know how you get on

If this post resolved your issue please click the 'This fixed my problem' button
 Matthew Wheeler
 Plusnet Help Team